Vijesti

Puštanje na prijevremenu slobodu ratnih zločanca Ljubomira Borovčanina je poraz međunarodne pravde i istine

Puštanje na prijevremenu slobodu ratnih zločanca  Ljubomira Borovčanina je poraz meÄ‘unarodne pravde i istine

MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Ljubomira Borovčanina za pomaganje i učestvovanje u istrebljenju, ubistvu, progonu i prisilnim deportacijama srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine. Isti taj sud je ratnog zločinca Ljubomira Borovčanina, zamjenika komandanta Specijalne brigade policije MUP-a manjeg bosnaskohercegovačkog entiteta, pustio na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. Navedena nepravedna, nehumana, sramna  odluka je poraz mreÄ‘unarodne pravde, uvreda i poniženja žrtava, atak na istinu i pravdu i potpuno obesmišljavanje rada i sunovrat MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. 

To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u čitavom svijetu. Puštanje  zločinca Ljubomira Borovčanina na prijevremeno slobudu predstavlja veliki rizik za vračanju pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa prihvatanja, priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg na kojima se zasnivao ali i treba ponovo zasnivati bitnost i bitisanost bosanskohercegovačkog društva, odnosno egzistencija čovjeka i civilizacije u Evropi i Svijetu. Odluka  je svojevrsna nagrada za idejne tvorce i izvršioce agresije i genocida i ne doprinosi miru i povjerenju u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i Svijetu. Ova odluka samo nastavlja degradaciju rada ove internacionalne pravne institucije, čijom degradacijom se degradira meÄ‘unarodno pravo i poredak i tako ugrožava mir i stabilnost u svijetu. 

Puštanje Ljubomira Borovčanina. izaziva novi strah kod preživjelih žrtava genocida u Srebrenici. Oni koji su prije dvadeset godina preživjeli agresiju i genocid sada ih ponovo doživljavaju

Istraživača genocida, članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada dižu svoj glas protiv ovakvog načina slavljenja zločina i poručuju da će se svim naučno istraživačkim činjenicama i sredstvima boriti protiv legalizacije rezultata agresije i genocida. Istraživači pozivaju MeÄ‘unarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju da ispunjava svoju misiju, koja je zasnovana na donošenju pravde i upozorenja budućim generacijama da se zločin ne isplati i da će biti sankcionisan.

http://vijesti.ba/clanak/319272/sramna-odluka-suda-o-pustanju-borovcanina-na-prijevremenu-slobodu

 

Vijesti: