Vijesti

Pokrivanje ploče na Vijećnici je skrnavljenje istine i pravde i udar na ljudsko dostojanstvo

Pokrivanje ploče na Vijećnici je skrnavljenje istine i pravde i udar na ljudsko dostojanstvo
Pokrivena ploča na Vijećnici je jasna opomena čovjeku i civilizaciji da ne zaborave, da pamte i da opominju. To je imperativ bosanskohercegovačke, ali i evropske, svjetske budućnosti. Ono što piše na ploči govori i svjedoči o največim zločinima poslije holokausta u Evropi, agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini. Pokrivanje ploče jasno govori o namjerama prema BiH i njenim građanima, žrtvama agresije i genocida, ali i prema istini i pravdi. Jer zaboraviti agresiju i genocid znači izložiti se novoj agresiji i genocidu. Vijećnica, simbol hiljadugodišnje tradicije Ideje Bosne i Bosanskog duha je uništena u agresiji i genocidu. Zatim je obnovljena, prkoseći rušteljima BiH. Izlaženje u susret rušiteljimaVijećnice, rušiteljima Ideje Bosne i Bosanskog duha, rušiteljima BiH je tragedija dehumaniziranog političkog establišmena. Pokrivanjem istine i pravde, Vijećnica je sada ponižena, ponižena je BiH. Ploča na obnovljenoj Vijećnici poziva na pamćenje. Pokrivanjem pamćenja zato da ne bi bio povrijeđen srbijanski predsjednik Nikolić, koji bijaše jedan od protagonista agresije i genocida na BiH, pogaženi su principi humanosti i antifašizma, ponižena je žrtva. Dok god politički establišment BiH ne bude i politički predstavnik žrtve agresije i genocida, ljudsko dostojanstvo će ostati dehumanizirano.
Emir Ramić

Ploča na Vijećnici je jasna opomena čovjeku i civlizaciji da ne zaborave, da pamte i da opominju. To je imperativ bosanskohercegovačke, ali i evropske, svijetske budućnosti. Ono što piše na ploči govori i svjedoči o najvećim zločinima poslije holokausta u Evropi, srpsko-crnogorskoj agresiji i zločinima genocida u Bosni i Hercegovini, govori o kulturocidu, govori o rušiteljima Sarajeva i ubicima sarajevske djece i građana glavnog grada nezavisne države. Ne dolazak Vučića u Sarajevo jasno govori o njegovim namjerama prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima, ali i prema istini i pravdi. Žrtve i svjedoci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima dobro pamte i znaju gdje su 1992-95. bili vojvoda Nikolić, Vučić i vučići, time je jasna poruka svima onima koji su ubijali građane Sarajeva i BiH, i srbijanskom premijeru i predsjedniku, da ne pristaju na zaborav. Jer zaboraviti agresiju i genocid znači izložiti se novoj agresiji i genocidu. Žrtve i svjedoci agresije i genocida ostaju u odbrani Sarajeva, u odbrani Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se projektima revizije bosanskohercegovačke prošlosti koji od žrtava i svjedoka agresije i genocida hoće napraviti ljude bez pamćenja i dostojanstva, koji umjesto istine prizivaju laž, a umjesto pravde krivdu. 

Istovremeno poručujemo bošnjačkom političkom establišmentu da se okani gubitničke ideologije, da jednostavno realizuje Presudu za genocid iz 2007. godine kojom je jasno označena vojska i policija manjeg bosanskohercegovačkog entiteta kao izvršilac genocida. Iskreni bosanskohercegovački patrioti se više nikada neće sakrivati od sebe i svoje povijesti zarad velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalističkih projekata. Bosna i Hercegovina sa svojom Idejom Bosne i svojim bosanskim duhom je trajno, univerzalno državno i društveno biće koje može i hoće da ravnopravno postoji među drugima u svijetu.

 Emir Ramić

Vijesti: