Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci

11. 05. 2017.


Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuÄ‘enog ratnog zločinca  Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Veličanje idejnog tvorca i realizatora genocida u BiH optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića je dio kontinuiteta veličanja ratnih zločinaca i relativizacije zločina koji su počinjeni u agresiji i genocidu na BiH. Veličanje ratnih zločinaca kao kontinuitet revizije historijskih i naučno istraživačkih činjenica o agresiji i genocidu na BiH je kontinuitet politike agresije, genocida, etničkog čišÄ‡enja, diskriminacije, negiranja ljudskih i graÄ‘anskih prava svih koji ne pripadaju većinskoj etničkoj grupi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Manji entitet je tako  daleko od procesa suočavanja s naučno istraživačkom, historijskom i pravnom istinom. Politika veličanja ratnih zločinaca  se profilira kao politika za daljnjim podjelama u BiH sa konačnim ciljem odcjepljenjem manjeg entiteta od bosanskohercegovačke zemlje, države i društva. Takav šovinizam je veoma opasan ne samo za BiH, već i za Evropu i Svijet. Umjesto suočavanja s istinom i pravdom politički establišment manjeg entiteta nudi retrogradne antibosanske i antievropske ideje. 

Ako politički establišment manjeg entiteta veliča ratne zločince, onda je to politički establišment isti kao establišment iz 1992. koji je kreirao i izvršio genocid. Istraživače genocida zabrinjava statična pozicija bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog establišmenta po ovom pitanju. Nemoralna i dehumanizirajuće je njihova šutnja, kao i šutnja  meÄ‘unarodne zajednice koja svih ovih godina nije u BiH pokrenula snažnu kampanju suočavanja s istinom i pravdom. Bez toga, politička, ekonomska i kulturna obnova  bosanskohercegovačke države i društva nema smisla jer bit agresije i genocida, podjela BiH, ostaje nerazjašnjen. Budućnost se ne može graditi na lažima, falsifikatima i podršci zločinu i zločincima. 

Istaknuti svijetski istraživači genocida ne isključuju mogućnost da odreÄ‘eni centri moći u meÄ‘unarodnoj zajednici u kolaboraciji sa unutrašnjim antibosanskim faktorom računaju i s ponavljanjem konflikta u BiH. BiH je potreban proces koji je prošla Njemačka i to je pitanje svih pitanja. Ako se to ne dogodi, onda je budućnost BiH sumorna i zaista se možemo zapitati da li nekome odgovara da se u BiH ponovo vode ratovi i čine ratni zločini. Umjesto da se javno ograde od osuÄ‘enih ratnih zločinaca koji su sahranili Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, umjesto se ograde od onih koji su činili agresiju i genocid, umjesto da osude negatore genocida, umjesto da natjeraju sve one koji znaju za lokacije grobnica da iste otkriju, umjesto traženja oprosta i izražavanja pokajanja pozicioni i opozicioni politički establišment manjeg entiteta veličanjem kreatora i izvršioca genocida, Radovana Karadžića na takozvanoj naučnoj instituciji Pravni fakultet u Banja Luci negira presude oba internacionalna suda u Hagu, ne priznaje suverenitet, integritet i politički subjektivitet države BiH, prijeti novim nasiljem poslije prvostepene presude zločincu Karadžiću, uslovljava pomirenje samo ako se svi zločini zaborave, a stanje nastalo genocidom prihvati kao činjenično. Karadžićeva ostavština se tako nastavlja. 

Tako se šalje poruka da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime su povrijeÄ‘ene žrtve, istina i pravda udaljene, ljudi, žene, djeca dehumanizirani. Veličanjem ratnih zločinaca šalje se poruka da se genocid može dogoditi u svakom trenutku. Na ovakve poteze se mora reagovati, mora aktivno djelovati, ne smije šutjeti. Došlo je vrijeme da se potvrdi istinski patriotizam vladajučeg poltičkog bosanskohecegovačkog establišmenta. Tražimo podnošenje krivične prijave protiv osoba koje veličaju genocid, posebno protiv onih koji veličaju optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića.  Polazeči od naučne, historijske činjenice da manji entitet nikada nije postojao na tlu BiH i da tu ne može biti riječi o srpskoj otadžbini već samo o bosanskohercegovačkom entitetu iz koga su nasilno protjerani Bošnjaci i Hrvati, te da je njihov "srpski odbrambeno-otadzbinski rat" u stvari srpski zločin agresije i genocida nad nesrbima pred kojim se odgovara na meÄ‘unarodnim sudu, mi ćemo pismenim putem zatražiti hitno oglašavanje svijetskih autoriteta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te nadležnih političkih organa Kanade i SAD protiv sramnog i anticivilizacijskog veličanja optuženih ratnih zločinaca.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: