Vijesti

Pismo Mujici

G-din José Mujica 17. avgust 2016.god.
Predsjednik Urugvaja (2010. do 2015.god.)
Presidencia de la República
Torre Ejecutiva
Plaza Independencia 710
Montevideo 11.000
Uruguay


Poštovani gospodine Mujica:

One od nas koji su bili inspirirani vašim predsjedništvom u Urugvaju, kao i vašim velikodušnim prihvatom izbjeglica iz Sirije, i koji su podržavali borbu za demokratiju i socijalnu pravdu u Latinskoj Americi, prilično je zabrinulo saznanje da ste prihvatili „Orden Republike Srpske“ u Višegradu. Uz svo dužno poštovanje, gospodine Mujica, željeli bismo da podijelimo sa vama našu ozbiljnu zabrinutost u pogledu ovog pitanja.

Ostali zabilježeni dobitnici ove nagrade uključuju bivšeg predsjednika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, koji su obojica proglašeni krivim za ratne zločine od strane MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. G. Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i ostale ratne zločine, a g. Krajišnik je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti. Nismo sigurni zašto biste dozvolili sebi da budete povezani sa ovakvim osuÄ‘enim ratnim zločincima.

Primjera radi, g. Karadžić je osuÄ‘en za cilj da trajno ukloni nesrpsko stanovništvo sa teritorija na koji su bosanski Srbi polagali pravo. Presuda Vijeća glasi:

Nakon što je ocijenilo gore pomenute dokaze u svjetlu sistematskog i organiziranog načina na koji su zločini počinjeni u svakoj od Općina, Vijeće zaključuje izvan razumne sumnje da je izmeÄ‘u oktobra 1991. i 30. novembra 1995. godine postojao zajednički plan za trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija na koji su bosanski Srbi polagali pravo kroz zločine kao što je navedeno u više detalja u nastavku. Vijeće zaključuje da su se počevši od oktobra 1991.godine, optuženi i vodstvo bosanskih Srba složili kako će odgovoriti na izjavu o suverenosti BiH i mjerama koje će poduzeti za stvaranje vlastite ethnički homogene države. (MKSJ/Karadžić, 2016., § 3447, moje akcentiranje)

Drugim riječima, Republika Srpska je proglašena u januaru 1992.god. (u okviru granica suverene države Bosne i Hercegovine), i lideri Republike Srpske su započeli sa uklanjanjem nesrpskog stanovništva sa tog teritorija kroz djela nasilja koja su kasnije proglašena djelima genocida, zločina protiv čovječnosti i ostalim ratnim zločinima.

U sklopu gore navedenog eliminacionističkog „cilja“, nevini civili su ubijeni i prisilno raseljeni u Višegradu. U dva odvojena incidenta u junu 1992.godine, približno 120 žena i djece su zaključani u kuće koje su potom zapaljene. Približno 60 njih je ubijeno u kući u Pionirskoj ulici 14. juna 1992.godine i oko 60 ih je ubijeno u kući u naselju Bikavac 27. juna 1992.godine.

U svojoj presudi u predmetu Milan i Sredoje Lukić, koji su počinioci ovih zločina, Pretresno vijeće je dalo sljedeća potresna zapažanja o zločinima u Pionirskoj ulici i Bikavcu:

U sviše dugoj, tužnoj i bolnoj povijesti nehumanosti čovjeka prema čovjeku, paljenja u Pionirskoj ulici i Bikavcu moraju zauzeti visoko mjesto. Na kraju 20. vijeka, vijeka obilježenog ratom i krvoprolićem u kolosalnim razmjerama, ovi užasavajući dogaÄ‘aji ostaju utisnuti u memoriju zbog svireposti napada paljenja, zbog očiglednog predumišljaja i proračuna koji su ga odredili, zbog same bezdušnosti, monstruoznosti  i brutalnosti sadržane u skupljanju, zarobljavanju i zaključavanju žrtava u dvije kuće, time ih učinivši bespomoćnima u paklu koji je uslijedio, i zbog stepena boli i patnje nanesenih žrtvama koje su žive spaljene. (MKSJ/Lukić, 2009., § 740)

Milan i Sredoje Lukić su osuđeni i izrečena im je kazna: Milanu Lukiću doživotni zatvor a Sredoju Lukiću 27 godina zatvora.

Pored ovih neopisivih zločina, 1992.godine, nedužni civili u Višegradu su ubijani na mostu Mehmed Paše Sokolovića i bacani u rijeku Drinu. U ljeto 2010.godine, radovi na obližnjoj brani su uzrokovali pad vodostaja. Stručnjaci iz Instituta za nestale osobe BiH i MeÄ‘unarodne komisije za nestale osobe su shvatili da bi ovo mogla biti njihova jedina šansa da ekshumiraju i identifikuju žrtve iz korita rijeke. Ja sam pozvan da se pridružim državnom timu za ekshumacije i mogu posvjedočiti, gospodine Mujica, da sam prisustvovao otkrivanju kostiju žrtava.

U maju 2012.godine, šezdeset žrtava koje su identifikovane su ukopane na mezarju Stražište, privatnom muslimanskom mezarju u Višegradu. Tada je postavljeno spomen obilježje na kojem je bio natpis: „u sjećanje na žrtve genocida u Višegradu“. Lokalna općina je odmah najavila planove za uništenje ovog spomen obilježja. Kasnije, u januaru 2014.godine, u činu bezobzirnog oskrvnuća, Općina je nasilno ušla na mezarje, pod jakom policijskom zaštitom, lomeći bravu na kapiji, i uklonila riječ „genocid“ sa spomen obilježja.

Nadalje, Višegradska općina je najavila svoje planove za demoliranje ruševina kuće u Pionirskoj ulici. Ovakva radnja bi rezultirala brisanjem dokaza o zločinu. Lokalni preživjeli i aktivisti koji su pokušali da ponovno izgrade ovu kuću kako bi je zaštitili, uključujući Bakiru Hasečić, predsjednicu udruženja „Žene žrtve rata“, su optuženi za nezakonitu gradnju. Oni su hrabro prešli „crvenu traku“ koja je postavljena oko kuće -- na kojoj je bilo upozorenje „Zabranjen rad“ -- kako bi sačuvali ovo mjesto i kako bi ispoštovali sjećanje na žrtve.

Uklanjanje spomen obilježja u Višegradu, bez obzira da li je u pitanju uklanjanje riječi „genocid“ na mezarju Stražište, ili prijetnja za uništenje kuće u Pionirskoj ulici, predstavlja kršenje ljudskih prava. Takvo suzbijanje kulturne memorije je takoÄ‘er očito diskriminirajuće, budući je spomen obilježje u čast počinioca zločina podignuto usred Višegrada.

Dok se kuća u Pionirskoj ulici suočava sa rušenjem, okrutna ironija je da je Andrićgrad, sagraÄ‘en od raskošnog kamena uz trošak od 10 miliona eura, iznikao na rijeci Drini, upravo sjeverno od mosta sa kojeg su žrtve ubijane i bacane u rijeku. Andrićgrad uključuje repliku statue u znak poštovanja crnogorskom knezu/espiskopu i pjesniku, Petru II Petroviću-Njegošu, kao i repliku manastira Visoki Dečani sa Kosova (koja je u Višegradu posvećena knezu Lazaru i mučenicima Kosova). Statua Njegošu evocira njegovu poemu „Gorski vijenac“, koja je pozivala na istrebljenje Muslimana, a replika crkve sa Kosova, podsjeća na Kosovo kao jezgro srpskog nacionalizma. Drugim riječima, Andrićgrad je ultranacionalistički grad iz mašte koji ovjekovječava politiku etničkog homogenizma kroz isključenje ili eliminaciju, upravo politiku zbog koje je osuÄ‘en Karadžić.

Uklanjanje spomen obilježja za žrtve i širenje srpskog nacionalizma su endemski za političku kulturu Republike Srpske. Zaista, predsjednik Milorad Dodik provodi politiku negiranja genocida, socijalne podijeljenosti i nacionalne i regionalne destabilizacije. Uprkos brojnim presudama o genocidu u Srebrenici donesenim od strane meÄ‘unarodnih sudova, uključujući MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i MeÄ‘unarodni sud pravde, g. Dodik doslijedno negira genocid, na taj način ponižavajući i vrijeÄ‘ajući žrtve. Nadalje, g. Dodik prijeti secesijom od Bosne i Hercegovine, te prijeti održavanjem referenduma o Sudu Bosne i Hercegovine kao i o autoritetu Visokog predstavnika. Predsjednik Dodik, osoba koja vam je uručila ovu nagradu, vrši aktivnu destabilizaciju Bosne i Hercegovine, što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti te kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zbog toga, gospodine Mujica, s puno poštovanja tražimo od vas, kao osobe koja je posvetila svoj život borbi za pravdu, da se odreknete vaše nagrade i vratite istu. Nadalje, pozivamo vas da posjetite Višegrad, i da zajedno sa nama odete do kuće u Pionirskoj ulici, lokacije Bikavac i mezarja Stražište, kako biste odali počast nevinim žrtvama. Ukoliko imate vremena, možemo takoÄ‘er zajedno otići u Srebrenicu kao i Prijedor – gdje je preživjelima takoÄ‘er zabranjeno da postave spomen obilježja na bivšim lokacijama koncentracionih kampova, te gdje je roditeljima zabranjeno da postave spomen obilježje za 102 ubijene djece.

Hvala vam na razumijevanju. Očekujemo vaš odgovor.

S poštovanjem,Prof.dr. David Pettigrew
Profesor filozofije
Državni univerzitet Južni Konektikat
Upravni odbor, Program studija o genocidu, Univerzitet Jejl
Član Odbora, Bosansko-američki institut za genocid i obrazovni centar
Međunarodni tim eksperata, Institut za istraživanje genocida, Kanada

sa sljedećim supotpisnicima:Supotpisnici:

Adil Kulenović
Predsjednik, KRUG 99, Sarajevo

Bakira Hasečić, predsjednica,
Udruženje Žene žrtve rata

Bilal Memišević,
Šef Islamske zajednice Višegrad

Dr. Rasim Muratović
Direktor, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava
Univerzitet u Sarajevu

Ida SeferRoche, magistar socijalnog rada (M.S.W., M.A.),
Predsjednica Odbora,
Bosansko-američki Institut za genocid i obrazovni centar (BAGI)
ÄŒikago, Ilinois, SAD

Dr. Emir Ramić
Profesor političkih nauka
Predsjedavajući Instituta za istraživanje genocida Kanada

Ajla Delkić, izvršna direktorica,
Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu
Vašington, SAD

Ćamil Duraković
Načelnik, Općina Srebrenica

Adisada Dudić
Aktivistkinja za ljudska prava i preživjela iz genocida u Srebrenici
Advokat za globalnu imigraciju, Vašington, SAD

Satko Mujagić
Aktivista za ljudska prava
Bivši zatvorenik koncentracionih kampova Omarska i Manjača
(Zatvoren od strane vlasti Republike Srpske 1992.god.)

Hariz Halilovich, vanredni profesor,
Prorektorov viši naučni saradnik
Centar za globalno istraživanje,
Univerzitet RMIT, Melburn, Australija

Dr. Peter Phipps,
Globalne, urbane i socijalne studije,
Univerzitet RMIT, Melburn, Australija


Supotpisnici (nastavak):

Džemal Sokolović
Profesor emeritus sociologije
Univerzitet u Bergenu, Norveška

Patrick McCarthy,
Prodekan za biblioteke,
Univerzitet u Sent Luisu
St. Luis, Misuri, SAD

Dr. Ben Moore
Direktor 'Bosnia Memory Project'
Fontbonne univerzitet
St. Luis, Misuri, SAD

Sanja Seferović-Drnovšek, Juris doctor, magistar obrazovanja,
Član, Komisija države Ilinois za holokaust i genocid, SAD

SrÄ‘an Šušnica,
Istraživač za kulturalne studije,

Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Murat Tahirović
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida
Sarajevo

Reference

Bosnians Shocked as Mujica Accepts RS Award. [Bosanci šokirani Mujicinim prihvatanjem nagrade RS prim.prev.] (28. juni, 2016.god.). BalkanInsight. http://www.balkaninsight.com/en/article/bosnians- angered-at-mujica-rs-decoration-06-27-2016.
Dodik: Srebrenica 'najveća prevara 20. vijeka'. (25. juni 2015.god.). Radio Slobodna Europa. http://www.slobodnaevropa.org/a/27093445.html.
Jelenek, M. Balkan river still bleeds the dead of wars past. [Balkanska rijeka još krvari mrtve prošlih ratova prim.prev.] (9 August, 2010).www.reuters.com. http://www.reuters.com/article/us-bosnia-river- dead-idUSTRE6782Q320100809
Tužilaštvo protiv Radovana Karadžića (Prvostepena presuda) IT-95-5/18-T. MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). 24. mart 2016.god.. http://www.icty.org/x/cases/karadzic/tjug/en/160324_judgement.pdf.
Tužilaštvo protiv Momčila Krajišnika. (Presuda Žalbenog vijeća) IT-00-39-A. MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). 17. mart 2009.god.   http://www.icty.org/x/cases/krajisnik/acjug/en/090317.pdf
Tužilaštvo protiv Milana Lukića i Sredoja Lukića. (Prvostepena presuda). IT-98-32/1-T. MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). 20. juli 2009.god. http://www.icty.org/x/cases/milan_lukic_sredoje_lukic/tjug/en/090720_j.pdf.
Karčić, H. Andrićgrad: Highjacking Memories and the New Serb Identity. [Andrićgrad: Otimanje sjećanja i novi srpski identitet, prim. prev.](2016.god.). Historical Dialogues, Justice, and Memory Network. (Mreža za istorijski dijalog, pravdu i sjećanja) http://historicaldialogues.org/2016/06/17/working-paper-no-9-andricgrad-hijacking-memories-and-the- new-serb-identity/
Katana, G. Bosnian Serb seeks court referendum in fresh challenge to Bosnian state. [Bosanski Srbin traži referendum o sudu u novom osporavanju bosanske države, prim. prev.](14. juli 2015.god.). www.reuters.com.http://www.reuters.com/article/us-bosnia-court-referendum- idUSKCN0PO1EL20150714.
Milorad Dodik sutra će odlikovati Josea Mujicu. (26 June, 2016). www.klix.ba. http://www.klix.ba/vijesti/bih/milorad-dodik-sutra-ce-odlikovati-josea-mujicu/160626055
Uruguay's leader welcomes first Syrian refugees arriving in Southern American country. [Urugvajski lider pozdravlja prve izbjeglice iz Sirije koje stižu u južnoameričku zemlju, prim.prev.] (9. oktobar, 2014.god.). www.foxnews.com. http://www.foxnews.com/world/2014/10/09/uruguay-leader-welcomes- first-syrian-refugees-arriving-in-south-american.html.
Vlasti Višegrada ruše uspomenu na svirepa ubistva. (16. novembar 2013.god.). Al Jazeera Balkans. http://balkans.aljazeera.net/vijesti/vlasti-visegrada-ruse-uspomenu-na-svirepa-ubistva.
Zuvela, M. Biggest Serb party in Bosnia threatens 2018 secession. [Najveća srpska stranka u BiH prijeti otcjepljenjem u 2018.god., prim.prev.](25. april 2015.god.). www.reuters.com. http://www.reuters.com/article/us-bosnia-serbs-secession-idUSKBN0NG0NB20150425

=====


 Mr. José Mujica 17 August 2016
President of Uruguay (2010-2015)
Presidencia de la República
Torre Ejecutiva
Plaza Independencia 710
Montevideo 11.000
Uruguay

Dear Mr. Mujica:

Those of us who have been inspired by your Presidency in Uruguay, including your generous welcome of refugees from Syria, and who have supported struggles for democracy and social justice in Latin America, were quite concerned to learn that you had accepted the "Order of Republika Srpska" in Višegrad. With all due respect Mr. Mujica, we would like to share our grave concern in this matter with you.

Other reported recipients of this award have included former Bosnian Serb President Radovan Karadžić and Momčilo Krajišnik, both who were found guilty of war crimes by the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia. Mr. Karadžić was found guilty of Genocide, Crimes Against Humanity, and other war crimes, and Mr. Krajišnik was found guilty of Crimes Against Humanity. We are not sure why you would you allow yourself to be associated with such convicted war criminals.

Mr. Karadžić, for example, was convicted of the objective to permanently remove non-Serbs from Bosnian Serb claimed territory. The Chamber's verdict reads:

Having weighed the evidence discussed above in light of the systematic and organised manner in which crimes were committed in each of the Municipalities, the Chamber finds beyond reasonable doubt that between October 1991 and 30 November 1995 there existed a common plan to permanently remove Bosnian Muslims and Bosnian Croats from Bosnian Serb claimed territory through the crimes as set out in more detail below. The Chamber finds that starting in October 1991, the Accused and the Bosnian Serb leadership agreed on how they would respond to the declaration of sovereignty in BiH and the measures they would take to create their own ethnically homogeneous state. (ICTY/Karadžić, 2016, §3447, my emphasis)

In other words, Republika Srpska was declared in January 1992 (within the boundary of the sovereign State of Bosnia and Herzegovina), and the leaders of Republika Srpska began to remove non-Serbs from the territory through acts of violence that have subsequently been ruled to be Genocide, Crimes Against Humanity and other War Crimes.

As part of the above referenced eliminationist "objective," innocent civilians were murdered and forcibly displaced in Višegrad. In two separate incidents in June 1992, approximately 120 women and children were locked into houses that were then set ablaze. Approximately 60 were murdered in the Pionirska Street house on June 14, 1992, and approximately 60 were murdered in the house in the Bikavac neighborhood on June 27, 1992. 

In its verdict in the case of Milan and Srejode Lukić, the perpetrators of these crimes, the Trial Chamber offered the following haunting observations on the Pionirska Street and Bikavac atrocities:

In the all too long, sad and wretched history of man’s inhumanity to man, the Pionirska street and Bikavac fires must rank high. At the close of the 20th century, a century marked by war and bloodshed on a colossal scale, these horrific events remain imprinted on the memory for the viciousness of the incendiary attack, for the obvious premeditation and calculation that defined it, for the sheer callousness, monstrosity and brutality of herding, trapping and locking the victims in the two houses, thereby rendering them helpless in the ensuing inferno and for the degree of pain and suffering inflicted on the victims as they were burnt alive. (ICTY/Lukić, 2009, §740)

Milan and Srejode Lukić were convicted and sentenced, respectively, to life in prison and to 27 years in prison.

In addition to these unspeakable atrocities, in 1992, innocent civilians in Višegrad were murdered on the Mehmed Paša Sokolović Bridge and thrown into the Drina river. In the summer of 2010, work on a nearby dam caused the river level to drop. Experts from the Bosnian Missing Persons Institute and the International Commission on Missing Persons realized that this might be their only chance to exhume and identify the victims from the riverbed. I was invited to accompany the government exhumation team and I can testify, Mr. Mujica, that I witnessed the discovery of the bones of the victims.

In May 2012, sixty of the victims who had been identified were buried in the Stražište cemetery, a private Muslim cemetery in Višegrad. At that time, a memorial was installed that bore the inscription: "in memory of the victims of the Višegrad genocide". The local Municipality immediately announced plans to destroy the memorial. Subsequently, in January 2014, in an act of wanton desecration, the Municipality forcibly entered the cemetery, under heavy police protection, breaking the lock on the gate, and ground the word "genocide" from the memorial.  

Further, the Višegrad Municipality had announced its plan to demolish the ruins of the Pionirska Street house. This action would have resulted in the erasure of the evidence of the crime. Local survivors and activists who attempted to rebuild the house in order to protect it, including Bakira Hasečić, President of Women Victims of War, were charged with unlawful construction. They had courageously crossed the "red tape" that had been placed around the house--announcing the warning "Zabranje Rad" [Work Prohibited]--in order to preserve the site and to honor the memory of the victims.

The suppression of memorials in Višegrad, whether concerning the removal of the word "genocide" in the Stražište cemetery, or concerning the threat to destroy the Pionirska Street house, is a human rights violation. Such a suppression of cultural memory is also patently discriminatory, since a memorial in honor of the perpetrators of the atrocities has been erected in the middle of Višegrad. 

While the Pionirska Street house faces destruction, it is cruelly ironic that Andrićgrad, constructed from opulent stone at a cost of 10 million Euros, has risen on the Drina River, just north of the bridge from which the victims were murdered and thrown into the river. Andrićgrad includes a replica of a statue honoring Montenegrin Prince/Bishop and poet, Petar II Petrović-Njegoš, as well as a replica of the Visoki Dečani Monastery from Kosovo (which has been dedicated in Višegrad to Prince Lazar and the martyrs of Kosovo). The statue of Njegos evokes his poem "The Mountain Wreath," that called for the extermination of Muslims, and the replica of the Church from Kosovo, recalls Kosovo as the touchstone of Serbian nationalism. In other words, Andrićgrad is an ultranationalist fantasy town that perpetuates the politics of ethnic homogeneity through exclusion or elimination, the very politics for which Karadžić was convicted. 

The suppression of memorials for the victims and the propagation of Serbian nationalism are endemic to the political culture of Republika Srpska. Indeed, President Milorad Dodik is perpetrating a politics of genocide denial, social division, and national and regional destabilization. In spite of numerous rulings on the genocide in Srebrenica by international courts, including the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia and the International Court of Justice, Mr. Dodik consistently denies the genocide, thereby demeaning and insulting the victims. Further, Mr. Dodik threatens secession from Bosnia and Herzegovina, and threatens to hold referenda on the national Court of Bosnia as well as on the authority of the High Representative. President Dodik, the person who bestowed this award upon you, is pursuing the active destabilization of Bosnia and Herzegovina, which is a threat to national security and a violation of Dayton Peace Accords.

Therefore, Mr. Mujica, we respectfully ask you, as a person who has dedicated his life to the struggle for justice, to renounce and return your award. Further, we invite you to visit Višegrad, and to accompany us to the Pionirska Street house, the Bikavac site and to the Stražište cemetery, in order to pay your respects to the innocent victims. If you have time, we can also accompany you to Srebrenica, as well as to Prijedor--where survivors have also been prohibited from installing memorials at the former sites of the concentration camps, and where parents have been prohibited from installing a memorial to the 102 children who were killed. 

Thank you for your consideration. We look forward to hearing from you.

Sincerely,


David Pettigrew, Ph.D.
Professor of Philosophy
Southern Connecticut State University
Steering Committee, Yale University Genocide Studies Program
Board Member, Bosnian American Genocide Institute and Education Center
International Team of Experts, Institute for Research of Genocide Canada

with the following co-signatories:Co-Signatories:

Adil Kulenović
President, KRUG 99, Sarajevo

Bakira Hasečić, President,
Association of Women Victims of War

Bilal Memišević,
Head of Islamic Community of Višegrad

Dr. Rasim Muratović
Director, Institute for Research of Crimes Against Humanity and International Law
University of Sarajevo

Ida SeferRoche, M.S.W., M.A.,
President of the Board, 
Bosnian-American Genocide Institute and Education Center (BAGI)
Chicago, Illinois, USA

Emir Ramić, Ph.D.
Professor of Political Science
Chairman of the Institute for Research of Genocide Canada

Ajla Delkić, Executive Director,
Advisory Council for Bosnia and Herzegovina
Washington, D.C., USA

Ćamil Duraković
Mayor, Srebrenica Municipality

Adisada Dudić
Human Rights Activist and Srebrenica Genocide Survivor
Global Immigration Attorney, Washington D.C., USA

Satko Mujagić
Human Rights Activist
Former Detainee of Omarska and Manjača Concentration Camps
(Detained by the authorities of Republika Srpska in 1992)

Hariz Halilovich, Associate Professor,
Vice Chancellor's Senior Research Fellow
Centre for Global Research,
RMIT University, Melbourne, Australia 

Dr. Peter Phipps,
Global, Urban and Social Studies,
RMIT University, Melbourne, AustraliaCo-Signatories (continued):

Džemal Sokolović
Professor Emeritus of Sociology 
University of Bergen, Norway

Patrick McCarthy, 
Associate Dean of Libraries, 
Saint Louis University
St. Louis, Missouri, USA

Ben Moore, Ph.D.
Director of the Bosnia Memory Project
Fontbonne University
St. Louis, Missouri, USA

Sanja Seferović-Drnovšek, J.D., M.Ed.,
Member, Illinois Holocaust and Genocide Commission, USA

SrÄ‘an Šušnica, 
Cultural Studies Researcher,

Banja Luka, Bosnia and Herzegovina

Murat Tahirović
President of the Association of Victims and Witnesses of Genocide
Sarajevo

References

Bosnians Shocked as Mujica Accepts RS Award. (28 June, 2016). BalkanInsight. http://www.balkaninsight.com/en/article/bosnians-angered-at-mujica-rs-decoration-06-27-2016.
Dodik: Srebrenica 'najveća prevara 20. vijeka'. (25 June 2015). Radio Slobodna Europa. http://www.slobodnaevropa.org/a/27093445.html.
Jelenek, M. Balkan river still bleeds the dead of wars past. (9 August, 2010).www.reuters.com. http://www.reuters.com/article/us-bosnia-river-dead-idUSTRE6782Q320100809
The Prosecutor v Radovan Karadžić. (Trial Judgement) IT-95-5/18-T. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY). 24 March 2016. http://www.icty.org/x/cases/karadzic/tjug/en/160324_judgement.pdf.
The Prosecutor v Momčilo Krajišnik. (Appeals Chamber Judgement) IT-00-39-A. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY). 17 March 2009.   http://www.icty.org/x/cases/krajisnik/acjug/en/090317.pdf
The Prosecutor v. Milan Lukić and Sredoje Lukić. (Trial Judgement). IT-98-32/1-T. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY). 20 July, 2009. http://www.icty.org/x/cases/milan_lukic_sredoje_lukic/tjug/en/090720_j.pdf.
Karčić, H. Andrićgrad: Highjacking Memories and the New Serb Identity. (2016). Historical Dialogues, Justice, and Memory Network. http://historicaldialogues.org/2016/06/17/working-paper-no-9-andricgrad- hijacking-memories-and-the-new-serb-identity/
Katana, G. Bosnian Serb seeks court referendum in fresh challenge to Bosnian state. (14 July, 2015). www.reuters.com. http://www.reuters.com/article/us-bosnia-court-referendum- idUSKCN0PO1EL20150714.
Milorad Dodik sutra će odlikovati Josea Mujicu. (26 June, 2016). www.klix.ba. http://www.klix.ba/vijesti/bih/milorad-dodik-sutra-ce-odlikovati-josea-mujicu/160626055
Uruguay's leader welcomes first Syrian refugees arriving in Southern American country. (9 October, 2014). www.foxnews.com. http://www.foxnews.com/world/2014/10/09/uruguay-leader-welcomes-first-syrian- refugees-arriving-in-south-american.html.
Vlasti Višegrada ruše uspomenu na svirepa ubistva. (2013, November 16). Al Jazeera Balkans. http://balkans.aljazeera.net/vijesti/vlasti-visegrada-ruse-uspomenu-na-svirepa-ubistva.
Zuvela, M. Biggest Serb party in Bosnia threatens 2018 secession. (25 April, 2015). www.reuters.com. http://www.reuters.com/article/us-bosnia-serbs-secession-idUSKBN0NG0NB20150425
 
 

Vijesti: