Vijesti

Zašto se političke elite u Bosni i Hercegovini odriču rezultata nauke o genocidu i tako otvaraju prostor mnogim skandaloznim analizama poput one u američkom časopisu Foreign Affairs

22. 12. 2016.

Zašto se političke elite u Bosni i Hercegovini odriču rezultata nauke o genocidu i tako otvaraju prostor mnogim skandaloznim analizama poput one u američkom časopisu Foreign Affairs

 
Jesu li žrtve genocida u Bosni i Hercegovini prepuštene biološkom nestanku u ime dodvoravanja onima koji hoće bosanskohercegovačku evropsku budućnost bez političke i pravne upotrebe rezultata nauke o genocidu? Pravna i politička upotreba rezultata nauke o genocidu, odnosno realizacija i institucionalizacija istine i pravde je najbolja opcija za Bosnu i Hercegovinu, za nositelje bosanskohercegovačkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta. Istina i pravda su najbolji garant očuvanja i jačanja suvereniteta, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Pravna i politička institucionalizacija istine i pravde je najbolje oružije protiv navedene i sličnih analiza, najbolje oružije za novu fuziju bosanskohercegovačkog društva.

Zato je nedopustiv odnos političkih elita u Bosni i Hercegovini prema nauci o genocidu. Dok srpske i hrvatske političke elite imaju debelo plačene akademske elite za medijsku kampanju njihove takozvane historijske istine, a u stvari laži, bosanskohercegovačke političke elite koje bi trebale biti izmeÄ‘u ostalg i politički ali i moralni predstavnici žrtava i svjedoka agresije i genocida se ne obaziru na nauku o genocidu i njene rezultate. Dok plačene srpske i hrvatske akademske elite konstruišu notorne laži sa ciljem izjednačavanja žrtve i agresora u ime podjele Bosne i Hercegovine, dok koriste ugledne časopise kao američki  Foreign Affairs, koji putem plačenog srpskog lobiste Timothy Less zagovara prekrajanje granica stvaranjem velike Srbije, Albanije i Hrvatske na račun podjele Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačke političke elite sanjaju ulazak Bosne i Hercegovine u evroatlanske integracije bez institucionalizovane  istine i pravde. To je posebno opasno po bosanskohercegovačko društvo i državu koji se ne mogu iznutra ponovo integrisati bez istine i pravde. Odricanjem od istine i pravde baziranih na rezultatima nauke o genocidu bosanskohercegovačke političke elite se zapravo odriču fuzije bosanskohercegovačkog društva i države. Bez  istine nema pravde za žrtve. A bez istine i pravde nema bosanskohercegovačke društvene i državne fuzije kao bosanskohercegovačke nove nade. Dakle ne radi se o upotrebi rezultata nauke o genocidu u ime istine i pravde zbog osvete, već naprotiv zbog bolje budućnosti i više nade.  Bez političke i pravne upotrebe rezultata nauke o genocidu Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u Bosni i Hercegovini i time najodgovorniji za njeno jačanje neće biti prihvaćeni onako kako oni sebe smatraju, vide i vode kroz historiju.

Nema još mnogo vremena da bosanskohercegovačke političke elite shvate značaj rezultata nauke o genocidu, posebno naučno istraživačkih rezultata za reviziju tužbe. Ti naučno istraživački rezultati su za nas važniji od ulaska Bosne i Hercegovine u evroatlanske integracije. Bez institucionalizacije kulture sjećanja kao najboljeg puta primjene naučno sitraživačkih rezultata nauke o genocidu u ime realizacije istine i pravde u trenutno slabašnoj bosanskohercegovačkoj državi pritiscima i ucjenama se mogu samo isposlovati presude koje bi promijenile prirodu i karakter rata u Bosni i Hercegovini od meÄ‘unarodnopravno utvrÄ‘enog udruženog zločinačkog poduhvata ka politički poželjnoj   jednakoj raspodjeli krivice, što bi bosanskohercegovačku državu srušilo na koljena čak i ako bi se ona nalazila unutar evroatlanskih integracija. Kada bi bosanskohercegovačke političke elite imale više mudrosti, znanja i hrabrosti, odgovor na skandaloznu analizu američkog časopisa Foreign Affairs kojom se predlaže podjele Bosne i Hercegovine na račun stvaranja velike Srbije i Hrvatske bi bio: bezuslovna realizacija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, odnosno ukidanje paradržavne tvorevine, entiteta RS jer je navedenom tužbom presuÄ‘eno da su institucije entiteta RS, vojska i policija, poćinile genocid, državna institucionalizacija kulture sjećanja, i politička i pravna primjena rezultata nauke o genocidu koja nudi sasvim kredibilne dokaze za novu fuziju bosanskohercegovačkog društva ali i za reviziju tužbe.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: