Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom kontinuiranih napada na biskupa Franju Komaricu

21. 04. 2017.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom kontinuiranih napada na biskupa Franju Komaricu
Kontinuitet antibosanskog djelovanja iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta postaje destabilizirajući faktor ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za regiju, Evropu i svijet u cjelini

„Ferhadija je dokaz da Ä‘avo nije toliko jak i kao roÄ‘eni Banjalučanin imam poseban osjećaj za sve što se tiče Banjaluke, pa tako i za simbol ovog grada džamije Ferhadije koji je bio sastavni dio ovog naroda i grada.“ Biskup Franjo Komarica. 
Navedena izjava biskupa Komarice na  otvaranju Ferhat-pašine džamije poznata kao Ferhadija, govori o veličini ovog čovjeka, koji kontinuirano radi na promicanaju istinskih vrijednosti države Bosne i Hercegovine, prava svih graÄ‘ana, posebno prava povratnika. U uvjetima kada živimo u sistemu iskrivljenih vrijednosti, ograničavanju ljudskih prava graÄ‘anima Bosne i Hercegovine, samo zato što pripadaju drugom narodu, drugoj religiji, djelovanje biskupa Franje Komarice ulijeva nadu da će u Bosni i Hercegovini ponovo zaživjeti Ideja Bosne i bosanski duh, koje su nas krasile, gdje su kulturna, religijska i  etnička raznolikost bili prednost, a ne povod na nove sukobe. Suočeni agresijom i genocidom koji je preživjela bosanskohercegovačka država, kada se jedan entitet u Bosni Hercegovina naziva Republika Srpska u kojem su izvršeni monstruozni zločini nad nesrpskim stanovništvom, biskup Komarica je nastavio dalje, da se bori za istinske vrijednosti, a to su istina i pravda, pomirenje, prihvatanje, poštovanje, priznavanje drugog i drugačijeg.

Danas se kontinuitet antibosanske ideje ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u menjem bosanskohercegovačkom entitetu. Frustrirana politička pozicija i opozicija manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nikada nije javno priznala djela tadašnjih antibosanskih vlasti i odala pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade žrtava, te pružila ruku pomirenja i pokajanja. Ataci na osnovna ljudska prava i slobode u manjem bosanskohercegovačkom entitetu napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice meÄ‘unarodnog prava. Niko nema pravo da žrtvama genocida zabranjuje sjećanje na zločin. Milorad Dodik i njegov establišment je u miru nastavio ono što su ratni zločinci započeli u agresiji. On je lažni demokrata koji ne uvažava i ne poštuje žrtve. Dodik je izraz velikosrpske licemjerne i ekspanzionističke politike prema Bosni i Hercegovini.

U manjem bosanskohercegovačkom entitetu je izdan ljudski rod i ta izdaja još traje. Na nju upozorava biskup Franjo Komarica. Slažući se sa ocjenama i stajalištima o položaju Hrvata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, podržavamo neupitno pravo biskupa Franje Komarice da javno iznosi svoja stajališta i kao biskup i kao graÄ‘anin Bosne i Hercegovine te da apsolutno razumije višegodišnje nataloženo razočarenje i nezadovoljstvo položajem nesrba u menjem bosanskohercegovačkom entitetu, a naročito opstrukcijama u povratku i ostvarivanju temeljnih ljudskih i demokratskih prava. Anticivilizacijska reakcija antibosanskog faktora Milroda Dodika je samo znak istinitosti navoda banjalučkog biskupa. Antibosanska šutnja hrvatskog političkog faktora u Bosni i Hercegovini prema napadima na banjalučkog biskupa i kontinuirano dodvoravanje Milorodu Dodiku je očigledan znak da bosanski Hervati, a posebni oni iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nemaju istinskog političkog predstavnika. Dok se položaj Hrvata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu kontinuiranio pogoršava, dok se ostaje antibosanski neutralno po pitanju revizije tužbe za genocid, Hrvati u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ostaju dehumanizirani ne samo od političkog liderstva tog entiteta, već i od svog vlastitog liderstva.

Imajući to u vidu Institut za istraživanje genocida Kanada poziva bosanskohercegovačku, evropsku i svijetsku akademsku, kulturnu i političku javnost da zaštiti biskupa Franju Komaricu i sve druge koji dižu glas protiv udara na državu Bosnu i Hercegovinu. Još jednom upozoravamo da manji bosanskohercegovački entitet treba vezati s presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je sudski potvrÄ‘eno da su vojne i policijske institucije tog entiteta počinile genocid. Tom presudom delegitimiran je taj entitet što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svjedoka agresije i genocida na istinu i pravdu.  Presuda treba da služi za traženje i poštovanje prava, za ostvarivanje pravde za žrtve, za utemeljenje istine o zločinu. Oni koji ne shvataju da je manji bosanskohercegovački entitet antibosanski projekt trebaju odstupiti iz struktura vlasti. Stvarna istina o agresiji i genocidu na Republiku Bosnu i Hercegovinu živi u djelima istinskih pripadnika Ideje Bosne i Bosanskog duha poput biskupa Franje Komarice, koji se služi logikom i jezikom historijskih činjenica, ustaje protiv zla i staje na stranu žrtve i njenog prava na povijesnu i ljudsku pravdu. Franjo Komarica zna ko su agresori, planeri i izvršioci genocida od kojih mnogi nisu ni odgovarali za počinjene zločine, koji ne priznaju sudske odluke i ne prihvaćaju odgovornost za učinjeno, ali zato traže da se prihvati njihova navodno pružena ruka kao čista i to od žrtava. Na tu navodno pruženu ruku nasjedaju politički predstavnici žrtava, ali i neki navodni prijatelji istine i pravde u svijetu. Obavjestićemo američke i kanadske nadležne institucije o kršenju ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i posebno o kontinuiranim napadaima na biskupa Franju Komaricu.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: