Vijesti

Izjava direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada zbog sramne, anticivilizacijske zabrane korištenja udžbenika u kojima se govori o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva od strane Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta

06. 06. 2017.


Izjava direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada zbog sramne, anticivilizacijske zabrane korištenja udžbenika u kojima se govori o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva od strane Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta 

Neljudska zabrana izučavanja genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva  je jedan u nizu pokušaja da se antibosanskom kampanjom poništi istina o nastanku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, nastalog  kao rezultat memorandumske velikosrpske, antibosanske pa samim tim i antievropske, agresivno genocidne kampanje. Dok se svijet bori za demokratske ljudske odnose prema drugom i drugačijem, na osnovu demokratskih načela, neprestano suzbijajući fašizam, Milorad Dodik i njegov politički establišment javno ispoljava svoj nacizam i provodi fašistoidne ideje i metode apartheida u entitetu osuÄ‘enom za genocid.

Antibosansko skrivanje istine putem zabrane udžbenika je znak kontinuiteta koncepta srpske velikodržavne ideologije politike i prakse, koja ima anticivilizacijski karakter. To je još jedan primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja  na Bosnu i Hercegovinu. Ali Milorad Dodik i njegov politički establišment treba znati da je Bosna i Hercegovina ostala državna i jedinstvena društvena zajednica kroz dugu svoju povijest, cjelovita kao teritorij i jedinstvena kao historijsko trajanje.

Izučavanje  genocida najneposrednije je u funkciji izgradnje, očuvanja i razvoja mira, slobode, prava, solidarnosti, uzajamnosti, jednom riječju svih proklamovanih principa i vrijednosti u najvišim dokumentima Ujedinjenih nacija, čije uvažavanje i ugraÄ‘ivanje u temelje ljudskog društva obezbjeÄ‘uje razvoj boljeg i pravednijeg svijeta, kao ideala kome treba da teži čovječanstvo. Izučavanje genocida teži ostvarenju i dostizanju naučne istine, kojom će se obezbijediti razvoj plemenitijih odnosa meÄ‘u graÄ‘anima i narodima u društvu. Učenje o genocidu podiže svjesnost o opasnostima netolerancije u društvu. Učenje o genocidu doprinosi toleranciji, meÄ‘ureligijskom, meÄ‘uetničkom meÄ‘ukulturnom poštovanju, prihvatanju i priznavanju drugog i drugačijeg i podizanju svijesti o univerzalnim vrijednostima koje će za cilj imati prevladavanje mržnje, predrasuda i strahova.

Negiranje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva, bosanskog jezika i bosanske historije, kulture i tradicije od strane Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta je dokaz nemogućnosti opstojanja toga entiteta, nastalog na genocidu, dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom. Zabrana učenja o genocidu Srebrenici i opsadi Sarajeva je jedan od bitnih ciljeva srpskog historijskog pamćenja za nastavak morbidne velikosrpske ideologije i glavno oruÄ‘e u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano debljanje i učvršÄ‡avanje granica manjeg entiteta. 

Prošlo je vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja "istina". Oni koji baštine ideologiju, političku praksu idejni tvoraca i realizatora agresije i genocida ne mogu odreÄ‘ivati  djeci koju će historiju oni učiti i kojim jezikom će govoriti. Bosna i Hercegovina je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i koja je zbog svoga insistiranja na odbrani ideja suživota i multikulturalnosti, prihvatanja, poštovanja, priznavanja i tolerisanja drugog i drugčijeg platila visoku cijenu agresije i genocida. Milorad Dodik i njegov politički aparat treba računati na one koji se neće odreći istine i pravde u ime takve Bosne i Hercegovine.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: