Vijesti

Osuda promoviranja entiteta RS kao državne kategorije od premijerke Željke Cvijanović tokom razgovora u Torontu s direktorom za Istočnu Evropu i Evroaziju u okviru Ministarstva vanjskih poslova Kanade, Kevinom Rexom.

27. 06. 2017.

Saopćenje za javnost

Osuda promoviranja entiteta RS kao državne kategorije od premijerke Željke Cvijanović tokom razgovora u Torontu s direktorom za Istočnu Evropu i Evroaziju u okviru Ministarstva vanjskih poslova Kanade, Kevinom Rexom.

Tokom razgovora u Torontu Željka Cvijanović je tražila jačanje institucionalnih i ekonomskih veza entiteta RS sa Kanadom. To je direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta nezavisnosti bosanskohercegovačke države. Ranije smo upozorili da entitet RS lažno se predstavljaju kao dio diplomatske mreže s diplomatskim ovlaštenjima. Kancelarije organiziraju “diplomatske” posjete entitetskih funkcionera RS, bez znanja Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova i ambasada Bosne i Hercegovine. Ovakvu vrstu nepoštovanja diplomatskih pravila smatramo antibosanskim djelovanjem.

Da li su Ambasada BiH u Ottavi i MVP BiH bili upoznata sa sastankom? Da li je kanadska strana pristupila sastanku na osnovu redovne diplomatske i protokolarne korespondencije ili je pristala na ilegalne aktivnosti Dodikovih advokata? Da li je sastanku prisustvovao nadležni bosanskohercegovački diplomata? Ne znamo, ali ćemo saznati i reagovati.

TakoÄ‘er ne znamo zašto se advokatima osobe koja je na američkoj crnoj listi, koja se direktno zalaže za nepoštovanje meÄ‘unarodnog poretka i meÄ‘unarodnih presuda, koja teži separatizmu i nacionalnom ekskluzivizmu i šovinizmu daje prilika da se sretnu i razgovaraju s kanadskim zvaničnicima.

Promovisati entitet RS kao subjekt koji može razgovarati s kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost u regionu i Evropi.

Bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem Vojske i Policije RS - jer su odgovorni za presuÄ‘eni genocid, a to pokušava Željka Cvijanović.


Aktivnosti Dodikovih advokata nastavljaju genocidni posao kroz pokušaj paradiplomatskog djelovanja. Kanada ima dovoljno snage da stane u kraj osporavanju genocida i promociji genocidnih učinaka putem paradiplomatskog djelovanja Željke Cvijanović i opskurnog Obrada Kesića. I mi ćemo joj, naravno, u tome svesrdno pomoći. Bosno i Hercegovino, budi pripravna, opet ti rade o glavi.
Tražimo od bosanskohercegovačkih državnih organa da odmah osudi neodgovorno ponašanje premijerke entiteta RS u Torontu.

Institut za istraživanje genocida, Kanada
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Vijesti: