Vijesti

Pismo za Reisa

03. 08. 2017.

Kancelarija Reisu-l-uleme
Isa-bega Ishakovića br. 2,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 239 404
E-Mail: divan.r@rijaset.ba


Poštovani i uvaženi Reisu-l-ulema Dr. Husein ef. Kavazović,

U ime Bošnjačkog islamskog centra Hamilton imamo izuzetnu čast i zadovoljstvo da Vas pozovemo na svečano otvaranje naše novosagraÄ‘ene džamije u kanadskom gradu Hamiltonu. Program otvaranja naše nove džamije bi počeo u petak, 22. 06. 2018. sa džuma namazom, nastavio se isti dan naveče mevludom. U subotu 23. 06. 2018. je predviÄ‘eno svečano otvaranje džamije. U nedelju 24. 06. 2018. predviÄ‘ene su slobodne aktivnosti i posjeta historijskim mjestima u našoj okolini. TakoÄ‘e postoji mogućnost organizovanja vašeg susreta sa lokalnim, provincijskim i federalnim političkim, akademskim i kulturnim radnicima Kanade.

Vaša ekselencijo,

Želimo Vas ukratko upoznati sa radom naše zajednice.
Prije više od deset godina Bošnjaci Hamiltona su odlučili izgraditi zajednicu vjernika koja će se boriti za očuvanje i jačanje islamske, bošnjačke i bosanske komponente bošnjačkog narodnog bića. Oni su dobrovoljno odlučili da se razvojem ovih komponenti, primjenom različitih metoda djelovanja, organizovano suprostave asimilaciji u kanadski Kulturni mozaik i prihvate pozitivne vrijednosti integracije u kanadsko društvo. Tako je nastao Bošnjački islamski centar Hamilton, zajednica dobrovoljno udruženih vjernika u ime Allaha dž.š.
Svojim radom naša zajednica organizovano odgovara na pitanja islamskog, bošnjačkog i bosanskog identiteta. Zahvaljujući našoj zajednici, Bošnjaci su, s jedne strane, znalački apsorbovali ona kulturna postignuća kanadskog društva koja korespondiraju sa temeljnim zahtjevima islamskog kreda, i s druge strane, uticali su na duhovno opleminjavanje i kulturno obogačivanje kanadskog Kulturnog mozaika. Svojom aktivnošÄu pokazali smo da islamska zajednica u životu vjernika ima društvenu i duhovnu misiju od ogromnog značenja. Islam nije ugrozio već precizirao i definisao nacionalni identitet Bošnjaka. To su Bošnjaci Hamiltona i okoline shvatili i krenuli u izgradnju prvo zajednice, a zatim i džamije na mjesto gdje do sada nije bili niti islamska zajednica niti džamija. Kroz aktivnosti naše zajednice pokazano je da islam nije denacionalizirajući bošnjački faktor i da sva insistiranja na deislamizaciji Bošnjaka ne vode njihovom afirmisanju, nego upravo ukidanju. Duhovna snaga Bošnjaka je proizašla iz islama i ona se mora posebno graditi u dijaspori, gdje Bošnjacima prijeti asimilacija, gdje je islam brana toj asimilaciji, gdje zahvaljujući islamu Bošnjaci postaju omeÄ‘eni tolerancijom na osnovu koje se mogu prihvatiti svi pozitivni elementi integracije u kanadski Kulturni mozaik.

U nadi pozitivnog odgovora primite izraze našeg poštovanja. Molimo vas da slobodno predložite izmjene i dopune programa vašeg boravka u Kanadi.

Mahsuz selam,

Hasan Kapo
Predsjednik Izvršnog odbora BIC Hamilton
Ismail ef. Fetić
Imam BIC Hamilton
Akademik Emir Ramić
Predsjednik Skupštine BIC Hamilton

Vijesti: