Vijesti

Reis podrzao pismo IGK

Duhovni lider Bošnjaka otvoreno za naš list
Reis Kavazović za "Avaz": Srebrenica mora imati poseban status u BiH, to je jedina pravda!
Reis Kavazović: Srebrenica se mora zaštititi od onih koji promoviraju zločince
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je za "Dnevni avaz" kako smatra da Srebrenica mora imati poseban status u okviru Bosne i Hercegovine i da bi „to bila jedina pravda".
Kršenje prava
Duhovni lider Bošnjaka potvrdio je za naš list da je dao svoj pristanak na pismo koje je, kako smo pisali, upućeno visokim dužnosnicima UN-a, EU i SAD, meÄ‘u kojima su američki predsjednik Barak Obama (Barack) i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun. Pismo 22 bosanskohercegovačka i meÄ‘unarodna intelektualca, kao i inicijativa za izdvajanje Srebrenice iz RS, izazvali su žestoke reakcije u tom bh. entitetu i Srbiji. Posebno upravo zbog činjenice da je reis Kavazović jedan od potpisnika pisma.
- RS ni do sada nije pokazivala prema njoj (Srebrenici) ništa osim negiranja genocida i ponižavanja našeg naroda kroz razne oblike pritisaka i kršenja prava Bošnjaka i Hrvata. Nikada se nećemo pomiriti s tim. RS ne pokazuje demokratski kapacitet i vladavinu prava veličanjem ratnih zločinaca od izabranih zvaničnika - od općine do entitetskih vlasti, pa i do najvišeg predstavničkog tijela, Narodne skupštine RS - kaže reis Kavazvović za "Avaz".
Zločinci i promotori
Smatra da "Srebrenica u takvom ambijentu ne može ostati".
- Ne mogu se oni koji veličaju zločince brinuti o žrtvama. Bošnjaci moraju nastaviti tražiti da se Srebrenica zaštiti od onih koji promoviraju zločince, ali i da se promijeni ukupni ambijent na razini RS u odnosu na druge narode i njihova prava. Mi ćemo nastaviti ovo tražiti za Srebrenicu, a to nije upereno ni protiv koga osim zločinaca i njihovih promotora - izjavio je reis Kavazović za naš list. 

Vijesti: