Vijesti

POVELJA SJEVERNOAMERIÄŒKIH BOÅ NJAKA

 

POVELJA SJEVERNOAMERIÄŒKIH BOŠNJAKA

 Upućujemo sunarodnjacima širom svijeta i svim dobronamjernim ljudima, ovu Povelju Sjevernoameričkih Bošnjaka, kao naše viÄ‘enje stanja našeg bošnjačkog naroda i naše matične države Bosne i Hercegovine, uz preporuke šta nam je svima činiti dalje u cilju obrane opstojnosti naroda i domovine. 

I - KRITIÄŒNO STANJE BOŠNJAÄŒKOG NARODA 

U ovom historijskom trenutku, očigledno je da našem bošnjačkom narodu, srpski i hrvatski velikodržavni projekti i njihovi suradnici, ukidaju matičnu državu Bosnu i Hercegovinu, pri čemu bošnjački politički faktor ne donosi adekvatna rješenja za te i ostale relevantne probleme s kojima se Bošnjaci i Bosna i Hercegovina suočavaju.  Narod je obezglavljen, a njegove institucije propadaju, dovedene u položaj da ostaju bez matične države, u sveobuhvatnu eroziju svoje duhovnosti, kulture i tradicije.  Vrši se potpuna negacija postojanja Bošnjaka kao državotvornog subjekta, uz popratne udarce.  I stoga danas Bošnjaci gube nadu, padaju u stanje potištenosti; tavore porobljeni u nekoliko enklava na oko četvrtini rastrgane površine Bosne i Hercegovine i razasuti širom svijeta.

Bošnjačka politika se realizira kao skup ličnih interesa, a ne kao timski koncept koji se bori za narodne interese.  Narod joj je postao samo propagandna moneta za sticanje glasova na izborima.  Takav odnos prema okrutnoj stvarnosti, uvjetovao je dominaciju neobrazovanih, polupismenih i nemoralnih bošnjačkih političara u vlasti, nesposobnih da se suprotstave diktaturi velikosrpskih i velikohrvatskih projekata, čiji je krajnji cilj uništenje i podjarmljivanje preostalih pripadnika bošnjačkog naroda.

II - PRINCIPI BOŠNJAÄŒKE POLITIKE

Pravo mora biti osnov bošnjačkog političkog djelovanja

1. Mora se pristupiti očuvanju i jačanju bosanskohercegovačkog graÄ‘anstva kao bošnjačke pripadnosti graÄ‘anskom konceptu Bosanskohercegovačke nacije i države Bosne i Hercegovine.  Jačanjem Bosanskohercegovačke nacije, Bošnjaci obznanjuju svoje bosanskohercegovačko graÄ‘ansko, državotvorno, teritorijalno opredjeljenje, u jedinstvenoj, demokratskoj, nezavisnoj, suverenoj državi Bosni i Hercegovini i slobodnom, civilnom društvu.

2. Mora se pristupiti očuvanju državnosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine.  Suverenitet je nedjeljiv, neprenosiv i neupitan.  Ova tri atributa suvereniteta, Bošnjacima omogućavaju legitimnu i legalnu akciju na poništavanju rezultata agresije i genocida, a u cilju obrane i obnove jedinstvenog bosanskohercegovačkog državnog i društvenog tkiva.

3. Za Bošnjake postoji samo jedinstvena, demokratska, suverena i nezavisna država, BiH, a dejtonska tvorevina Republika srpska postoji samo kao dio nelegalnog, oktroiranog Dejtonskog ustava iz Aneksa 4.

4. Pripadnici bošnjačkog naroda moraju odbiti amandmane na Dejtonski ustav, jer amendiranje tog ustava znači prihvaćanje Dejtonskog ustava nastalog na genocidu, što ujedno derogira, odbacuje Presudu Internacionalnog suda pravde od 26. februara 2007., od strane same žrtve genocida - što niko u ime žrtve nema pravo učiniti.

5. Bošnjaci ne smiju potpisati dokument kojim Bosna i Hercegovina gubi svoju historijski i pravno verificiranu državnost na osnovu Internacionalnog prava odnosno Povelje OUN.

6. Bošnjaci se trebaju i moraju uvijek pozivati na Povelju OUN, i u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti tu Povelju i njoj pridodane dokumente, a posebno Konvenciju o genocidu.

7. Po pitanju svojih temeljnih interesa, pripadnici bošnjačkog naroda i njihovi lideri moraju djelovati državotvorno i podržavati političke faktore koji čine korist cjelovitoj, jedinstvenoj, suverenoj državi Bosni i Hercegovini i otvorenom, slobodnom, civilnom društvu.

8. Svjetski sud u Hagu je 26. februara 2007. godine presudio da Republika srpska ¨ne stanuje¨ u BiH, nego da je rezultat genocida po Konvenciji o genocidu pridruženoj Povelji UN, koja zabranjuje ne samo genocid, nego i rezultate genocida, poput tvorevine Republike srpske, smatra ništavnim.  Zbog toga se strana kojoj se na sudu sudi i kojoj sud presudi, ne treba pitati za pravni sistem države, za kršenje kojeg agresijom i genocidom joj se sudilo i presudilo.  Nije bitno šta o ustavu Bosne i Hercegovine misli bilo ko iz Republike srpske, Republike Srbije, Republike Hrvatske ili bilo ko drugi iz ¨Svijeta¨, nego šta o budućnosti Bosne i Hercegovine i njenom ustavu misle stvarni subjekti prava, a to su samo lojalni graÄ‘ani države Bosne i Hercegovine koji je žele.

9. Umjesto pregovora i fraza o ¨ustavu kojega će svi prihvatiti¨ - što stavlja ¨Dejton¨ na stol kao pravni osnov pregovora i veta Republike srpske nad Bosnom i Hercegovinom - Bošnjaci se moraju vratiti iz dogovornog u pravni prostor u kojemu postoji kontinuitet Bosne i Hercegovine, a ne postoji niti ¨Dejtonski ustav¨ a time niti Republika srpska, pogotovo ne kao ¨pravni osnov¨ Republike srpske.  Pošto je donesena Presuda Svjetskog suda o agresiji i genocidu, Bošnjaci trebaju zatražiti primjenu odluke Suda, a to nije samo novčana naknada nego brisanje rezultata genocida - i ¨Dejtona¨ odn. Republike srpske, jer bez toga neće biti niti novčane naknade.  Ako Bošnjaci ne zatraže primjenu Presude Svjetskog suda u smislu ukidanja Republike srpske, to će značiti suprotstavljanje odluci Suda u smislu odustajanja od Presude i priznavanje Republike srpske.

10. Bošnjaci ne smiju dopustiti da žrtva bude izigrana tako što će pravni domen rješavanja problema biti  napušten.  Pravo mora biti osnov bošnjačkog političkog djelovanja.  Odustajanje od prava otvora neslućene opasnosti za državu Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod.

III - EVOLUCIJA BOŠNJAÄŒKE NARODNE SVIJESTI

Polazeći od činjenice da Bošnjaci imaju svoju historiju, duhovnost, jezik, kulturu, tradiciju kao osnovna narodna utemeljenja, te da nisu ¨ostatak neprijateljske vladavine tuÄ‘e vjere koji treba biti eliminiran¨, oni imaju pravo da:

1. Koegzistiraju sa svim narodima Evrope.

2. Slobodno osnivaju svoje narodne institucije.

3. Slobodno osnivaju svoje narodne medije.

4. Slobodno razvijaju kulturu pamćenja.

5. Razotkrivaju potlačenost bošnjačkog narodnog bića u i van Bosne i Hercegovine.

IV - EVOLUCIJA BOŠNJAÄŒKE TERITORIJALNE I DRŽAVOTVORNE SVIJESTI

Bošnjaci bi bez države Bosne i Hercegovine, srednjoročno prestali postojati i kao narod.  Bosna i Hercegovina je izvorište bošnjačkog narodnog života.  Bošnjaci trebaju na zajedništvu ustrajavati zbog svoje usmjerenosti na Bosnu i Hercegovinu.  To zajedništvo pretpostavlja dostojanstvenu opredijeljenost za državu Bosnu i Hercegovinu, kakvu su zatražili i dobili na Referendumu od 29. februara i 1. marta 1992. godine, te priznatu kao 177. članicu Organizacije Ujedinjenih Nacija.

Polazeći od činjenice da Bosna i Hercegovina nije država na osnovu Dejtona, to se usprkos dejtonskoj izvanpravnoj, nelegalnoj podvali, Bošnjaci trebaju angažirati za:

1. Suverenu, cjelovitu, jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, prema Internacionalnom pravu i Povelji UN, kao graÄ‘ansku državu sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i općinskim - prema evropskim standardima o lokalnoj samoupravi; pri čemu regije nisu države nego zajednice općina, zasnovane na geografskim, saobraćajnim, privrednim i historijskim kriterijima, u kojima žive graÄ‘ani iz raznih naroda.

2. Takva država treba obezbjediti: pravo na rad, mir i blagostanje za buduće generacije; svim odanim graÄ‘anima i narodima, na cijeloj teritoriji BiH jednaka prava i slobode; povratak svakome u svoj rodni kraj u svoj dom; punopravno članstvo u evroatlantskim integracijama; zaštitu prirodnih ljepota i resursa domovine; zaštitu čovjeka i porodice kao temelja zdravog društva; poštivanje različitih svjetonazora, zaštitu interesa raznih naroda i vjerskih skupina.

3. Bosna i Hercegovina je država svih njezinih građana, koji tvore Bosanskohercegovačku naciju bez obzira na etničku, vjersku, rasnu, spolnu i dobnu pripadnost.

4. GraÄ‘ansko, otvoreno, slobodno društvo, prema Univerzalnom principu graÄ‘anstva, kojem je čovjek-pojedinac, subjekt društvenih procesa, odnosno Bosanskohercegovački graÄ‘anski identitet i status, prema Internacionalnom pravu.

English

CHARTER OF NORTH AMERICAN BOSNIAKS

We are addressing this Charter of North American bosniaks, as a description of how we see the situation of Bosniaks and our homeland Bosnia and Herzegovina with recommendations of what we should all do in order to protect our existence as Bosniaks and our country.

I-Critical Situation of Bosniaks

Currently it is evident that Serbian and Croatian parliament members and their accomplices are trying to disintegrate our country, Bosnia and Herzegovina. Bosniak political action is ineffective as it is not coming up with adequate solutions to solve this and other problems that Bosniaks and Bosnia and Herzegovina are facing. Citizens are without leadership and their institutions are failing and are put in a situation where they are left without a country where their faith, culture and tradition is slowly deteriorating. The existence of Bosniaks as something that comprises the state is rejected. With that being said, today Bosniaks are losing hope, they are falling into a state of depression and living a difficult life in a number of “enclaves”  situated on about one-fourth of the fragmented area of Bosnia and Herzegovina and also the many bosniaks who are now dispersed throughout the world.

The politics of Bosniaks is realized on a basis of individual interests and not as a collective concept that fights for citizens’ interest.  Citizens are used as a propaganda medium to gain as much votes from them in elections. This resulted in a domination of uneducated, illiterate, and immoral Bosniak politicians that are in power, unable to resist Serbian and Croatian projects which attempt to destroy and worsen the situation for what is left of Bosniak people. 

II Principles of Bosniak Politics

Rights should be the basis of Bosniak political action

1.      There needs to be an attempt in preserving and strengthening  Bosnian and Herzegovinian citizenship  and Bosniak affiliation on the basis of the civil concept of the Bosnian-Herzegovinian nation and the state of Bosnia and Herzegovina. By strengthening the nation of Bosnia and Herzegovina, Bosniaks  proclaim their Bosnian-Herzegovinian citizenship, statehood, territorial affiliation in a single, democratic, independent and sovereign state of Bosnia and Herzegovina and to the free and civil society.

2.       There needs to be an attempt in preserving Bosnian and Herzegovinian statehood and sovereignty. Sovereignty is indivisible, non-transferable and unquestionable. These three attributes of sovereignty, enables legitimate and legal action in abolishing the results that the aggression and genocide in Bosnia and Herzegovina brought about, for the purpose of defending and restoring a unified Bosnian state and society.

 

3.       For Bosniaks there exists only a single, democratic, sovereign and independent state, Bosnia and Herzegovina, and Dayton’s creation of Republika Srpska  exists only as a part of an illegal and forced  Dayton constitution from Annex 4.

4.  Bosniaks should reject the amendments of the Dayton constitution because amending that constitution means accepting the Dayton constitution that resulted from the genocide that derogates and rejects the verdict of the International Court of Justice on 26 February 2007 on the side of the victims of the genocide - which no one in the name of the victim has the right to do.

5. Bosniaks should not sign the document that would lose Bosnia’s own historical and legally verified state on the basis of the international law specifically the UN charter.

6. Bosniaks should always call on the UN charter when solving all relevant problems  and should use this charter and all other documents attributed to it (e.g. the Convention on Genocide).

7. In terms of its fundamental interests, Bosniaks and their leaders must work towards state-building and support political goals that would help the whole, independent, sovereign  country of Bosnia and Herzegovina and the civil society.

8. On February 26th, 2007, the International Criminal Tribunal in the Hague ruled that Republika Srpska does not reside in BiH, but rather it is the result of the genocide that took place in Bosnia and Herzegovina. The Convention on Genocide associated with the UN Charter, prohibits not only genocide, but also the results of genocide, such as the creation of Republika Srpska, which is considered invalid. For this reason, the party that is on trial and that is sentenced, should not ask about the legal system of the state (the legal system of Bosnia and Herzegovina) for their conviction of aggression and genocide. It is not important what someone from Republika Srpska, Republic of Serbia and Republic of Croatia or anyone else from the outside thinks about the constitution of Bosnia and Herzegovina, rather it is important what the real subjects of law, who hold rights think about the future of Bosnia and Herzegovina and its constitution, and those are only loyal citizens of Bosnia and Herzegovina.

9. Instead of negotiations and talks about a “constitution that everyone will accept”- that puts the “Dayton peace accord” on the table as the legal basis of negotiations and veto of Republika Srpska over Bosnia and Herzegovina, Bosniaks should return from the negotiated to the legal space where the continuity of Bosnia and Herzegovina is possible and where there is no Dayton accord nor Republika Srpska, especially not as a legal basis of Republika Srpska. The International Court has made a decision about the aggression and genocide in Bosnia and Herzegovina and Bosniaks should demand enforcing that decision-not only financial compensation but also abolishing what has resulted from the genocide and “Dayton” –which is Republika Srpska, because without that there won’t even be financial compensation. If Bosniaks do not insist on enforcing the decision of the International Court in terms of eliminating Republika Srpska, that would mean opposing the decision of the court by withdrawing from their decision and accepting Republika Srpska.

10. Bosniaks should not allow the victims to be thwarted by abandoning the legal domain in solving problems. Law has to be the basis of Bosniak political action. Giving up on law opens unimagined dangers for the state of Bosnia and Herzegovina and for Bosniaks.

III The evolution of the Bosniak National Consciousness

The fact that Bosniaks have their own history, faith, language, culture and tradition as the basic national foundation, they have the right to:

1.      Co-exist with all ethnic groups in Europe

2.      Freely establish their own national institutions

3.      Freely establish their own national media

4.      Freely establish remembrance programs and,

5.      Freely display the oppression of Bosniak people in and outside of Bosnia and Herzegovina

IV.  Evolution of Bosniak Territorial and National Consciousness

Bosniaks without Bosnia and Herzegovina would cease to exist as a people. Bosnia and Herzegovina is the source of the Bosniak national life. Bosniaks should collectively work together because of their collective focus on Bosnia and Hercegovina. This kind of team work represents a dignified commitment for the state of Bosnia and Herzegovina, like they have requested for and received in the referendum on the February 29th, 2007 and  March 1st 1992, and recognized as the 177th member of the United Nations.

Coming from the fact that Bosnia and Herzegovina is not a state on the basis of Dayton, in spite of Dayton’s uncnonstitutional, illegal hoax, Bosniaks should initiate for:

1.       A Sovereign, unified, and single state of Bosnia and Herzegovina based on the International Law and the UN Charter. They should demand for a civil state with three levels of government-federal, regional and municipal that is based on European standards of local self-governance, where regions are not states but rather they are a union of municipalities, based on geographic, transportation, economic and historical criteria, in which citizens of different ethnic backgrounds live.

2.       Such a state should provide: the right to work, peace and prosperity for future generations to all loyal citizens and ethnic groups; equal rights and freedom in the whole territory of Bosnia and Herzegovina; the right for everyone to return to their hometowns; full membership in Euro-Atlantic integration; the protection of the natural beauty and resources of the country; the protection of individuals and families as the basis of a healthy and functioning society; respect for different opinions and protecting the interests of various ethnic and religious groups.

3.      Bosnia and Herzegovina is a country for all its citizens which make up the Bosnian and Herzegovinian nation regardless of ethnicity, religion, race, gender and age.

4.      A Civil, open and free society, based on a universal concept of citizenship, where every person is an individual and the subject of public/social processes. In other words, Bosnian and Herzegovinian citizenship identity and status based on the International Law.

Vijesti: