Vijesti

U organizaciji KBSA održan Bosanski kulturni i politički simpozij lidera

U organizaciji KBSA održan Bosanski kulturni i politički simpozij lidera

U organizaciji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u Richmondu, američka savezna država, Virginia, 10.13. 2016.god., odžan je Bosanski kulturni i politički simpozij lidera (Bosnia's Cultural and Political Leadership Simposium). 

U ime domaćina i organizatora, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, simpozij je otvorio član UO KBSA Mirzet Mujičić koji je predstavio rad naše liderske organizacije i samarizirao dosadašnje uspjehe organizacijskog predstavljanja kao i formulacije zahtjeva naše zajednice u Sjevernoj Americi. 
Mujičić je takoÄ‘er prenio poruku predsjednika UO KBSA Eldina Elezovića, koji nije mogao prisustvovati simpoziju. Predsjednik Elezović je zaželio uspješan rad simpozija i poručio da saradnja izmeÄ‘u zvaničnika BiH i naše dijasporalne zajednice treba da se poboljša u svakom mogućem segment. TakoÄ‘er da naše zajednica treba da bude integrisana i uključena u sve procese političkog i javnog diskursa u Sjevernoj Americi. 

Kao drugi uvodničar, skupu se obratio jedan od dvojice gostiju iz Bosne i Hercegovine.

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, govorio je o stanju u BiH s posebnim naglaskom na situaciju u manjem bh. entitetu, što je izazvalo veliku pažnju prisutnih.

Drugi gost, Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavnilkom domu Parlamentarne skupsptine BiH, govorio je na temu stanje u BiH vezano za eurointegracije, ulazak u Nato i poteškoće koje je prate.

Posebno se dojmilo, kada se uvaženi poslanik Mehmedovićc zahvalio Gradonačelniku grada Richmonda i Guverneru države Virginia, koji su potpisali dvije proklamacije vezano za genocid u Srebrenici, što je kod prisutnih izazvalo dugotrajan aplauz.

Sledeći uvodničar bio je prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje i genocida iz Kanade.
Prof. Ramić, govorio je o radu instituta i rezultatima njegovog rada u proteklom periodu, što je izazvalo posebnu pažnju kod svih prisutnih.

Posljednji uvodničar bila je uvažena prof. Tanja Softić, profesor umjestnosti na Universitu u Richmondu.

Prof. Tanja govorila je o mlaÄ‘oj nadolazećoj generaciji i njihovoj potrebi da se što bolje organizuju, integrisu u američko društvo ali ne i asimiliraju.
Na kraju skupa obratio se Sam Louis Taylor, regional direktor – i specijalni izaslanik Senatora Mark r. Warner, koji je pročitao pismo podrške zahvalnosti KBSA na njegovom radu. Na kraju je uručio čestitku KBSA koju možete vidjeti u prilogu.

Bh. zvaničnici su istakli da je važno da KBSA sve više ostvaruje saradnju sa američkim političkim i akademskim subjektima.

Na skupu su dogovorene i konkretne aktivnosti u narednom periodu između bh zvaničnika i KBSA.

Vijesti: