Vijesti

Komemoracija povodom 22. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Windsor, Ontario, Kanada, 15. 07. 2017.

U organizaciji Bosanskohercegovačkog kluba Windsor i Bošnjačke islamske zajednice Windsor i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u kanadskom gradu Windsoru, ispred prvog spomenika u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici, održana je komemoracija povodom 22. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Na početku su predstavnici ofisa gradonačelnika Windsora položili cvijeće na spomen obilježje. 

Zatim se obratio Adnan ef. Balihodžić koji je proučio dovu za žrtve genocida u Srebrenici. 

Predstavnik ofisa gradonačelnika Windsora je pročitao proklamaciju gradonačelnika kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Windsoru.

U svom govoru akademik Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada je između ostalog rekao:
"Obaveza svih nas jeste da otkrijemo i utvrdimo ljudsku, društvenu i naučnu istinu o genocidu i drugim oblicima zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, kao bitan uslov za ostvarivanje pravde i prava, bez kojih nije moguće postići pomirenje i graditi zajedničku budućnost u Bosni i Hercegovini. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, a posebno u Srebrenici. To potvrÄ‘uje i podizanje spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, koje će sve nas preživjele žrtve genocida, svjedoke i potomke i slobodno demokratsko društvo Kanade, koje ima razvijenu, ne samo individualnu, već i društvenu svijest o tome, trajno podsjećati na najveće zlo izvršeno nad nevinim, golorukim, bespomoćnim i nevinim ljudskim bićima samo zbog njihove nacionalne, etničke, rasne i vjerske pripadnosti kao takve. Koristim datu mogućnost da kao, prije svega, čovjek, a zatim istraživač i žrtva genocida, u svoje ime i u ime svih žrtava genocida u Republici Bosni i Hercegovini izrazim iskrenu i najdublju ljudsku zahvalnost Kanadi što je: priznala bosanski jezik; što se bošnjački narodno upotrebljava u statističkim i drugim kanadskim podacima; što je Parlament Kanade usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i Republici Bosni i Hercegovini; što su gradovi Hamilton i Windsor odali počast žrtvama genocida u Srebrenici; što kanadska Vlada obilježava 31. maj kao Svjetski dan bijelih traka; što je Vlada Kanade zatražila primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti proslave 9. januara; što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini; što se genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini izučava u kanadskim školama; što se prepoznaje značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, što je odlukom Spikera Kanadskog parlamenta svim članovima Parlamenta uručen Cvijet Srebrenice; kao i otvaranje spomenika u Windsoru. Istovremeno neizmjernu zahvalnost iskazujem Bosansko – hercegovačkom klubu Windsor za kontinuiranu podršku u procesu lobiranja za istinu i pravdu. Posebnu zahvalnost iskazujem gradonačelniku Windsora i naravno članu Kanadskog parlamenta Brian Masse".

Medina Torlak, članica Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada je pročitala Povelju o kulturi sjećanja na žrtve genocida u Bosni i Hercegovini koja je usvojena na komemoraciji Richmondu, SAD, i u Windsoru usvojena aklamacijom.

Senada Cvrk Pargan, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture Preporod za Sjevernu Ameriku je čitala odlomke iz svoje knjige posvećene žrtvama genocida u Srebrenici. Kao preživjela žrtva genocida evocirala je tužne uspomene na juli 1995. godine u Srebrenici.

Na kraju komemoracije se obratio predstavnik ofisa člana Kanadskog parlamenta Brian Masse. Istakao je kontinuitet borbe Briana Masse za istinu i pravdu za žrtve genocida u Bosni i Hercegovini.

Od prošle godine kada je otvoren spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, Windsor je postao domaćin centralne kanadske komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Vijesti: