Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom tužne godišnjice najhrabrijeg čina: Graham Bamford se živ spalio zbog agresije i genocida u Bosni i Hercegovini

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom tužne godišnjice najhrabrijeg čina: Graham Bamford se živ spalio zbog agresije i genocida  u Bosni i Hercegovini

Britanac Graham Bamford se prije tačno 23 godine  u znak protesta spalio u Londonu. Na ovaj čin se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Ovaj plemeniti i časni Britanac se usred bijela dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov način da ukaže na največi zločin poslije Drugog svjetskog rata, zločin agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i zločin genocida nad graÄ‘anima Bosne i Hercegovine, posebno nad Bošnjacima. Posljednje njegove riječi bile su: “Britanci moraju zaustaviti rat u Bosni, pa makar i silom. Britanska armija ne mora biti čuvar časti (samo) na masovnim pogrebima. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju strpljivo na političare da urade ono što znaju i trebaju – vojnu zaštitu. Ne trebaju stajati sa strane i mirno posmatrati”. Slike užasnih ubijanja nedužnih graÄ‘ana Bosne i Hercegovine, slike masovnih silovanja, masovnih mućenja u koncentracionim logorima smrti, masovnih progona, masovnih uništavanja hiljadugodišnje tradicije Ideje Bosne i Bosanskog duha, natjerale su ovog hrabrog čovjeka na žrtvovanje. Bamford je bio duboko potresen tim slikama. U svakoj je dječijoj žrtvi u Bosni i Hercegovini vidio svoju kćerku. Njegovo stanje se pogoršalo nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba, a meÄ‘u njima i tromjesečna beba.

Žrtvujući svoj život, Graham šalje kontinuiranu poruku svim istinskim borcima protiv agresije i genocida da se ujedine u borbi protiv tih zločina. Posebno je njegova žrtva poruka istinskim braniocima Bosne i Hercegovine da u postdejtonskom vremenu moraju nastaviti političku borbu za anuliranje svih rezultata agresije i genocida koji su sve više opasnost i kočnica  za normalno funkcionisanje države Bosne i Hercegovine i posebno za normalno bitisanje Ideje Bosne i Bosanskog duha na kojima se zasniva evropska i svjetska zajednica.

Samožrtvovanje Grahama Bamforda ne smije ostati samo uzaludan moralni čin. Spaliti se iz dubokih moralnih razloga zbog zločina agresije i genocida prema narodu kojem ne pripada, je velika poruka i pouka svima. Zato je on čovjek najplemenitijih osobina danas tako rijetkih u civilizaciji u kojoj sve više manjka morala. Pozivamo sve patriote u i van Bosne i Hercegovine da konačno nešto više uradimo i da više sačuvamo uspomenu na velikog čovjeka koji je zarad moralnih principa žrtvovao vlastiti život.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada podržava inicijativu za izgradnju spomenika časnom čovjeku Graham Bamford. 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: