Vijesti

Izjava

IZJAVA
1. Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da dodijeli priznanja počiniocima najtežih ratnih zločina predstavlja institucionalno izrugivanje vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka, brutalan atak na Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, bezobzirno rušenje ljudskih i političkih pretpostavki ostvarenja mira u dijalogu, pomirenju i saradnji, kao što predstavlja i stravično vrijeđanje žrtava masovnih zločina.

2. Zahtijevamo od Narodne skupštine Republike Srpske da, u interesu mira i suživota, ali i u cilju svođenja odgovornosti za zločine na njihove počinioce i skidanja hipoteke sa srpskog naroda, poništi svoju odluku o dodjeli priznanja počiniocima ratnih zločina i genocida.

3. Ukoliko Skupština Republike Srpske ne poništi odluku o priznanjima ratnim zločincima, zahtijevamo od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da on to učini.

4. Od državnih i političkih institucija Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srbije, od Srpske pravoslavne crkve, kao i od međunarodnih asocijacija za ljudska prava očekujemo da se, u svom opredjeljenju za pravdu i mir, suživot, dobrosusjedske odnose i dijalog između Hrvata, Srba i Bošnjaka, oglase o veličanju ratnih zločinaca odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.

5. Pozdravljamo odluku OSCE-a u Bosni i Hercegovini da vrati povelju koju mu je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Očekujemo i od drugih diplomata, koji su prisustvovali sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj su uručena priznanja ratnim zločincima, da upute javno izvinjenje žrtvama zločina i Genocida, u protivnom, Islamska zajednica će razmotriti uvjete dalje saradnje sa njima.

6. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će, o položaju muslimana Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, uputiti promemoriju svim relevantnim međunarodnim institucijama i organizacijama u svijetu.

Vijesti: