Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom nezakonitog upada Specijalne policije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta u Srebrenicu radi kontrole izbornog procesa

05. 10. 2016.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom nezakonitog upada Specijalne policije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta u Srebrenicu radi kontrole izbornog procesa

Ulazak specijalne policije manjeg bh. entiteta u Srebrenicu radi nasilne kontrole izbornog procesa, policije koja je presudom Internacionalnog suda pravde osuÄ‘ena za genocid, je atak na suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države BiH, atak na demokratski proces i ljudska prava i slobode, još jedan u nizu ataka na žrtve genocida, još jedan u nizu dokaza da žrtva genocida nije imala, nema i teško će imati istinskog političkog predstavnika i jasan dokaz da je največi gubitnik upravo završenih lokalnih izbora bosanskohercegovačka država u kojoj sve više na političku scenu nastupaju idejni tvorci i izvršioci agresije i genocida uz totalnu šutnju bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog faktora.

Manji bh. entitet treba vezati s presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je sudski potvrÄ‘eno da su vojne i policijske institucije entiteta počinile genocid. Tom presudom delegitimiran je manji bh. entitet  što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svjedoka agresije i genocida na istinu i pravdu. MeÄ‘utim, neznanje, neodgovornost i nesposobnost pojedinaca i institucija predstavljaju osnovicu potkopavanja herojske odbrane Republike BiH i ponižavanja žrtava. Time se pomaže da agresija na Republiku BiH retroaktivno postane „graÄ‘anski rat“ u kojem su „svi ubijali“ i u kojem su „svi jednako krivi“. Zna se ko je izvršio zločin genocida u Srebrenici, a znamo li odgovornost mnogobrojnih meÄ‘unarodnih i unutrašnjih političara koji Presudu Internacionalnog suda pravde pretvaraju u mrtvo slovo na papiru!? Presuda treba da služi za traženje i poštovanje prava, za ostvarivanje pravde za žrtve, za utemeljenje istine o zločinu.

Institucije manjeg bh. entiteta, vojska i policija, prema presudi Internacionalnog suda pravde u Hagu počinile su genocid nad Bošnjacima. Bosanskohercegovačke institucije moraju ispoštovati ovu Presudu, jer je ona nadreÄ‘ena svim pravno-političkim i paradržavnim formama djelovanja. Borba za BiH danas se vodi kroz poštivanje vladavine zakona i priznavanje važnosti internacionalnog prava kojim se članica UN-a mora zaštititi od barbarstva, agresije i velikosrpskog projekta koji proizilazi iz ekspanzionističko-integralističkog nacionalizma. U manjem bh. entitetu očuvanje rezultata genocida postavljeno je kao glavni politički i kulturni cilj svih vlada poslije Daytona. To im je omogućio upravo Daytonski mirovni sporazum. Od 1995. do danas. BiH je postala zatočenik entitetskog protivdržavnog djelovanja. Oni koji ne shvataju da je genocidna tvorevina četnički antibosanski projekt trebaju odstupiti iz struktura vlasti. Tu se ne radi o naivnosti i neznanju – riječ je o nedoraslosti i krajnjoj neodgovornosti. Tako se manji bosanskohercegovački entitet pokazuje kao rezultat i kao čuvar ostvarenog genocidnog zlodjela kojim se priprema stvaranje „srpske države“ na tlu države Bosne i Hercegovine. To vodi ka novim ratovima.

Na osnovu navedene presude Internacionalnog suda pravde tražimo hitnu reakciju bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog faktora i meÄ‘unarodnog faktora u smislu bezuslovnog povlačenje Specijalne policije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta iz Srebrenice. Poslije izvršenog genocida, dopustiti da Srebrenica postane arena političke borbe za vlast kako bosanskohercegovačkog tako i internacionalnog faktora je nastavak poniženja žrtava genocida.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: