Vijesti

Podrška Inicijativi gospodina Hasana Ibrahimpašiča za izgradnju spomenika Graham Bamford koji se živ spalio zbog agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik grada Sarajeva
Gospodin Abdulah Skaka

Hamdije Kreševljakovića 3
71000 Sarajevo
E-mail: grad@sarajevo.ba

Poštovani gospodine Skaka,

Podrška Inicijativi gospodina Hasana Ibrahimpašiča za izgradnju spomenika Graham Bamford koji se živ spalio zbog agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Britanac Graham Bamford se u znak protesta spalio u Londonu. Na ovaj čin se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Ovaj plemeniti i časni Britanac se usred bijela dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov način da ukaže na največi zločin poslije Drugog svjetskog rata, zločin agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i zločin genocida nad graÄ‘anima Bosne i Hercegovine, posebno nad Bošnjacima. Posljednje njegove riječi bile su:

“Britanci moraju zaustaviti rat u Bosni, pa makar i silom. Britanska armija ne mora biti čuvar časti (samo) na masovnim pogrebima. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju strpljivo na političare da urade ono što znaju i trebaju – vojnu zaštitu. Ne trebaju stajati sa strane i mirno posmatrati”.

Slike užasnih ubijanja nedužnih graÄ‘ana Bosne i Hercegovine, slike masovnih silovanja, masovnih mućenja u koncentracionim logorima smrti, masovnih progona, masovnih uništavanja hiljadugodišnje tradicije Ideje Bosne i Bosanskog duha, natjerale su ovog hrabrog čovjeka na žrtvovanje. Bamford je bio duboko potresen tim slikama. U svakoj je dječijoj žrtvi u Bosni i Hercegovini vidio svoju kćerku. Njegovo stanje se pogoršalo nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba, a meÄ‘u njima i tromjesečna beba.

Žrtvujući svoj život, Graham šalje kontinuiranu poruku svim istinskim borcima protiv agresije i genocida da se ujedine u borbi protiv tih zločina. Posebno je njegova žrtva poruka istinskim braniocima Bosne i Hercegovine da u postdejtonskom vremenu moraju nastaviti političku borbu za anuliranje svih rezultata agresije i genocida koji su sve više opasnost i kočnica  za normalno funkcionisanje države Bosne i Hercegovine i posebno za normalno bitisanje Ideje Bosne i Bosanskog duha na kojima se zasniva evropska i svjetska zajednica.

Samožrtvovanje Grahama Bamforda ne smije ostati samo uzaludan moralni čin. Spaliti se iz dubokih moralnih razloga zbog zločina agresije i genocida prema narodu kojem ne pripada, je velika poruka i pouka svima. Zato je on čovjek najplemenitijih osobina danas tako rijetkih u civilizaciji u kojoj sve više manjka morala.

Zbog svega navedenog Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada koji broji više od 120 najeminentnijih svijetskih istraživača, akademskih radnika, intelektualaca, boraca za istinu i pravdu, aktivista za ljudska prava i slobode podržava inicijativu gospodina Hasana Ibrahimpašića za izgradnju spomenika ovom časnom čovjeku. Dužnost Bosne i Hercegovine, a posebno grada Sarajeva je da učinimo sve da sačuvamo uspomenu na velikog čovjeka koji je zarad moralnih principa žrtvovao vlastiti život.Naš Institut vama u Gradskoj upravi i svim drugim subjektima u Sarajevu stoji na raspolaganju u realizaciji ove plemenite ideje za plemenitog čovjeka.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: