Vijesti

Bilten

Umjesto uvoda
Naš bosanski jezik i naša vjera su naš moral
Vjerska islamska svijest i bosanski jezik su čvrsti i bitni temelji za očuvanje naše omladine, te budućnosti naše zajednice. Sa islamom i bosanskim jezikom odgajamo kako našu djecu tako i osiguravamo stabilniju budućnost naše zajednice. Misija Bošnjačkog islamskog centra Hamilton se pored ostalog zasniva i na očuvanju naše mladosti putem upoznavanja sa islamom, bosanskohercegovačkom i bošnjačkom tradicijom, historijom, kulturom i jezikom. Mekteb i Škola bosanskog jezika su bili i ostat će ogledalo naše zajednice ali  i svijesti i našeg odnosa naspram naše vjere, nacije, države, historije, tradicije i kulture. Mi ćemo se truditi da očuvamo povjerenje roditelja, koji su već uz mekteb i Školu bosanskog jezika, kao i da stekenemo povjerenje novih roditelja, a time i nove učenika. Zato, ne ustručavajte se da nam se obratite sa prijedlozima, kritikama, komentarima. Ovo je vaš mekteb i vaša Škola bosanskog jezika, jer bez vas mekteb i Škola bosanskog jezika gube svaki smisao. Budite dio mekteba i Škole bosanskog jezika – budite dio naše zajednice.
Ovom prilikom vas pozivamo da upišete svoje djete u Mekteb i Školu bosanskog jezika u 2017.-2018. školskoj godini. Upis će se izvršti u nedelju 10. septembra 2017. godine u periodu od 11:30 do 2: 00 p.m. u prostorijama Bošnjačkog islamskog centra Hamilton. ÄŒuvajte svoju vjeru i svoj jezik iznad svega. Naš jezik i naša vjera su naš moral. Upišite svoju djecu u mekteb i Školu bosanskog jezika i tako is spasite od mogućeg lutanja
Sretno i mnogo uspijeha u novoj školskoj godini!
Vaš Bošnjačkim islamski centar Hamilton


Bajramska čestitka
Bošnjački islamski centar Hamilton svim svojim članovima i svim muslimanima čestita predstojeće dane Kurban Bajrama uz želje da ga dočekate, svečano, obilježite i ispratite, u sreći, zdravlju, rahatluku, duhovnom uzdizanju i meÄ‘usobnom druženju i veselju. Svim nasim hadžijama koji ovih dana hodočaste sveta mjesta islama u Meki i Medini želimo da ovu islamsku dužnost obave časno i da se sa ovog časnog puta sretno vrate, duhovno jaki i u vjeri nepokolebljivi. Upučujemo dovu Svemogučem Tvorcu da u ovim blagoslovljenim danima svim muslimanima u svijetu podari više jedinstva i saradnje, mudrosti i razuma, pravde i slobode, mira i sreće, napretka i blagostanja. Molimo Ga da čitavom čovjećanstvu, bez obzira na razlike u vjeri i rasi, podari više tolerancije, meÄ‘usobnog razumjevanja, pomaganja u dobru i izgradnji trajnog mira. Izražavamo želju i nadu da će period koji je pred nama biti vrijeme razuma i dijaloga meÄ‘u civilizacijama, a ne vrijeme sukoba meÄ‘u njima.
Bajram šerif mubarek olsun


Obogatimo našu novu džamiju našim dolaskom i novim aktivnostima

Poštovana bračo i sestre u vjeri, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, cijenjene džematlije. Sada kada imamo novu džamiju imamo i priliku da razvijemo funkcije džamije. U to ime pozivamo našu omladinu i studente da koriste našu džamiju za svoje aktivnosti i druženja. Pozivamo naše hanume da koristeći novu džamiju još više razvijaju svoje aktivnosti i druženja. Pozivamo intelektualce, poslovne ljude i druge lidere da služe svojoj zajednici, da u novoj džamiji pokažu svoje inteketualne i druge sposobnosti kako članovima naše zajednice tako i komšijama i široj zajednici. Jer  mi moramo oživjeti našu džamiju sa raznolikim vjerskim, nacionalnim, kulturnim  i drugim aktivnostima i sadržajima jer ćemo time ustvari oživjeti još više naša srca i prodrmati ih iz sna da se probude. Mi smo izgradili džamiju da bude mesto susreta vjernika, omladine, žena, mjesto gdje će se razmjenjivati ideje i jačati naša zajednica.

Važna informacija
Na prošlom Ramazanskom Bajramu informisali smo članove naše zajednice o važnoj akciji umrežavanja svih Bošnjaka. Molimo sve članove naše zajednice da se ukljuće u ovu akciju. Dovoljno je da samo doÄ‘ete u džamiju i ispunite obrazac koji se može dobiti u ofisu imama. U teškim vremenima u kojima se nalazi naš narod i naša domovina uvezivanje Bošnjaka je vjerska i nacionalna dužnost. Sve informacije možete dobiti u našoj džamiji.

Vijesti: