Vijesti

Bosnjaci dolaze

Mi muslimani na Balkanu puno smo propatili u zadnjih sto i više godina, ali smo ostali čvrsti i dostojanstveni u svojoj vjeri i kulturi i ostali smo dosljedni u njegovanju suživota i tolerancije, baš onako kako su nas poučili naši slavni preci koji su na Balkanu održavli mir i stabilnost kroz poštivanje prava svih ljudi na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Uvažavajući pravo svakog naroda na Balkanu da tumači svoju povijesnu zbilju, ali moram ovdje kazati da su Bošnjaci muslimani bili posebno izloženi nemirnoj i neizvjesnoj sudbini koja je kulminirala genocidom nad njima potkraj prošlog stoljeća.

Bošnjaci su jedini narod na Balkanu koji nemaju svoju nacionalnu državu, već žive u više država kao manjinske skupine u okruženju većinskih jednonacionalnih zajednica, koje često nemaju razumijevanja za njihova nacionalna, vjerska i kulturna prava.

Tamo gdje su Bošnjaći većinska nacionalna zajednica osporava im se pravo na većinski status, a tamo gdje su manjina krše im se ljudska prava na način da im se bezobzirno nameću pravila većine.

U nedostatku snažnih nacionalnih institucija Bošnjaka u državama koje su dužne da osiguraju uvjete nacionalnim manjinama da čuvaju i razvijaju svoj identitet u jeziku, naciji i kulturi, Bošnjaci muslimani su upućeni na Islamsku zajednicu i zato je važno da se razumije da sve dok Bošnjaci ne budu imali snažne i stabilne nacionalne i kulturne institucije, Islamska zajednica mora biti snažna i sposobna kako bi Bošnjaci muslimani održali svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet.

Vijesti: