Vijesti

IGK: Podržavamo prvu ozbiljnu reakciju, tužbu Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tuzle protiv Nedeljka Čubrilovića

IGK: Podržavamo prvu ozbiljnu reakciju, tužbu Fondacije  „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tuzle protiv Nedeljka ÄŒubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske zbog dodjele povelja osuÄ‘enim ratnim zločincima Momčilu Krajišniku, Radovanu. 

IGK: "Dati priznanja osuÄ‘enim za ratne zločine je znak da politički, policijski, akademski i kulturni establišment manjeg bh. entiteta nastavlja antibosansku politiku i praksu. Zakonodavni organ entiteta RS, davanjem priznanja ratnim zločincima, po ko zna koji put nanosi bol dušama onih koji su imali sreću da prežive najteže oblike zločina poslije holokausta u Evropi. Istovremeno, ovo anticivilizacijsko nagraÄ‘ivanje je kontinuitet intencije da se odbace sve presude sudova u Hagu i da se one ne priznaju u srpskoj politici. S obzirom na to da se ratni zločinci nagraÄ‘uju i na dan UN-a, 24. oktobar, to nagraÄ‘ivanje je ne samo anticivilizacijski zločinački čin nastavka antibosanske politike i prakse, već i čin kršenja Povelje UN i Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava tužbu Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tuzle protiv Nedeljka ÄŒubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske zbog dodjele povelja osuÄ‘enim ratnim zločincima Momčilu Krajišniku, Radovanu Karadžiću i Biljani Plavšić. Ovo je prva ozbiljnija reakcija prema nekoj od institucija. Sramno je što niti jedna zvanična institucija u BiH se nije ogradila od Odluke Narodne Skupštine RS-a koja im je dodijelila povelje zahvalnosti. IGK poziva autoritete svijeta da zaustave kontinuirano ugrožavanje bh. države,  i bošnjački politički, akademski, kulturni establišment da se probudi iz sna i produzme konkretne mjere u odbrani BiH".

Vijesti: