Vijesti

24. mart se obilježava kao Međunarodni dan prava

24. mart se obilježava kao MeÄ‘unarodni dan prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava. Obilježavanjem ovog datuma odajemo počast svim žrtvama teških i sistematskih kršenja ljudskih prava i promovišemo vaznost prava na istinu i pravdu.

Pokajanje i legalizacija rezultata agresije i genocida u BiH ne mogu ići zajedno. Savremene priče o pomirenju, suočavanju s prošlošÄ‡u, priznanju poraza, maksimalno dopiru samo do konstatacije: “Jeste, bilo je zločina, ali na svim stranama”, te antiljudske konstatacije bazirane na dejtonskom porazu demokratije, ljudskih prava i sloboda, tom porazu koji je zarobio Ideju Bosne i Bosanski duh, produkujući nedovršeni rat i nedovršeni mir, legalizacijom rezultata agresije i genocida na račun otimanja bosanskohercegovačkog državnog i društvenog tkiva. U uslovima pocjepanosti bosanskohercegovačke države, što hrani agresiju i genocid drugim sredstvima, na scenu stupaju antibosanski elementi koji su pomogli svojim vatrenim govorima, izjavama i postupcima da se probudi agresivno genocidni požar protiv istine i pravde. Oni sada pozivaju na katarzu, pomirenje, toleranciju jer znaju domet tih ljudskih vrijednosti u antiljudskom dejtonskom miru, koji životari u podeljenoj državi, podjeljenim gradovima, protjeranim, skoro asimiliranim prognanim mučenicima, poniženim ženama, poniženoj mladosti i logorašima... Istinska priča o pomirenju i suočavanju s prošlošÄ‡u nije moguća u dejtonskoj zarobljenosti bosanskohercegovačke države. Za istinsku katarzu je potreban pravedni mir, istina o zločinima, pravda za žrtve zločina, iznad i prije svega oslobaÄ‘anje Bosne i Hercegovine od dejtonskog obruča.
 
Samo prihvaćena naučna, sudska i historijska istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka i prihvaćena pravda za žrtve tih strašnih zločina izvršenih u eri demokratije, ljudskih prava i sloboda, može vratiti Ideju Bosne i Bosanski duh, tako orginalno prikazane na ovoj slici, tamo gdje pripadaju, bosanskohercegovačkoj zemlju, državi, društvu. A, povratak Ideje Bosne i Bosanskog duha svome izvorištu je povratak tako potrebnog priznanja, prihvatanja, poštovanja drugog i drugačijeg, najboljih proizvoda koje je ikada proizvela Bosna i Hercegovina.
IGK

Vijesti: