Vijesti

Zajedničko saopćenje za javnost Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak Kanada Kanadski Bošnjaci neće pregovarati o zločinu genocida

Zajedničko saopćenje za javnost Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak Kanada

Kanadski Bošnjaci neće pregovarati o zločinu genocida

Proces lobiranja kanadskih Bošnjaka za usvajanje rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovinu u kanadskom parlamentu poćeo je prije pet godina, tačno na desetogodišnjicu od genocida u Srebrenici. Tadašnji član Kanadskog parlamenta Jean Augustine, prva žena – crnkinja izabrana u Parlament je pročitala izjavu u Parlmentu u kojoj je tražila od Kanade kao demokratske zemlje, članice Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da prigodnom rezolucijom oda počast žrtvama največeg zločina protiv čovječnosti poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici. TakoÄ‘e iste godine tadašnji Ministar vanjskih poslova Kanade, Pierre Pettigrew obratio se kanadskim Bošnjacima sa podrškom za usvajanje rezolucije o genocidu u kanadskom parlementu.

Krajem augusta prošle godine na največem trgu u Windsoru, Brian Masse, član Kanadskog parlamenta je javno objavio da prihvata prijedlog Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak Kanada za sponzorstvo nad rezolucijom o genocidu.

Prijedlog rezolucije je predviÄ‘ao proglašenje 11 jula danom sječanja na više od 8000 nevinih bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici i  proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Dobro organizovanim lobiranjem, kanadski Bošnjaci su uspjeli dobiti podršku više od 50 članova Parlamenta iz sve četiri parlamentarne stranke.

Prvog aprila ove godine Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu je dobio prijedlog rezolucije od strane vlade Kanade. Iz prvobitnog teksta prijedloga rezolucije izbačen je termin genocid, izbačen termin Bošnjak stvarno nacionalno ime našeg naroda, smanjen broj žrtava genocida u Srebrenici i ukinut prijedlog za proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Više od 50.000 kanadskih Bošnjaka, uglavnom žrtava zločina genocida su dostojanstveno odbili prijedlog rezolucije o genocidu od strane kanadske vlade.

 

U historiji Bošnjaka je jedanaest puta izvršen zločin genocida nad njima. Ovaj podatak je sastavni i neodvojivi dio bošnjačkog nacionalnog identiteta i bošnjačkog kolektivnog pamćenja, ali i sastavni dio globalne svijetske historije. Prvi genocid je izvršen u 1492 godini u Srebrenici, kad su Srbi prešli rijeku Drinu, poklali bošnjačko stanovništvo i okupirali rudnik srebra. U Drugom svjetskom ratu Srbi su izvršili tri genocida protiv Bošnjaka, navodno govoreći da su “saveznici” saveznika. Zadnji  genocid je izvršen u Srebrenici u Julu 1995 godine. Isto mjesto po drugi put u historiji. Ovaj zadnji genocid koji uključuje sve do sada poznate zločine: ekocid, etnocid, kulturocid, urbicid, elitocid, silovanje, mučenje i ubijanje u koncentracionim logorima smrti, nasilno protjerivanje, cijeli svijet je zabilježio.  PotvrÄ‘en je i presudama MeÄ‘unarodnog suda pravde i MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugolsavije.

 

Kanadski Bošnjac su poslali jasnu poruku kanadskoj vladi i kanadskom Parlamentu: Bošnjaci u Kanadi neće nikada prihavatiti rezoluciju koja precizno ne uključuje termin genocid. Izbacivanje termina genocid  je uvreda ne samo za kanadske Bošnjaka, žrtve genocida, već i za čovjeka i civilizaciju uopšte, za Kanadu i čitav slobodoljubljivi svijet.

 

Kanada, kao članica meÄ‘unarodne zajednice, ima dužnost da podrži presude MeÄ‘unarodnog suda pravde i MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije, da prihvati te sudske odluke i da sprovede te odluke.

 

Kanada trebada imati poštovanje prema rezolucijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije koji su prihvatili posebne rezolucije u kojima se priznaje  da se genocid desio protiv Bošnjaka u Srebrenici.

 

Kanada, kao suverena parlamentarna kraljevina ima dužnost da poštuje meÄ‘unarodno pravo i prihvati informacije u vezi srebreničkog genocida koje su zabilježene i već prošle sudski proces.

 

Nimalo slučajno isti dan kada je stigao prijedlog rezolucije od strane vlade Kanade u jednom od najtiražnijih kanadskih dnevnih listova, Ottawa Citizen oglasili su se penzionisani general Lewis MacKenzie i bivši kanadski ambasador u Beogradu James Bissett. Obadvojica grubo vrijeÄ‘aju bošnjačko nacionalno biće, negiraju agresiju na Bosnu i Hercegovinu i negiraju zločin genocida.

U ime Kanadskih Bošnjaka oštru reakciju u navedenim novinama poslali su Institut za istraživanje zločina genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak Kanada. U reakciji se izmeÄ‘u ostalog kaže:

“Izjave Lewisa MacKenzia su pune mržnje protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Svi njegovi tekstovi ignorišu osnovne principe demokratije, istine i pravde. Lewis MacKenzie je u ulozi komandanta trupa OUN u Bosni i Hercegovini poćinio više vrsta zločina, otvoreno saraÄ‘ivao sa agresorom i zločincima, umanjivao i prikrivao rezultate agresije i genocida. Penzionisani general je poslan u Bosnu i Hercegovinu pošto je prethodnu smjenjen u istoj misiji u Somaliji, da bi što se manje zna takoÄ‘e bio smjenjen i u Bosni i Hercegovini. Žalosno je da se ovakva osoba danas smatra herojem Kanade”.

 

Kanadski Bošnjaci neće pregovarati o genocidu. Na to nema niko pravo u ime stotine hiljada nevinih žrtava – šehida koji su dali svoje živote u odbrani Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, kaže se u zajedničkom saopćenje Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu koga je potpisao Emir Ramić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijesti: