Vijesti

Veličanstvena pobjeda istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog zločina u Windsoru, Kanada

Veličanstvena pobjeda istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog zločina u Windsoru, Kanada

Deveti juli će uči u historiju Kanade. U organizaciji Bosanskohercegovačkog kluba Windsor i pod pokroviteljstvom mnogobrojnih prijatelja istine i pravde u Kanadi otkriven je prvi spomenik u Sjevernoj Americi žrtvama največeg zločina poslije Holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici. Ceremoniju je otvorio gospodin Senad Pašalić, član Organizacionog odbora. Pozvao je sve prisutne da pozdrave himne Kanade i BiH. Zatim je pozvao gospodina Senada Aličehajića voditelja ceremonije. Aličehajić je izmeÄ‘u ostalog rekao da se iz Windsora danas šalje veličanstvena poruka svjetu da genocid u Srebrenici nikada neće biti zaboravljen, da  Å¾rtve genocida u Srebrenici ostaju trajna opomena svijetu o potrebi jedinstvenog djelovanja da se u budućnosti spriječi največi zločini protiv čovjeka i civilizacije. Spomenik u Windsoru ostaje trajno svjedočanstvo da čemo pamtiti ovaj zločin u ime istine i pravde bez kojih nema bolje budućnosti čovjeka i civilizacije. Zatim je Aličehajić predstavio cjenjene goste: poštovani Brian Masse, član Kanadskog parlamenta, kancelor Ed Sleiman u ime gradonačelnika Windsora Drew Dilkens, dr. Clint Curle u ime Kanadskog muzeja za ljudska prava, gospoÄ‘a Senada Cvrk Pargan predsjednica Bošnjačke zajednice kulture Preporod za Sjevernu Ameriku i poštovane imame Adnan Ef. Balihodzic, Nedzad Ef. Hafizovic, Haris Ef Zulovic i Osman Ef Brkić. Aličehajić se u ime profesora Emira Ramića izvinuo prisutnim što profesor Ramić nije mogao biti prisutan.

Aličehajić je zatim pozvao Brian Masse i Ed Sleiman da otkriju spomenik. Cviječe na spomenik su položili Senada Cvrk-Pargan, Adnan Ef and Nedzad Ef.

U ime bošnjačkih džemata u Kanadi prisutnima se obratio Adnan ef. Balihodžić, koji je na kraju svoga izlaganja dao prigodnu molitvu za žrtve genocida u Srebrenici i BiH.

U ime grada Windsora dobrodošlicu prisutnima je zaželio kancelor Ed Sleiman.

Zatim je Aličehajić pozvao poštovanog Brian Masse, velikog prijatelja istine i pravde, velikog prijatelja BiH, sponzora obe rezolucije o genocidu u Srebrenici koje je Kanadski parlament jednoglasno usvojio. Brian Masse je glas istine i pravde ne samo u Kanadi, već i u svijetu. Njegova borba za istinu i pravdu je primjer mnogima kako se treba odnositi prema žrtvama genocida u BiH. Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi je neizmjerno zahvalna Brian Masse na svemu što je učinio da se u Kanadi i svijetu čuje glas preživjelih žrtava, potomaka žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici.

U ime Kanadskog muzeja za ljudska prava prisutnima se obratio dr. Clint Curle. U Kanadskom muzeju za ljudska prava se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici.

Aličehajić je zatim pročitao dio iz poruke profesora Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada. "Koristim datu privilegovanu mogućnost da kao, prije svega, čovjek, a zatim istraživač i žrtva genocida, u svoje ime i u ime svih žrtava genocida u Republici Bosni i Hercegovini izrazim iskrenu i najdublju ljudsku zahvalnost Kanadi što je: priznala bosanski jezik kao World heritage language; što se bošnjački narodno upotrebljava u statističkim i drugim kanadskim podacima; što je Parlament Kanade usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i Republici Bosni i Hercegovini; što su gradovi Hamilton i Windsor odali počast žrtvama genocida u Srebrenici; što kanadska Vlada obilježava 31. maj kao Svjetski dan bijelih traka; što je Vlada Kanade zatražila primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti proslave 9. januara; što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini; što se prepoznaje značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kao i otvaranje spomenika u Windsoru. Istovremeno neizmjernu zahvalnost iskazujem Bosansko – hercegovačkom klubu Windsor za kontinuiranu podršku u procesu lobiranja za istinu i pravdu. Posebnu zahvalnost iskazujem organizatorima podizanja ovog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici".

Zatim se prisutnima obratila Senada Cvrk Pargan. U ime Bošnjačke zajednice kulture Preporod za Sjevernu Ameriku Senada je govorila o značaju kulture za kontinuirani proces pamćenja genocida u Srebrenici i BiH.

Na kraju Muamer Bektić, preživjela žrtva genocida u Srebrenici je podsjetio prisutne na strahote koje je lično proživio tokom največeg zločina u Evropi poslije Drugog svijetskog rata.

Spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru će ostati trajno svjedočanstvo i obaveza podsjećanja i opominjanja na genocid u Srebrenici s ciljem da se zločin više nikada i nikome ne ponovi. Svi mi koje bole 8.372 majčinska uzdaha moramo imati hrabrosti da o Srebrenici, simbolu stradanja bošnjačkog naroda, javno govorimo i djelujemo. Kanadski Windsor ostaje mjesto stalnog pamćenja i počasti žrtvama genocida Srebrenice.


http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/otkriven-prvi-spomenik-u-sjevernoj-americi-zrtvama-genocida-u-srebrenici/174876
http://www.hayat.ba/vijest.php?id=36776
http://nap.ba/new/vijest.php?id=26812
http://www.chicagoraja.net/?p=42089
http://www.hayat.ba/vijest.php?id=36776
http://bhraja.ca/otkriven-spomenik-zrtvama-genocida-u-srebrenici-u-windsoru-kanada/

Vijesti: