Vijesti

Zajedničko saopćenje povodom kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u Stocu na lokalnim izborima

10. 10. 2016.

Zajedničko saopćenje povodom kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u Stocu na lokalnim izborima

Antibosanskohercegovačka atmosvera u Stocu poslije lokalnih izbora, produkovana od strane antibosanskih i antibošnjački orjentisanih pojedinih čelnika unutar lokalnog HDZ jasno pokazuje da je uz odobravanje hrvatskog političkog establišmenta, Dragan ÄŒović ubrzao proces institucionalizacije secesionističkih težnji tzv. Herceg-Bosne, zločinačka tvorevine nastale s ciljem razbijanja bosanskohercegovačke države. Radi se o zločinačkoj politici i praksi koja je imala za cilj podjelu države Bosne i Hercegovine, ubijanjem, mućenjem  i protjerivanjem Bošnjaka i planskim preseljavanjem bosanski Hrvata u Hrvatsku i Hercegovinu sa ciljem stvaranja hrvatske paradržave u Bosni i Hercegovini. Paradržavna politička tvorevina Herceg Bosna je sa svojom zločinačkom ideologijom proizvela stravične zločine u Bosni i Hercegovini. Idejni tvorci Herceg-Bosne su imali razraÄ‘en plan djelovanja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Primaran cilj tog plana je bio da se Bosna i Hercegovina pripoji Hrvatskoj. Iako je njenim ideolozima bilo jasno da je realizaciju tog projekta moguće sprovesti samo na štetu većinskog bošnjačkog naroda, svjesno su ušli u njegovu agresivno genocidnu realizaciju. Ideja tzv. Herceg Bosne na čijem je čelu bio Mate Boban rezultirala je meÄ‘unarodnom oružanim sukobom u kojem je učestvovala i Republika Hrvatska, što je potvrÄ‘eno, uz ostalo, prvostepenom presudom Haškog tribunala kojom su šestorica bivših čelnika tzv. Herceg Bosne za zločine počinjene nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1991. do 1994. godine osuÄ‘eni na ukupno 111 godina zatvora. Iza te tvovrevine su, dakle, ostali smrt, logori, zlostavljani ljudi, uništena sela i gradovi, te narušeni hrvatsko bošnjački odnosi.

Ratni ciljevi paradržave Herceg Bosne nisu ostvareni. I ako ta paradržava nije legalizovana Dejtonskim sporazumom ona je nastavila svoj zločinački pohod na državu Bosnu i Hercegovinu i njen najmnogobrojniji narod Bošnjake, drugim sredstvima. Primjer za to su kontinuirano odgaÄ‘anje lokalnih izbora u Mostaru, te antibosanskohercegovačko djelovanje poslije lokalnih izbora u Stocu.


U ime američkih i kanadskih Bošnjaka, u ime istraživača genocida i boraca za ljudska prava i slobode u Americi i Kanadi podržavamo rad Inicijative za Stolac. Navedena Inicijativa je ponudila svim graÄ‘anima Stoca promjene za bolju budućnost grada. Lokalna HDZ je protiv ne samo Inicjative, već protiv bilo kakvih promjena. Američki i kanadski Bošnjaci, istraživači genocida i borci za ljudska prava i slobode u Americi i Kanadi podržavcajući Inicijativu za Stolac javno optužuju lokalni HDZ što bošnjačka djeca, sramno ponižena, bez ikakvih prava i sloboda ulaze na zadnja vrata u školama, što stolačko komunalno preduzeće ne čisti ulice gdje žive Bošnjaci,  što se vodovod u Dubravama završava prije sela sa bošnjačkom populacijom.  Navedena i mnoga druga kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u Stocu od strane lokalnog HDZ je dehumaniziralo ne samo ponižene Bošnjake i Bošnjakinje, već i sam grad koji je obrise grada imao baš zahvaljujuću bošnjačkoj populaciji. 

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka, u ime istraživača genocida i boraca za ljudska prava i slobode u Americi i Kanadi najoštrije osuÄ‘ujemo antibosanskohercegovačku izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana ÄŒovića o Stocu kao hrvatskom gradu. Tako Dragan ÄŒović odlično završava školu Milorada Dodika o kontinuiranom napadu na bosanskohercegovačku državu sa osnovnim coljem sljabljena drćavnih institucija.
Bošnjaci Stoca ni u najtežim ratnim uslovima nisu prihvatili HZHB pa neće ni danas. Nezamislivo je da lider jedne države radi protiv svoje države. U normalnim državnim sistemima takvi lideri se odmah sankcionišu.

OsuÄ‘ujemo i ilegalni dolazak delegacije Vlade Republike Hrvatske u Stolac i otvorenu podršku samo jednom, hrvatskom narodu.  Anticivilizacijski ulazak delegacije Vlade Republike Hrvatske u Stolac preživjele žrtve i svjedoke genocida u Stocu podsjeća na strašni agresivno genocidni ulazak splitskih, riječkih i metkovičkih brigadada tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Najoštrije osuÄ‘ujemo ponašanje čelnika lokalnog HDZ koji su ometanjem procesa izbora organizovano stvarali atmosveru navodne ugroženosti Hrvata u Stocu. Mnogi američki i kanadski Bošnjaci su žrtve genocida u Stocu. Preko naših organizacija oni poručuju da Stolac nikada nije bio, nije sada i nikada neće biti samo hrvatski grad. Stolac je bosanskohercegovački grad, grad u kome mnogobrojni historijski vrijedni spomenici trajno svjedoće Ideju Bosne i bosanski duh, to svojevrsno priznavanje, poštovanje, prihvatanje i tolerisanje drugog i drugačijeg kao modusa bitisanja jednog multidimenzionalnog grada.

Od bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog establišmenta na svim razinama vlasti tražimo hitno angažovanje i upotrebu svih političkih sredstava da se obezbjedi bosanskohercegovački status grada Stoca. 

Vijesti: