Vijesti

Hamilton, Kanada ponovo odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini


11. 07. 2016.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Hamilton, Kanada ponovo  odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini

http://instituteforgenocide.org/?p=11694&lang=bs

Povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, gradonačelnik grada Hamiltona, članovi gradske Skupštine i graÄ‘ani grada Hamiltona prisjećaju se više od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u tom strašnom zločinu. Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada, a pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i lokalne bošnjačke zajednice Hamilton, odlukom gradonačelnika Hamiltona Fred Eisenbergera na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada je napisano:

“11 juli Dan sjećanja na Srebrenički genocid u Hamiltonu.
Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici.
Šaljemo jasnu poruku budućim generacijama – Nikad više”.

GraÄ‘ani Hamiltona zajedno sa svojim političkim liderima su tako pokazali svijetu da stoje uz graÄ‘ane Bosne i Hercegovine, posebno uz žrtve agresije i genocida. Istovremeno graÄ‘ani i njihovi lideri odaju priznanje porodicama žrtava koje još uvijek traže istinu i pravdu. Jednoglasan stav graÄ‘ana i lidera je da svi odgovorni za genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini moraju biti sankcionisani. I ako istina i pravda još uvijek nisu zadovoljene žrtve genocida nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, a posebno u Srebrenici. To potvrÄ‘uje dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u Bosni i Hercegovini u kanadskim školama i jučerašnje otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen obilježju u Sjevernoj Americi.

Kolektivno sjećanje na genocid je jedini način da se pokuša da se taj strašni zločin više nikome nikada ne desi i da se nikada ne zaboravi. Ako je to kolektivno sjećanje još institucionalizovano od strane velikih svjetskih demokratija kakva je Kanada onda imamo još nade u pobjedu istine i pravde. Ali samo kolektivno sjećanje nije dovoljno. Potrebno je još mnogo drugih i raznovrsnih aktivnost kojima možemo pobjediti zaborav na strašne zločine koje su se desile u Bosni i Hercegovini, a to za sviju nas predstavlja kontinuirani zadatak i obavezu prema žrtvama i familijama. 

Istraživači okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada sve više uvode genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegivni u kanadske institucije. Za naše istraživače je problem inerpretacije genocida riješen. Istraživači u Institutu za istraživanje genocida, Kanada ostaju ujedinjeni protiv negatora genocida, ujedinjeni u borbi za istinu genocidu i pravdi za žrtve genocida i ujedinjeni u kulturi pamćenja kako se nikome i nikad više ne bi ponovila Srebrenica.

Institut za istraživanje genocida Kanada se u ime familija žrtava zahvaljuje političkom liderstvu i graÄ‘anima grada Hamiltona na kontinuiranoj podršci borbi za istinu i pravdu.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida, Kanada

Zahvaljujemo se  gradonacelniku, poslanicima gradske skupstine i gradjanima Hamiltona na kontinuiranoj podrsci u borbi za istinu o genocidu u Srebrenici i BiH i pravdi za zrtve tih zlocina.
We thank the mayor, the city assembly deputies and the citizens of Hamilton to continued support in the fight for the truth about the genocide in Srebrenica and B&H and justice for the victims of these crimes.
http://instituteforgenocide.org/?p=11694&lang=bs

Vijesti: