Vijesti

Elite

Američki i kanadski Bošnjaci se još jednom osjećaju poniženi jer je ponižena njihova jedina domovina Bosna i Hercegovina skandaloznim ponašanjem bosanskohercegovačkih političkih elita. Demokratski procesi na koje se samo deklarativno poziva bosanskohercegovački politički establišment su po ko zna koji put pogaženi, a graÄ‘ani i graÄ‘anke Bosne i Hercegovine dovedeni u situaciju da ponovo posmatraju kako se o ključnim pitanjima za napredak države odlučuje netransparentno, iza zatvorenih vrata, u ugostiteljskim objektima umjesto u institucijama države. 

Američki i kanadski bošnjaci najoštrije protestuju protiv političkih bosanskohercegovačkih elita i predstavnika meÄ‘unarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji nastavljaju sa antibosanskohercegovačkom praksom, organizirajući političke susrete od interesa za državu u ugostiteljskim objektima.

Izražavamo duboko neslaganje sa ovakvim načinom „rješavanja“ otvorenih pitanja od državnog značaja. Na ovaj antidemokratski, anticivilizovani način voÄ‘enja državne politike, Bosna i Hercegovina nikada neće napredovati u oblasti jačanja demokratije i vladavine prava.

Upozoravamo bosanskohercegovački politički establišment da na izborima nije dobio naš mandat da ovakvim postupcima izravno doprinosi slabljenju bosanskohercegovačke države, odnosno institucija zakonodavne, izvršne i sudske državne vlasti.

Upozoravamo predstavnike meÄ‘unarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da kreiranje van institucionalnih sastanaka sa temama od državnog interesa je u apsolutnoj suprotnosti sa svim proklamovanim vrijednostima meÄ‘unarodne zajednice i evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Zahtijevamo od bosanskohercegovačkog političkog establišmenta i predstavnika meÄ‘unarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da odmah prestanu sa unižavanje države. Za političke dogovore jedino legitimno mjesto su institucije i organi državne vlasti. Podsjećamo vas da su predstavnici svih dosadašnjih političkih establišmenata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu upravo tražili da se zvanični dogovori održavaju van institucija države, kako bi i na taj način pokazali da je Bosna i Hercegovina 'nemoguća', odnosno 'kafanska" država.

Prolazi vrijeme tolerancije ovakvog vaninstitucionalnog djelovanja bosanskohercegovačkih političkih elita, djelovanja potpomognutog od strane predstavnika meÄ‘unarodne zajednice. Ovakvo ponašanje je dovelo do zastoja u brojnim procesima. Zato vas pozivamo da odmah dijalog o ključnim, držvnim  pitanjima vratite u institucionalne okvire države. Pregovori o najbitnijim temama unutrašnje i spoljne politike ne mogu i ne smiju voditi samo šefovima političkih partija, već prije svega izabrani predstavnici graÄ‘ana i graÄ‘anki Bosne i Hercegovine u državnim organima. Sastanci po ugostiteljskim objektima samo sa šefovima političkih partija niti su liderski, niti državnički.

Vijesti: