Vijesti

Saopćenje povodom anticivilizacijeske odluke ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka

08. 07. 2016.


Saopćenje povodom anticivilizacijeske odluke ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike najoštrije osuÄ‘uje odluku koju je donio ministar Igor Crnadak o zabrani učestvovanja zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova u organizovanju Komemorativnog skupa u Potočarima. Ova odluka vrijeÄ‘a preživjele žrtve, potomke žrtava i svjedoke genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije holokausta u Evropi. Ova anticivilizacijska odluka je i atak na istinu i pravdu kao najbitnijim uvjetima za proces pomirenja i meÄ‘usobnog razumijevanja. Istraživači genocida okupljeni u Interancionalnom ekspertnom timu Instituta za istraživanje genocida, Kanada istiću da je ova sporna odluka u suprotnosti sa stavovima više rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojenih od strane američkog Kongresa i Senata i Kanadskog parlamenta, koje su energično odbacile svaki oblik negiranja, relativizacije i pogrešnog tumačenja genocida u Srebrenici.  Sporna, diskriminirajuća odluka ministra vanjskih poslova je takoÄ‘e u suprotnosti sa propisima kojima je definisana nadležnost Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u smislu provoÄ‘enja vanjske politike Bosne i Hercegovine. u skladu sa općim pravcima i prioritetima za provoÄ‘enje vanjske politike Bosne i Hercegovine. 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike još jednom ističe potrebu da predstavnici političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, nastalog legalizacijom rezultata agresije i genocida, priznaju sudski i politički priznat genocid u Srebrenici i na taj način se pridruže aktivnostima za bolju budućnost za sve graÄ‘ane u Bosni i Hercegovini u procesu evroatlanskih integracija. Samo sa istinom o genocidu u Bosni i Hercegovini i pravdom za žrtve tog strašnog zločina možemo doći do pomirenja i prevladavanje mržnje i podjela, neophodnih u evroatlanskim integracijama.  

Imajući u vidu da se ministar Crnadak svojom odlukom stavio na stranu države koja je presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde proglašena krivom za nedovoljnu aktivnost u procesu spriječavanja genocida u Srebrenici, da je ta antiljudska odluka direktno u suprotnosti države čiji je on ministar, te da je sramna odluka protiv graÄ‘ana Bosne i Hercegovine, žrtava genocida, tražimo bezuslovno povlačenje odluke prije 11 jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.  Podsječamo Crnadka i sve Crnadke da je negiranje genocida posljednja faza genocida. Žrtve genocida imaju pravo govoriti o genocidu, imaju pravo tražiti istinu o genocidu imaju pravo tražiti pravdu za žrrtve genocida i na kraju imaju pravo javno prozivati negatore genocida i zabranjivati im pristup u sveto bošnjačko mjesto, Potočare.

U slučaju da ministar Crnadak ne povuće navedenu odluku Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike će hitno informisati nadležne političke strukutre SAD i Kanade. Istovremeno pozivamo bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment da u slučaju ne povlačenja sramne odluke odmah pokrenu proceduru smjene ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: