Vijesti

Saopćenje povodom imenovanja Svetalne Cenić za predsjednicu Nadzornog odbora BH Telecoma

29. 09. 2017.


Saopćenje povodom imenovanja Svetalne Cenić za predsjednicu Nadzornog odbora BH Telecoma 

U ime istraživača genocida, subjekata nauke o genocidu i subjekata kulture pamćenja, kao glas istine o največim zločinima poslije holokausta u Evropi i kao glas pravde za žrtve tih zločina, dižemo svoj glas protiv imenovanja Svetlane Cenić za predsjednicu Nadzornog odbora BH Telecoma od strane Vlade FBiH.

Zar savjetnica ratnog zločinca Nikole Koljevića, prevodilac ratnog zločinca Momčila Krajišnika i članica najužeg srpskog, ratnog rukovodstva na Palama može raditi kao predsjednicu Nadzornog odbora BH Telecoma? Odgovor istraživača genocida i žrtava i svjedoka agresije i genocida je ne. Jer onaj ko u svojstvu svjedoka odbrane osuÄ‘enom ratnom zločincu Momčilu Krajšniku negira internacionalnim i nacionalnim sudovima utvrÄ‘en zločin genocida u Bosni i Hercegovini ne može obnašati nikakve funkcije. Onaj ko ponižava žrtve i svjedoke agresije i genocida u Bosni i Hercegovini ne može biti lider u javnom preduzeću. Onaj ko za najstrašnije koncentracione logore smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje kaže da su bili samo obični sabirni centri ponižava ne samo srećom preživjele logoraše navedenih koncentracionih logora smrti, već ponižava i čovjeka i civlizaciju uopšte, ponižava istinu i pravdu. Ratna prošlost će ostati neizbrisiva mrlja karijari i savjesti Svetlane Cenić, bez obzira što je pojedinci doživljavaju kao borca za ljudska prava, heroinu koja se bori protiv režima u entitetu Republika Srpska, ekonomsku eksperticu, opozicionarku, aktivisticu civilnog društva.

Ovaj potez Vlade FBiH ugrožava ciljeve istine i pravde. Jer tek kada Svetlana Cenić se pokaje za svoje izjave, tek kada zatraži izvinjenje od žrtava, u tom slučaju će opet žrtve odlučiti o njenom angažmanu.

Pozivamo Vladu FBiH da se solidariše sa preživjelim žrtvama i svjedocima agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, posebno da se solidariše sa preživjelim mučenicima prijedorskih koncentracionih logora smrti i porodicama koje još traže svoje najmilije u največoj masovnoj grobnici poslije Drugog svijetskog rata – Tomašici i povuće odluku o imenovanju Svetlane Cenić za predsjednicu Nadzornog odbora BH Telecoma. Time će dati šansu istini i pravdi, ljudskim pravima i slobodama.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: