Vijesti

HVO

Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće odbrane zajedno sa vlastima paradržavne tvorevine Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nad Bošnjacima Stoca, izvršile su brojne zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava. To je, u skladu sa hrvatskom nacionalističkom ideologijom i politikom formiranja “zajedničke hrvatske države u njenim etničkim i povijesnim granicama”, za čiju je realizaciju na kraju XX stoljeća postojao udruženi zločinački poduhvat, na čijem je čelu bilo državno, političko i vojno rukovodstvo Republike Hrvatske, pod vođstvom predsjednika Franje Tuđmana, dio smišljene i sistematske politike i prakse zločina genocida, koju su hrvatske oružane snage organizovano činile u Stocu. Takvu genocidnu politiku i praksu potvrđuju mnoge masovne grobnice. 

Američki i kanadski Bošnjaci najoštrije protestuju protiv stavljanja  presuđenog ratnog zločinca Ante Krešića na listu Hrvatske demokratske zajednice za Općinsko vijeće Stolac. Takav postupak je još jedno u nizu dehumanizacija žrtava genocida u Stocu, udar na istinu i pravdu, ljudska prava i slobode, te udar na zajedničku bolju budućnost Stoca. Postavljanjem ratnog zločinca na izbornu listu šalje se poruka da poitika i agresivno genocidna praksa ubijanja, protjerivanja, mućenja i zlostavljanja Bošnjaka u Stocu nije prestala.

Istovremeno  najoštrije osuđujemo prijetnje  i uvrede  glavnom uredniku portala 24. sata. info Nerminu Bise. Prijetnja  koja je stigla od osuđenog ratnog zločinca Ante Krešića samo još više govori o ozbiljnosti situacije  u kojoj se nalazi država Bosna i Hercegovina i njeni građani. Presudom nadležnog suda Ante Krešić je osuđen na dvije i po godine zatvorske kazne zbog ratnog zločina, a isti je danas kandidat Hrvatske Demokratske zajednice za općinsko vijeće grada Stolac. Nedopustvio je da se osuđenim  ratnim zločincima  daje prostor za političko djelovanje, koji će ponovo kao za vrijeme agresije i genocida unositi strah i nemir među građene ove države. Grad Stolac je bio žrtva agresivno genocidne veliko hrvatske politike. Danas u uslovima mira navedeni čin Hrvatske Demokratske zajednice i kandidatura osuđenog ratnog ratnog zločinca za općinsko vijeće grada Stoca na predstojećim lokalnim izborima predstavlja ozbiljnu prijetnju i unošenje nemira u taj grad, ćime Hrvatska demokratska zajednica ponovo pokazuje svoje pravo lice, isto ono koje je pokazano u prethodnoj agresiji i genocidu.

Od strane nadležnih organa u Bosni i Hercegovini tražimo skidanje sa liste presuđenog ratnog zločinca Ante Krešića. Istovremeno o ovom postupku Hrvatske Demokratske zajednice u gradu Stocu i prijetnjama Nerminu Bise upoznačemo organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi kao i određene političke organe SAD i Kanade.

Vijesti: