Vijesti

U KANADI ŽIVI BOSNA

 

U KANADI ŽIVI BOSNA

Bosanski duh ili ideja Bosne je onaj nematerijalni stvaralaèki princip poroðen na velièanstvenom raskršæu civilizacija što se tako divno Bosna zove, koji omoguæava razvijanje i izražavanje odnosa èovjeka prema ukupnosti zbilje i prema samome sebi. To je bitno stvaralaèki princip i njegova najbliža lokacija je ljudski jezik kao sredstvo izražavanja i kao nezamjenjivo mjesto èuvanja smisaonih sadržaja i relacija. Stoga je bosanski duh ili ideja Bosne prije svega bosanski jezik. Bosanski jezik je jedan i jedinstven jezik i on se, kako je poznato, odlikuje najmanjom moguæom razlikom izmeðu regionalnih govora na prostoru sopstvenog prostiranja i najveæom moguæom bliskošæu izmeðu obiènih govora i onoga što se smatra jezikom kulture ili literature. U tom smislu bosanski duh i ideja Bosne se mogu oznaèiti kao izuzetno homogen fenomen najbolje izražen u i sa bosasnkim jezikom. Danas neki pokušavaju na svaki naèin razoriti i narušiti im to iskonsko pravo samo zato što su ideja Bosne i bosanski duh oblikovani u bosanskom jeziku neuništivo realiziraju se kroz: duh otvorenosti, duh tolerancije, duh saživljavanja i suradnje, duh naiviteta, duh opuštenosti, duh otvorenosti i duh tolerancije. - istice prof. Ramic.


U prepunoj sali škole Lake Avenue Hamilton, Ontario Kanada u subotu 14. 06 2003. godine je održana završna manifestacija povodom završetka prve godine škole bosanskog jezika u Hamiltonu. Èetrdeset mladih Bošnjaka je zasluženo dobilo diplome o završenoj školi. Èetrdeset mladih Bošnjaka izuèavajuèi bosasnki jezik, bosasnku i bošnjaèku historiju,geografiju, tradiciju i kulturu se tako svrstalo u borce za odbranu velièanstvenog bosanskog duha i ideje bosne omeðenim bosanskim jezikom. U ime škole bosanskog jezika Hamilton hvala im na tome. Hvala i certifikovanim nastavnicima koji nisu žalili truda da proizvedu ove mlade bosnjaèke borce za spasenje i napredak ideje Bosne i bosasnkog duha.


Na manifestaciji su svim drugim internacionalnim grupama prezentirani kultura i tradicija Bosne i Hercegovine. Posebno interesovanje je izazvao nastup legendarnog mladog Bošnjaka Elvedina Hotiæa trostrukog svjetskog šampiona u borilaèkim vještinama. Dok je Vedo izvodio svoje zaèuðujuæe akrobacije dvoranom se prolamao aplauz ali i neki tajni miris Bosne.
Najbolji mladi Bošnjaci su nagraðeni. Za najbolji uspjeh u školi nagraðeni su: Pezeroviæ Admir, Kuèukoviæ Derviš i Rahmanoviæ Hajrija. Za najbolje zalaganje nagradjeni su: Pašaliæ Ena, Èauševiæ Erna i Bajriæ Selma. Za najbolje prisustvo na nastavi nagraðeni su: Toriæ Alma, Toriæ Armin i Kotoriæ Dina.


Škola bosanskog jezika je posebnom nagradom nagradila našeg trostrukog svjetskog šampiona Elvedina Hotiæa. Posebno priznanje ispred škole bosanskog jezika je uruèeno Lindi Kapor, direktoru odjeljenja Internacionalnih škola Hamilton.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: