Vijesti

Postovane zrtve genocida u BiH

Poštovani žrtve genocida,

 

Danas na 15. Godisnjici od najveceg zlocina protiv covjecnosti u Evropi poslije holokausta dižemo svoj vapaj  za istinom o žrtvama srebrenickog i bosanskohercegovackog genocida jer, nažalost, još uvijek se  taji, skriva i niječe zločin genocida učinjen tokom agresije.

 

Velikosrpski agresor i njegovi kolaboracionisti  su protiv Bosne i Hercegovine  i Bošnjaka izvrsili  zločin genocida koji je sudski utvrÄ‘en. Agresori  su planski, sistematski, organizirano i s namjerom ubijali, tukli, mučili, prebijali, mrcvarili, silovali i protjerivali Bošnjake zbog njihove nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti i osvajanja njihovog životnog prostora, o čemu, pored ostalog, nedvosmisleno govore na desetine, stotine i hiljade ubijenih, zatim brojne masovne i pojedinačne grobnice, te koncentracioni logori - logori smrti, slični logorima smrti u Drugom svjetskom ratu, gdje je, pored ostalih, likvidirano na milione Jevreja.

 

Sjećajući se svih nevino ubijenih žrtava genocida i odajući im dužno poštovanje, mi ćemo danas govoriti u njihovo ime, podsjetiti na njihove patnje i suze, potiskivati strah od zaborava i ukazati na neke bitne činjenice o dogaÄ‘ajima u Bosni i Hercegovini na kraju XX stoljeća, utvrÄ‘ene na osnovu relevantne dokumentacije:

 

-          na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena klasična oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je, po osnovnom shvatanju i definiciji meÄ‘unarodni oružani sukob;

 

-          na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine i gradovima u opsadi nad Bošnjacima je izvršen najteži zločin - zločin genocida;

 

Srebrenica je mjestu koje nije obilježeno samo jednom stranicom historije u kojoj se desilo zlo, zločin i ponajprije grijeh, nego je bezbožnost u Srebrenici željela širiti zlo do neslućenih razmjera, produžujući ruku laži sve do naših dana.

Srebenicki genocid je simbol vremena u kojem je carovala nečovječna ideologija usmjerena  prema pokusaju unistenja Bosnjaka i Bosne i Hercegovine. Danas se ta necovjecna ideologija i  praksa  prešućuje, zatim iskrivljiuje te prekriva plaštem laži, kako od Bosnjaka, tako i od medjunarodne zajednice.

Srebrenicke zrtve bice  poštovane kada im se pristupi s poštovanjem koje se ogleda  u brizi za istinitim i pravdom do mjere da ne budu instrument ničijih političkih zabluda i manipulacija.

 

Sve je prisutniji poziv na praštanje i pomirenje. Od koga se traži oprost i za koga se moli opraštanje? Od žrtve se traži oprost, a za dželata-ubicu se moli opraštanje. Istina je da do danas nismo čuli glas dželata-ubice, koji moli za oprost, niti nudi riječi pokajanja i izvinjenja. Nije li odveć licemjerno da se traži za dželata oprost, a on ne moli za oproštaj. Ima li tu imalo stida, ljudskog dostojanstva i logike.

 

Od srebrenicke,  bosnjacke i bosanskohercegovacke žrtve se stalno očekuje da zaboravi, da se ne sjeća, da ne govori, da odseli i da nestane. Nije žrtva na potezu, na potezu je dželat, na potezu je agresor, ubica covjeka, porodice, naroda, drzave, civilizacije, na potezu je rusitelj Bosne i Hercegovine. Ako ima pokajanja nek se pokaje dzelat, ubica, rusitelj.

 

Molimo se za srebrenicke žrtve i vapimo za istinom i pravdom o svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu i zlocina genocida, te o svim zrtvama svih genocida i agresija u svijetu.

 

 

 

 

Vijesti: