Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, Bosni i Hercegovini

07. 09. 2017.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, Bosni i Hercegovini

Posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, najavljena za 7. i 8. septembar  2017.godine Sarajevu, je još jedna prilika da istočni susjed prizna istinu o agresiji i genocidu protiv Republike Bosne i Hercegovine i tako otvori put ka pravdi za žrtve tih zločina, što su najvažniji uslovi bolje zajedničke budućnosti svih naroda i graÄ‘ana u Bosni i Hercegovini i boljih susjedskih odnosa dvije države. Priznavanje istine o agresiji i genocidu, izražavanje žaljenja za žrtve genocida i traženje oprosta od žrtava su najefikasniji putevi do pravde, ali i najbolja ograda od Dodikovog kontinuiranog rušenje države Bosne i Hercegovine, negiranja bosanskog jezika, negiranja bosanskohercegovačke i posebno bošnjačke historije, kulture i tradicije.

Aleksandar Vučić kao politički lider Srbije je vrlo malo uradio za istinu i pravdu, pa samim tim i za političku stabilnost Bosne i Hercegovine.  Termin genocid jeste pravna terminologija, ali  terminologija koja treba biti javno prihvačena od političkog establišmenta Srbije i politički verifikovana deklaracijom od strane Skupštine Srbije.

Podržavajući antibosansku kampanju seceseionističkog političkog establišmenta entiteta Republika Srpska, insistiranjem da svi Srbi koji su osuÄ‘eni u Hagu kaznu izdržavaju u Srbiji, davanjem garancija za liječenje ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu, najavom zajedničke Deklaracije Srbije i entiteta Republike Srpske o opstanku srpske nacije, što je nastavak koncepta Velike Srbije, podržavanjem Ivanićeve ideja o zamjeni teritorija izmeÄ‘u Bosne i Hercegovine i Srbije, što je povratak u mračnu agresivno genocidnu prošlost, odbijanjem hapšenja i izručenja optuženih Šešeljovih četničkih saradnika koji su opstruirali proces pred MeÄ‘unarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, Vučić nastavlja antibosansku kampanju, destabilizirajući bosanskohercegovačku državu i dehumanizirajući preživjele žrtve genocida.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada još jednom podsjeća da je na Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršena višestruka agresija i genocid nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima. Bošnjaci se nikada nisu svetili agresorima, ni danas niti u vrijeme agresije. Svijet je mirno posmatrao agresiju i genocid pa je i dio zemlje na kojoj je izvršen genocid (Srebrenica) dao na upravu institucijama {vojska i policija entiteta Republika Srpska} koje su izvršile genocid. Bošnjaci nisu se svetili ni zbog toga.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada smatra da polaznu osnovu u jačanju dobrosusjedskih odnosa izmeÄ‘u Bosne i Hercegovine i Srbije, te polaznu osnovu da žrtve agresije i genocida stvarno i konačno počnu vjerovati Vučiću i političkom establišmentu Srbije treba da čini: odricanje od agresivno genocidne politike koja je legalizirala četnički pokret ne samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, već u svijetu; poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine; odbacivanje politike negiranja presuÄ‘enog genocida nad Bošnjacima; prestanak politike slavljenja zločinaca Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih; poštivanje presude MeÄ‘unarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je presuÄ‘eno da je Republika Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a vojska i policija entiteta Republika Srpska izvršili genocid; prestanak negiranja arbitražne presude u vezi sa statusom Brčko u zvaničnim aktima Skupštine Srbije; otkrivanje arhive i svih zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije.

Posebno je važno da se Vučić javno u Sarajevu ogradi od antibosanskih izjave predsjednika entiteta Republika Srpska  Milorada Dodika da "će jednog dana Srbija i Republika Srpska biti jedno u teritorijalnom i državnom smislu". Istraživače genocida i aktiviste ljudskih prava i sloboda navedena izjava asocira na 'Načertanije' Ilije Garašanina ili na Memorandum Srpske akademije nauka. Najvaljena Deklaracija Srbije i entiteta Republike Srpske o opstanku srpske nacije asocira istraživače na drugi memorandum u uvjetima dvadeset prvog stoljeća u cilju ponovonog buÄ‘enja velikosrpske ideje.

Bez prihvaćanja navedenih elemenata nećemo imati ne samo dobre susjedske odnose, već ni trajni mir. Bez prihvaćanja navedenih elemenata Vučićeva posjeta Sarajevu je nevažna i beskorisna. Bez prihvaćanja datih elemenata Vučić će izgubiti atribute reformskog političara i jednog od lidera regiona, a koje je dobio od međunarodne zajednice. Bez temeljitih i dubinskih promjena prema istini i pravdi o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini Srbija ostaje u antibosanskoj koaliciji i samim tim faktor nestabilnosti bosanskohercegovačke države, a samim tim i faktor nestabilnosti u regionu i Evropi.

Krajnje je vrijeme da se Srbija prestane miješati u bosanskohercegovačke državne poslove. Tome se treba suprostaviti ujedinjeni bosanskohercegovački pokret iz matice i dijaspore. Treba nam potpuni zaokret i pošteniji odnos prema istini i pravdi. Samo istina o prošlosti, o agresiji i genocidu vraća nadu u evropske standarde u koje se Vučić i njegov politički establišment još ne uklapa. Žrtve agresije i genocida su pokazali da žele Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji sa priznatom istinom i pravdom o agresijama i genocidima od strane svojih susjeda, da su protiv ekstremizma i radikalizma, te da žele modernu evropsku državu u koju se neće mješati Srbija i Hrvatska. Bosna i Hercegovina nije bila, nije sada i nikada neće biti kolonija istočnog  i zapadnog susjeda.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: