Vijesti

Zajedničko saopćenje povodom negiranja bosanskog jezika u Srebrenici

Zajedničko saopćenje povodom negiranja bosanskog jezika u Srebrenici

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka od kojih su većina preživjele žrtve, potomci i svjedoci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka, te u ime istaknutih istraživača genocida i boraca za zaštitu ljudskih prava i sloboda okupljenih u Internacionalnom ekspertnom timu Instituta za istraživanje genocida, Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada daju punu podršku nečelniku Srebrenice gospodinu ÄŒamilu Durakoviću za bojkot nastave u srebreničkim školama, sve dok se bošnjačkoj djeci ne vrati pravo da svoj maternji jezik zovu bosanskim. Istovremeno još jednom dajemo punu podršku za reizbor gospodina Durakovića na mjesto načelnika općine Srebrenica. Ljudska tragedija je da grad u kome je izvršen sudski dokazan genocid bude u sastavu entiteta prodokovanog agresijom i genocidom. Nezamislivo je da grad u kome je izvršen genocid za načelnika ima negatora toga genocida.
Istovremeno maksimalno dižemo glas protesta protiv negatora genocida u Srebrenici koji sada negaciju genocida provode negiranjem bosanskog jezika. Dižemo svoj glas protiv kontinuiranog negiranja bosanskog jezika od strane političkog establišmenta manjeg entiteta. Upozoravamo čitav svjet da se bosanski jezik kontinuirano negira u manjem entitetu i pored odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da imamo pravo jezik nazvati kako želimo. Zahtjevamo od BH politicara, posebno bošnjačkog političkog establišmenta koji ne preduzima dovoljne mjere da se zaustavi dehumanizacija djece preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.
Bez poznavanja bosanskog jezika ne može se razumjeti porijeklo Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Jedan narod se najdublje ugrožava kada mu se osporava jezik. Jezički identitet je osnov ljudskog i narodnog identiteta. Bosanski jezik kao jedan od svjetskih jezika, koji je kao takav priznat od strane relevantne nauke, ne samo u Europi nego i Svijetu, radom naših organizacija je priznat i u Americi i Kanadi.
Očigledno je da se negiranjem bosanskog jezika, želi negirati Bosna i Hercegovina i njen najmnogobrojniji narod, Bošnjaci. Udar na bosanski jezik je ustvari udar na bošnjački narod i državotvornost Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve relevantne faktore u svjetu da hitnom akcijom spriječe aparthejdsku dehumanizaciju djece žrtava genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Sa svoje strane mi čemo preduzeti hitne mjere u Sjevernoj Americi. Odgovor na ovu dehumanizaciju ličnosti kao nastavak genocida treba biti brz, jasan i oštar. I na kraju naša poruka. Bosanski jezik je jezik koji je bio, koji jeste i koji će biti, bez obzira na aparthejdsko negiranje. To je jezik prije svega Bošnjačkog, ali i jezik svih onih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom državom.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: