Vijesti

NEGATORI OVIH NAVODA SU ZALUTALI BOÅ NJACI I BOSANCI

 

NEGATORI OVIH NAVODA SU ZALUTALI BOŠNJACI I BOSANCI


Za otvaranje internet diskusije o karakteristikama bosnjackog bica i njegove uloge u odbrani demokratske Bosne i Hercegovine dobili smo skoro 1000 emaila podrske. Diskusija je pokazala slijedece:


- Multidimenzionalno bosnjacko bice cini njegova vjerska - islamska komponenta; nacionalna - bosnjacka komponenta i patriotska - bosanska komponenta. Odsustvo bilo koje od komponenata krnji jedinsvteno bosnjacko bice svodeci ga na bezlicnu amorfnu masu.
- Islam je komponenta jedinstvenog bosnjackog bica. Onaj ko to ne priznaje dovodi u pitanje samu egzistenciju bosnjackog bica koje u sebi nosi vise poruka: poruku tolerancije, prihvatanja, priznavanja i postovanja drugog i drugacijeg, izrazenih u obliku ideje Bosne i bosanskog duha, bosanskog doprinosa globalnom multikulturalizmu koji nam sada tako treba u citavom svijetu; poruku razdvajanja dobra od zla; te poruku pamcenja, ne u ime osvete vec u ime pravde i istine.
- Bosnjastvo kao nacionalna komponenta jedinstvenog bosnjackog bica je sastavni dio toga bica; izrazena u Bosanskom jeziku i bosnjackoj tradiciji, kulturi i historiji.
- Bosnjacki patritizam kao treca komponenta jedinstvenog bosnjackog bica podrazumjena pozitivan, akcijski odnos prema jednoj i jedinoj matici, demokratskoj, jedinstvenoj, prosperitetnoj Bosni i Hercegovini ne dejtonskog i ne jugoslovenskog karaktera.
- Neophodna je brza akcija za formiranjem bosnjackog fronta , bosnjackog dijaloga i na osnovu njih produkcije globalnog interesa bosnjacke bitnosti i sanmobitnosti. Polazne osnove sve bosnjackog dijaloga su: Islam kao jedina bosnjacka vjera, bosnjastvo kao nacija, bosanstvo kao akcioni odnos prema Bosni i Hercegovini, Bosanski jezik, bosnjacka i bosanska historija, kutura i tradicija.
Navedeni bosnjacki front i bosnjacki dijalog bi bili svojevrsnu uvod za sve bosanski dijalog na principima ravnopravnog tretitanja svih vjera, nacija, kukltura i civilizacija koje egzistiraju u Bosni i Hercegovini.
- Negatori gornjih komponenti bosnjackog bica su u internet diskusiji u znatnoj manjini. To su zalutali Bosnjaci kojima mi trebamo pomoci da se vrate na pravi put. To mi mozemo zajednickom akcijom u produkciji lobisticko-istrazivackog centra u okviru KBSA.


-SVIJEST I ORGANIZOVANOST BOSNJAKA U DIJASPORI SE POPRAVLJA. MI ZNAMO DA SMO MUSLIMANI, ZNAMO DA SMO BOSNJACI, ZNAMO DA SMO BOSANCI MATICE Bosne i Hercegovine.
BOSNJACKO VJERSKO, NACIONALNO, PATRIOTSKO I DRZAVOTVORNO BICE CINI NJEGOVA SPOSOBVNOST I POTREBA DA SE ODBRANI KAKO SAMOSTALNOST, NEZAVISNOST I JEDINSTVENOST BOSNJACKOG BICA TAKO I ODBRANA I GRADNJA DEMOKRATSKE, JEDINSTVENE , SAMOSTALNE , PROSPERITETNE BOSNE I HERCEGOVINE I NJENIH UNIVERZALNIH VRIJEDNOSTI IZRAZENIH U IDEJI BOSNE I BOSANSKOM DUHU.
-ONO STO NAM NEDOSTAJE JE ZAJEDNICKA AKCIJA ZA DALJE JACANJE BOSNJACKOG GLOBALNOG INTERESA NA OVIM PROSTORIMA TE JACANJE BOSNE I HERCEGOVINE KAO DEMOKRATSKE ZAJEDNICE SVIH NJENIH KONSTITUTIVNIH NARODA.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: