Vijesti

Sjećanje na Srebrenicu u Richmondu

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike organizirao je 10. i 11. jula 2017. ovogodišnje obilježavanje genocida u Srebrenici u Richmondu. U programima obilježavanja genocida i očuvanja memorijske kulture učestvuju brojni gosti iz Bosne i Hercegovine i bošnjački doseljenici iz Virginie, predstavnici bošnjačko-bosanskih organizacija i udruženja kakvi su CBNA, BZK “Preporod” i Islamska zajednica.

U okviru programskih aktivnosti u prostorima Bosnian-American Association u Richmondu održana je prva (premijerna) promocija višetomnog, kapitalnog djela akademika Smaila ÄŒekića Dejtonski (mirovni) sporazum u kojem se na nekoliko hiljada stranica prezentiraju naučni rezultati višegodišnjih istraživanja zločina genocida u Bosni i Hercegovini. Djelo akademika ÄŒekića doživjelo je tako svoju prvu promociju na američkom kontinentu, na prostorima nade i spasa za mnoge bošnjačke žrtva, iseljenike iz Podrinja. Kao da je to “sudbinski” znak da ovo monumentalno djelo bude prvi put promovirano meÄ‘u onim koji su u Bosni bili žrtve zločina genocida i stravičnih nasilja. Tako je ispalo da je ovo djelo našlo njih, iseljene iz svojih bosanskih krajolika na američki kontinent.

U promociji knjige akademika ÄŒekića učestvovali su prof. dr. Ivo Komšić, član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije, gospodin Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednika BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini, akademik Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i prof. dr. Haris Alibašić, profesor s Floride i višegodišnji predsjednik Kongresa Bošnjaka. Na skupu se prisutnima obrtio i gospodin Eldin Elezović iz New Yorka, aktualni predsjednik Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Posebnu pažnju privukla su izlaganja profesora Komšića i gospodina Lazovića koji su govoreći o knjizi akademika ÄŒekića podsjetili na ratne godine borbe za Republiku Bosnu. Prisutni su s velikom pažnjom pratili njihova izlaganja i nagradili ih velikim i dugotrajnim aplauzom. Bošnjaci Sjeverne Amerike nisu zaboravili bosanski patriotizam Ive Komšića i Mire Lazovića u teškim godinama borbe za Bosnu, te su svojom srdačnošÄ‡u i pažnjom iskazali poštovanje i zahvalnost važnim bosanskim gostima.

Profesor Lavić i akademik Ramić, govoreći o knjizi akademika ÄŒekića, naglasili su da je riječ o kapitalnom znanstveno-istraživačkom djelu iz oblasti historijskih nauka i istraživanja genocida koje se do sada nije pojavilo meÄ‘u bosanskim istraživačima i znanstvenicima. “Danas možemo reći“, - naglasio je Lavić -, “da je akademik ÄŒekić vodeći istraživač genocida na balkanskim prostorima i da će se prema ovom djelu usmjeravati buduća interpretacija i naša znanja”.
Knjigu je finansijski podržala Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike za što su joj profesori ÄŒekić i Ramić iskazali posebnu zahvalnost.

U sklopu ove večeri orgaizirana je i promocija knjige Senade Cvrk Pargan Tama srebrene svjetlosti u kojoj autorica iskazuje svoju pjesničku emociju o Srebrenici i danima genocida kada su uništavani životi nedužnih ljudi. O knjizi je govorio profesor Lavić. Senada Cvrk Pargan je predsjednica BZK “Preporod” Sjeverne Amerike i pozanti bošnjački aktivista.

Promociji se pridružio i poštovani ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, Njegova Ekselencija, gospodin Haris Hrle kojeg su prisutni pozdravili s oduševljenjem i poštovanjem. Ambasador Hrle posvećuje posebnu pažnju obilaženju bošnjačkih zajednica širom južnog i sjevernog američkog kontineta (SAD, Meksiko, Brazil). U kratkom obraćanju ambasador Hrle pozdravio je prisutne goste i opisao osnovne aktivnosti bosanske ambasade u posljednoj godini. Ovaj ambasador je omiljen meÄ‘u našim ljudima i plijeni svojim šarmom, angažmanom, neposrednošÄ‡u.

Cjelokupnu promociju ÄŒekićeve knjige zabiježio je poznati bosanski novinar i istraživač Salih Brkić čija će izložba slika i predstavljanje dva kratka filma posvećenih Srebrenici biti održana 11. jula 2017. u VHM (Virginia Holocaust Museum). MeÄ‘u gostima su bili  i gospodin Fail Cvrk iz Atlante i poštovani ef. Zejnelović.

Posebno treba zabilježiti domaćinsku brigu i poslove oko organizacije skupova u Richmondu i istaknuti imena ljudi kakvi su Mirzet Mujčić, i njegovih saradnika Kemala Delića i Dalije Salkića, istrajnih srebreničkih sinova, te brojnih bošnjačkih porodica koje su se našle na usluzi gostima iz Bosne

Vijesti: