Vijesti

Bajramska cestitka

Bajramska čestitka Instituta za istraživanje genocida Kanada
 Bajram je blagdan radosti sa svim ljudima dobre volje
Ljudska odgovornost za svijet, za vlastiti život i za živote drugih je jedan od centralnih principa islama. Ljudska bića su pozvana od Boga da kreiraju svijet tolerancije, respekta i samilosti, a ne svijet zla i zločina. Razvijanje koegzistencije usred sve radikalnije stvarnosti centralni je izazov našeg vremena. Mi moramo dati sve od sebe pred ovim izazovom, ili će sva naša postignuća biti upropaštena zato što ćemo dobiti svijet koji će biti razrušen našom mržnjom i nasiljem. Kurban-bajram je još jedna prilika da napravimo korak ka kreiranju svijeta tolerancije, respekta i samilosti. Dijalog i razumijevanje više nisu razonode, oni su imperativ ako želimo preživjeti.  Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, neka meÄ‘u nama vlada, povjerenje, mir, sloboda i dobrota, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi prema drugom i drugačijem vrati samopouzdanje, neka svatko radi svoj posao savjesno i odgovorno kako bismo shvatili da je tajna uspjeha na ovome svijetu meÄ‘usobno pomaganje u dobru. Podijelimo našu najveću duhovnu radost s našim komšijama i prijateljima.
Bajram šerif mubarek olsun.

Svim muslimanima želim sretan i miran bajram. Neka Bog prihvati vaša dobra djela, oprosti vaše grijehe i zaustavi patnju svih ljudi širom svjeta.
Bajram šerif mubarek olsun.
I wish all Muslims a very happy and peaceful eid. May God accept your good deeds, forgive your transgression, and cease the suffering of all people around the globe.
Eid Mubarak.

 

Vijesti: