Vijesti

Letter to Obama and Trump

January 4, 2017


President Barack Obama
The White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington, D.C. 20500

 

President-elect Donald J. Trump
Trump Tower 
725 5th Avenue 
New York, NY, 10022

 

Dear President Obama and President-elect Trump,

 

We are writing to you on behalf of 350,000 citizens and residents of the United States of America of Bosnian origin. We are appalled by recent news that Mr. Mladen Grujicic, the mayor of the Bosnian town of Srebrenica, will be attending your inaugural breakfast. This news is very disturbing due to the fact that Mr. Grujicic is a genocide denier. This is a man who denies that genocide took place in Srebrenica in July of 1995.

 

We would like to remind you that the International Court of Justice at the Hague and the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) have recognized what happened in Srebrenica as genocide. The European Union and the United States of America have passed resolutions describing the events that took place in Srebrenica in July of 1995 as genocide.

 

Members of the entire Bosnian Serb military, political and civilian leadership have been convicted of genocide and war crimes, and are currently serving their well-deserved sentences. General Ratko Mladic, who Mr. Grujicic glorifies, is the last of these individuals currently on trial; the world will soon hear news of his sentencing.

 

Mr. Mladen Grujicic is a genocide denier, one who glorifies Mladic and all of those who have committed these heinous crimes.

 

We would like to point out to you, President Obama, and to President-elect Trump, that the presence of Mr. Mladen Grujicic, this genocide denier and war crime glorifier at your inaugural breakfast, would be a slap in the face to humanity and very shameful to the United States of America. His invitation and the possibility of his presence at this significant event goes against major fundamental values that this great country stands for - namely freedom and justice.

 

We hope that you will take our appeal into careful consideration and uphold the high morality of this great country. We are asking you to please cancel Mr. Mladen Grujicic’s invitation to your inaugural breakfast. This genocide denier and war glorifier doesn't deserve to be present at this important event. This would be shameful and embarrassing to the United States of America.

 

We wish you plenty of fortune and success in the near future.

 

Sincerely,

 

Eldin Elezovic 

President of the Congress of North American Bosniaks

 

Professor Emir Ramic 

Chairman of the Institute for Research of Genocide Canada

NEGATORU GENOCIDA MLADENU GRUJIÄŒIÄŒU ZABRANITI DOLAZAK U SAD

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada u ime preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i BiH koji žive na sjevernoameričkom kontinentu, uputili su otvoreno pismo predsjedniku SAD Barack Obami i novoizabranom predsjedniku Donald Trumpu izražavajući javni protest na saznanje da će negator genocida u Srebrenici Mladen Grujičić, koji je ujedno novoizabrani načelnik pomenutog gradića u istočnoj Bosni, biti prisutan na inauguralni doručak. U pismo piše:

Poštovani predsjedniče Obama i novoizabrani predsjedniče Trump,

Pišemo vam u ime 350.000 graÄ‘ana i stanovnika Sjedinjenih Američkih Država bosanskog porijekla kao i u ime preživjelih žrtava genocida. Zgroženi smo na vijest i izražavamo protest da je gospodin Mladen Grujičić, načelnik bosanskog grada Srebrenica, pozvan na inauguralni doručak novoizabranog predsjednika. Ova vijest je vrlo uznemirujuća zbog činjenice da Mladen Grujičić poznat po istupima u javnosti i na socijalnim mrežema, koji veliča srpske ratne zločine i negira genocid koji su u Srebrenici u julu 1995. godine počinile srpske vojne, policijske i paravojne terorističke formacije, koje su i danas prijetnja miru u Bosni i Hercegivini ali i državama u okruženju.

Poštovani predsjedniče Obama i novoizabrani predsjedniče Trump,

željeli bismo vas podsjetiti da je MeÄ‘unarodni sud pravde u Hagu i MeÄ‘unarodni krivičnog sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) su istražili, prepoznali i presudili ratni zličin koji je počinjen u Srebrenici da je - genocid. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su usvojili Rezoluciju o genocid u Srebrenici. U rezoluciji jasno opisuju ratni zločin koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995., ističući da je to genocid.

Komandni vrh srpske vojske, policije, političkog i civilnog rukovodstva bosanskih Srba su osuÄ‘eni za genocid i ratne zločine, a trenutno služe zatvorske kazne. General Ratko Mladić, kojeg gospodin Grujičić veliča, jedan je od visokorangiranih i odgovorinih pojedinaca iz vojnog vrha, trenutno je na suÄ‘enju pred Haškim tribunalom. Svijetu će u skorije vrijeme saznati o obimu ratnih zločina i njegove odgovornosti za genocid nad Bošnjacima i drugim ratnim zločinima nad drugim graÄ‘anima BiH nesrpske nacionalnosti, kao i visini zatvorske kazne.

Naglašavamo, Mladen Grujičić, noseći uniformu srpskih terorističkih paravojnih formacija, negira genocid i veliča ratne zločine Mladića kao i svih onih Srba koji su osuÄ‘eni ili se još skrivaju za počinjene gnusne ratne zločine i genocid nad Bošnjacima, jednim miroljubivim autohtonim europskim narodom. Ove navode mogu se pronaći na web stranicima na internetu, ali isto tako mogu potvrditi i diplomati SAD u BiH.

Cijeneći ulogu Sjedinjenih Američkih Država u zaustavljanju srpsko-crnogorske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, želimo naglasiti vama predsjedniče Obama i novoizabrani predsjedniče Trump, da prisustvo na inauguralni doručak Mladena Grujičića, negatora genocida i huškača na rat i nove ratne zločine, bit će veliki šamar za humanist, preživjele žrtve srebreničkog genocida i vrlo sramno za Sjedinjene Američke Države. Mogućnost njegovog prisustva na ovom značajnom dogaÄ‘aju ide prilog srpsko-četničkim paravojnim terorističkim formacijama što jeste protiv temeljnih vrijednosti iza kojih stoji ova velika zemlja – tj. sloboda i pravda.

 

Nadamo se da će naše pismo i žalba biti s razumom pažljivo sagledani i da će te potvrditi visoku moralnost ove velike zemlje. Mi zahtjevamo da otkažate poziv na inauguralni doručak negatoru genocida Mladenu Grujičiću. Ovaj negator genocida i rati huškač ne zaslužuje da bude prisutan na ovom važnom dogaÄ‘aju. To bi bilo sramotno za Sjedinjene Američke Države ali i za cijeli civilizacijski svijet. Na vama je da odaberete put, sa civilizacijom ili negatorima genocida i podstrekačima na rat, piše u pismu koje su potpisali u ime svojih organizacija i preživjelih žrtava genocida koji žive na tlu Sjeverne Amerike Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

Vijesti: