Vijesti

"I ja sam iz Srebrenice" u BIC Hamilton

"I ja sam iz Srebrenice" u BIC Hamilton

U sklopu kanadske promocije najtraženije knjige u Bosni i Hercegovini "I ja sam iz Srebrenice", književnik, novinar, poduzetnik i medijska ličnost Fikret Hodžić je održao veoma uspješnu promociju knjige u Bošnjačkom islamskom centru Hamilton. Fikret je prvi gost u novoj džamiji u gradi gdje do sada nije bilo džamije. Velika čast njemu ali i velika čast našoj zajednici.


Promociju je otvorio profesor Emir Ramić. Na poćeku je upoznao prisutne sa radom Instituta za istraživanje genocida Kanada jedne od najznačajnijih naučno istraživačkih institucija. Posebno je govorio o izuzetno značajnim uspjesima Instituta po pitanju istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog zločina, uspjeha koji su Kanadu svrstali u državu koja je najviše uradila na planu istine o genocidu u Srebrenici.

Potom je govorio o radu Bošnjačkog islamskog centra Hamilton. Male zajednice koja je postigla izuzetne rezultate na planu vjerske, nacionalne i patriotske svijesti svojih članova. Sam čin izgradnje nove džamije u gradu gdje nikada nije bila džamija sa malim članstvom svrstavaju ovu zajednicu u sam vrh bošnjačkih zajednica.

Riječ je zatim predao Medini Peco, koordinatoru Bošnjačke zajednice Kulture "Preporod" za Kanadu. Medina je u svojoj emotivnoj diskusiji rekla da se njezin dugogodišnji san o dolasku Fikreta u Kanadu ostvario. 

Zatim je riječ dobila Senada Cvrk Pargan, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za Sjevernu Ameriku. Ona je bila promotor Fikretove knjige. U svojoj promociji naglasila je značaj ove knjige za istinu i pravdu, za istraživače genocida i borce za ljudska prava i slobode, ali i za svakog običnog čovjeka, posebno za djecu.

Na kraju izuzetno emotivnim govorom se obratio Fikret Hodžić. Pohvalio je rad Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Bošnjačkog islamskog centra Hamilton. Govorio je o motivima pisanja svoje knjige, o svom viÄ‘enju stradanja srebreničkih Bošnjaka, o budućnosti Srebrenice, Bošnjaka  i Bosne i Hercegovine. Veoma jako su zvučile njegove riječi da njegova knjiga ali i njegov usmjeh kao medijske ličnosti su najbolji odgovori negatorima genocida u Srebrenici. Njegov uspjeh kao mladog čovjeka je zapravo oličenje i putokaz preživjelim žrtvama genocida kao se trebaju odnosti prema istini i pravdi.

Fikret je na kraju odgovorio na mnogobrojna pitanja prisutnih, te potpisao kupljenje knjige.

Na kraju gostima i svima prisutnim se zahvalio predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog islamskog centra Hamilton Hasan Kapo.

Bošnjački islamski centar Hamilton

Vijesti: