Vijesti

Informacija o trenutnom stanju Rezolucije M – 416 i zakona - Bill C – 533 u kanadskom parlamentu

Juni 27, 2010.

 

Informacija o trenutnom stanju Rezolucije M – 416 i zakona - Bill  C – 533 u kanadskom parlamentu

 

Zakon – Bill – C – 533 – Akt sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

 

Genocid, rijeć je kojom Robert Oliphant, član kanadskog parlamenta ispred Liberalne partije Kanade u prijedlogu zakona  {Bill C – 533}, u kanadskom parlamentu, naziva politiku agresije i zločina genocida izvršenih od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995 godine. Nadalje se navodi u prijedlogu zakona da je politika agresije od strane snaga bosanskih Srba uz direktnu podršku vlasti Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), dovela do nasilnog ubijanje više od 8,000 Bošnjaka u julu 1995. godine u regionu Srebrenice. To je največe masovno ubistvo u Evropi od Drugog svjetskog rata te največi zločin počinjen od strane srpskih snaga agresije na Bosnu i Hercegovinu. U zakonu se dalje kaže da je MeÄ‘unarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije u Hagu jednoglasno odlučio u slučaju "Krstić"da je u Srebrenici počinjen zločin genocida. TakoÄ‘e Medjunarodni Sud Pravde je presudio u Februaru 2007. godine u Tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid da je u Srebrenici izvršen genocid sa specifičnom namjerom da se unište Bosanski muslimani  - Bošnjaci.  Zakon zaključuje da pošto je rezolucija koja osuÄ‘uje genocid u Srebrenici  usvojena od strane Evropskog Parlamenta 15. Januara 2009. godine, te od strane Američkog Senata i Kongresa 2005. godine, te pošto je 31. Marta 2010. godine Vlada Srbije, predvoÄ‘ena sa predsjednikom Borisom Tadićem izdala  državno izvinjenje za genocid u Srebrnici, pružajući prešutno priznavanje genocidne prirode ovog kriminalnog akta, te tako dala podršku odluci MeÄ‘unarodnog Suda Pravde iz Februara 2007. godine, na osnovu gore navedenog oba doma Kanadskog parlamenta usvajaju zakon „Dan sjećanja na Srebrenicu“, tako što će se u cijeloj Kanadi, u svakoj godini, jedanaesti juli zvati kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Usvajanjem ovog zakona kanadski parlament treba odati duboku počast svim žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Takodje kanadski parlament treba odati svoju počast stranim državljanima, uključujući i kanadske, koji su radeći u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini dali svoje živote. Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu i Institut za istraživanje zločina genocida Kanada  izražavaju iznimno zadovoljstvo što je gospodin Robert Oliphant apsolutno prihvatio zahtijev kanadsko – bošnjačke zajednice da u pogledu upotrebe termina genocid nema pregovaranja. Istovremeno koristimo priliku da se zahvalimo Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima te svim prijateljima Bosne i Hercegovine širom Kanade, koji su svojim neumornim radom na lobiranju u zadnih nekoliko godina omogučili da se istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima više čuje u Kanadi. Posebno se  zahvaljujemo velikim prijateljima Bosne i Hercegovine, članovima Kanadskog Parlamenta: Brian Masse, Robert Oliphant i  Francine Lalonde.

 

Rezolucija M - 416 – na koju je kanadski premijer Stephen Harper stavio veto zbog upotrebe termina genocid

 

I ako Konzervativna partija Kanade pod liderstvom premijera Stephen Harpera nije prihvatila tekst rezolucije u kojoj se genocidom naziva zločin u Srebrenici, ista rezolucija biće predmet glasanja u Kanadskom parlamentu na jesenjem zasjedanju, kada se očekuje njeno usvajanja, jer već sada ima podršku više od dvije trečine članova parlamenta i tri od četiri parlamentarne poltičke partije.

Tekst rezolucije M – 416 glasi:  “Po mišljenju Kanadskog parlamenta dan 11. juli treba da bude prepoznat kao Dan sjećanja na Srebrenicu kao potsjetnik na masakar u Srebrenici u julu 1995. godine, u kojem je više od 8,000 Bošnjačkih civila ubijeno pod policom etničkog čišÄ‡enja, a koji je deklarisan kao akt genocida od strane MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a  30,000 ostalih protjerani iz njihovih domova od strane srpskih snaga“.

 

Time se u proceduri kanadskog parlamenta nalaze rezolucija M - 416 i zakon Bill C – 533.

Proces lobiranja kanadskih Bošnjaka za usvajanje rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovini u kanadskom parlamentu je poćeo 2005. godine na 10. godišnjicu komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, kada su izjave dali: Pierre Pettigrew, tadašnji ministar vanjskih poslova Kanade i veliki prijatelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine i poštovana  Jean Augustine, tadašnji član kanadskog parlamenta ispred Liberalne partije. Augusta 2009. godine Brian Masse, član Kanadskog parlamenta ispred Nove demokratske partije je najavio sponzorstvo rezoluciji pod nazivom M – 416, koja je predviÄ‘ala proglašenje 11 jula u Kanadi, Danom sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Rezoluciju su podržale tri parlamentarne političke partije, dvije trečine članova Parlamenta, više od 50 najistaknutijih stručnjaka meÄ‘unarodnog prava u svijetu. Rezoluciju su podržali i pojedini članovi Konzervativne partije, uključujući i ministra vanjskih poslova Lawrence Cannon. Jedino je premijer manjinske Kanadske vlade Stpehen Harper uslovio prihvatanje rezolucije ispuštanjem termina genocid. Kanadski Bošnjaci nisu prihvatili nikakve pregovore oko termina genocid. 

 

Kanadski Bošnjaci neće nikada pregovarati o genocidu, neće prihvatiti rezoluciju bez jedino ispravnog termina za zločin, termina genocid i neće stati u svojoj akciji lobiranja dok god istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima ne pobjedi u Kanadi.

 

Emir Ramić

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu

Institut za istraživanje zločina genocida Kanada

Vijesti: