Vijesti

Saopćenje Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom kontinuirane destrukcije bosanskohercegovačke države

Saopćenje Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom kontinuirane destrukcije bosanskohercegovačke države


Vjerujući da je slobodno razmišljanje o bosanskohercegovačkoj budućnosti potrebnije nego ikad, članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada žele upozoriti javnost na kontinuitet destrukcije države BiH. Danas je u BiH, u njenim institucijama, mnogo poricitelja i negatora njene državnosti, historije, kulture, nezavisnosti, suverenosti. Oni ne priznaju državu, samo priznaju entitet, odnosno  odreÄ‘eni "srpski prostor" ili „hrvatski prostor“ u BiH. Potrebno je supratstaviti se njima. To je  strašni antibosanski projekt, projekt destrukcije države BiH, svega bosanskohercegovačkog u ime velikosrpstva i velikohrvatstva.

ÄŒlanovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada su svjesni činjenice i povjesnih okolnosti da je entitet RS nastao agresijom, genocidom, zločinom protiv čovječnosti i ratnim zločinom nad nesrpskim stanovništvom. To je apsolutna naučno istraživačka i pravna istina koju nikakav ideološki, politički i drugi mehanizam ne može promijeniti. Dakle, svi oni koji pokušavaju zabraniti da pravilno mislimo o entitetu RS kao okupiranom dijelu nezavisne, suverene, meÄ‘unarodno priznate države BiH, entitetu koji je nastao legalizacijom zločina agresije i genocida, neće uspjeti. Kontinuirano negiranje BiH u entitetu RS, toj legalizovanoj antibosanskoj tvorevini, predstavlja vrhunac velikosrpskog pokušaja da srpska etnička grupa pripoji dio BiH samo za sebe.

Ponovno oživljavanje antibosanske tvorevine HZHB  na tlu BiH predstavlja vrhunac politike velikohrvatskog pokušaja da etnička grupa prisvoji dio BiH samo za sebe. 

Odavno se Srbija i Hrvatska miješaju u unutrašnje stvari BiH na neprimjeren način i upravljaju bosansko-srpskim i bosansko-hrvatskim glavama. U toku je cjelovita, koordinirana antibosanska operacija srpskohrvatskog velikodržavnog hegemonizma. Velikosrpska naracija u entitetu RS  i pokušaj uskrsnuća HZHB-teritorije predstavljaju logičan slijed antibosanskog djelovanja dva hegemonijska projekta. Oni u suštini jesu antibosanski, nehumani projekti getoiziranja naroda i njihovog konfliktnog suprotstavljanja s tragičnim posljedicama, čemu bošnjački često nasjedaju. 

Srspki savez za destrukciju BiH se posebno ogleda u kontinuiranoj licemjernoj i dvostrukoj politici vlasti u Srbiji. Na jednoj strani je implicitno traženje da se u entitetu RS agresivno genocidno nasljeđe ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića učini moralno prihvatljivim a na drugoj strani je priča o dobrim odnosima između BiH i Srbije. Zbog beogradskog podržavanja Dodika i njegove secesionističke politike, BiH mora postaviti pred Srbiju, ali i međunarodnu zajednicu, međunarodnu odgovornost za srbijansku dvostruku politiku. Poručujemo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da njegov dolazak u Banja Luku 9. januara je antibosanskohercegovački čin. Onaj ko ne podržava teritorijalni integrite BiH, onaj ko odlazi na proslave antiustavnih i antidržavnih praznika, onaj koji je tokom agresije na BIH obilazio položaje vojske koja je u opsadi držala Sarajevo je politčki licemjer koji se prije dolaska u Sarajevo treba izvinuti državi BiH.

Hrvatski savez za destrukciju BiH se ogleda u odluci Ministarstva odbrane BiH koje je odobrilo učešÄ‡e pripadnika Oružanih snaga BiH u obilježavanja antiustavnog i antibosanskog 9. januara.  Ovim postaje potpuno jasno da srpskohrvatski savez radi na destrukciji BiH. Ministricu odbrane BiH i njenog partijskog naredbodavca podsječamo da svi oni koji slave dan entiteta RS, slave agresiju i genocid. Ono što entitet slavi je nastalo na kricima i vapajima stotina hiljada žrtava, na kostima ubijene djece, na silovanjima, na mučenjima u koncentracionim logorima smrti. Taj najmračniji prostor je največa prijetnje za mir u BiH, Evropi i svijetu. Zato se ne smije niti može više tolerisati opstojnost tog prostora čiji je sam naziv nepobitni primjer diskriminacije. Ne može genocidna tvorevina pod motom entiteta tražiti ekskluzivno pravo samo za Srbe u tom entitetu, a tražiti sva prava na nivou države. Taj privremeno okupirani dio BiH ima početnu konstrukcionu grešku, jer je napravljen agresijom i genocidom. Zato je učešÄ‡e pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnoj i civilnoj paradi povodom obilježavanja dana entiteta je najgrublji atak na državu BiH. To je apsolutno antidržavni čin uništavanja državnih institucija, krivično djelo nepoštvanja i neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH. Ministrica odbrane BiH i njen naredbodavac moraju snositi odgovornost za ovo antidržavno djelovanje.

BiH ostala BiH kroz dugu svoju povijest, cjelovita kao teritorij i jedinstvena kao historijsko trajanje. Za razliku od svojih susjeda BiH je imala najdublju slobodu zahvaljujući Ideji Bosne i bosanskom duhu. Zato je teško zamiliti Ideju Evrope poslije zločina agresije i genocida na Ideju Bosne, zločina koji su dubinu bosanske slobode sveli na prezir Ideje Bosne sa potpunom disolucijom bosanskog društva u kome žrtva i dalje nije došla do istine i pravde. Sudbina Ideje Bosne, pa samim tim i sudbina žrtava, odnosno sudbina istine i pravde ovisi od izbora bosanskohercegovačkog čovjeka i žene u matici i dijaspori izmeÄ‘u aktivnosti i pasivnosti. Vrijeme je da se mir na bazi istine i pravde uz institucionalizaciju kulture sjećanja stavi kao ideal kojem će svi težiti i na kojem će svi, bez obzira na svoja vjerska ili ideološka uvjerenja, raditi. BiH je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i koja je zbog svoga insistiranja na odbrani ideja suživota i multikulturalnosti platila visoku cijenu agresije i genocida. Pravedni mir omeÄ‘en istinom i pravdom i insistiranje na njemu nema alternative. Zalaganje za mir, istinu, pravdu, ljudska prava i slobode ostaju naše najvažnije aktivnosti. Mlade generacije treba učiti vrijednostima mira, istine, pravde, kulture sjećanja. Takav mir je potrebniji nego ikad. Mi hoćemo takav mir i sistem života, a ne velikosrpski terorizam, ne ustaški neofašizam.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: