Vijesti

Čikago – Održana manifestacija Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH

ÄŒikago – Održana manifestacija Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH
U organizaciji Bosansko-američke kulturne asocijacije u Čikagu (BACA), najstarije bosanskohercegovačke organizacije u dijaspori i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK} održana manifestacija: Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH. U okviru manifestacije profesor Emir Ramić, direktor Instututa za istraživanje genocida Kanada je održao dvije promocije
* Promocija historijskog trotomnog izdanja – knjige akademika prof. dr. Smaila ÄŒekića – “Dejtonski {mirovni} sporazum – legalizacija genocida u Republici Bosni i Hercegovini”.
* Promocija historijskog dokumentarnog filma “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”, autora istaknutog bosanskohercegovačkog reditelja, autora i pisca Avde Huseinovića.
Bez znanja o prošlosti mi nemamo mjesta u budućnosti. Sve što zločinac traži je da posmatrač ostane pasivan. On naime računa sa univerzalnom ljudskom težnjom da se oči, uši i usta pred zlom drže zatvoreni. Žrtva, nasuprot tome, zahtjeva od svjedoka da s njom podijeli teret bola. Žrtva traži akciju, angažman i pamćenje.
IGK

Vijesti: