Vijesti

Izjava Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom antibosanskih napada na pravosudne institucije države Bosne i Hercegovine povodom oslobađajuće prvostepene presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću

10. 10. 2017.

Izjava Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom antibosanskih napada na pravosudne institucije države Bosne i Hercegovine povodom oslobađajuće prvostepene presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je oslobaÄ‘ajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine Sabahudinu Muhiću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine. Kao naučno istraživačka institucija Odluku Suda Bosne i Hercegovine smatramo dosljednom jer Tužilaštvo nije imalo dokaza da su optuženi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine počinili zločine koji im se stavljaju na teret. Zalažemo se za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini što je ključni preduvjet za evroatlanski put. Smatramo da se trebaju poštovati sudske odluke i pravosudne institucije. Antibosanski pozivi da se napuste institucije na državnom nivou su neodgovorni, duboko antidržavni, i nisu u interesu istine i pravde. Imperativ mira trijumfovaće nad interesima agresije i genocida samo ako afirmišemo principe pravednosti i istine. Živimo u periodu u kom se Bosna i Hercegovina nalazi pred sudbonosnom odlukom o izboru sopstvenog trajnog političkog, evropskog opredjeljenja. Krupnu ulogu u ishodu te odluke imaće stav prema istini o zločinima i pravdi za žrtve tih zločina.

Udruženi napadi iz Srbije i entiteta Republike Srpske povodom oslobaÄ‘ajuće presude Naseru Oriću i prijetnje ukidanju Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine su nastavak kontinuiteta antibosanske kampanje. Nosiocima antibosanske politike poručujemo da priznanje genocida u Bosni i Hercegovini, kao jedinog genocida koji je izvršen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja temelj pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu, temelj bolje zajedničke budućnosti bosanskohercegovačkog društva i države i temelj evroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine. Negiranje historijskih činjenica, koje su i sudskim presudama i političkim odlukama potvrÄ‘ene, može rezultirati novim genocidom. Bez pouka iz prošlosti, bez istine i pravde, nema bolje budućnosti. Kakvu budućnost možemo očekivati bez pravde i istine? Kakvu budućnost možemo očekivati kada pravosuÄ‘e Srbije i pored potpisanog protokola o saradnji s bosanskohercegovačkim pravosudnim institucijama krši dogovore. Zločinci koji su odgovorni za agresiju i genocid na Bosnu i Hercegovinu se slobodno šetaju po Srbiji.

Onima koji negiraju odluke sudova bilo bi bolje da se suoče s istinom, kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost. Jer bolja budućnost zasnovana na istini i pravdi nema alternative. Zalaganje za istinu i pravdu i borba za pravnu bosanskohercegovačku državu ostaju naše aktivnosti u kojima definitivno nećemo računati na sve one koji ponižavaju istinu i pravdu, te dehumaniziraju žrtve. Mlade generacije ćemo učiti o vrijednostima mira, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde, vrijednostima ideje Bosne i bosanskog duha, ali i o kontinuiranoj antibosanskoj kampanji raznih političkih establišmenata u Bosni i Hercegovini.

Želimo se posebno osvrnuti na još jednu u nizu skandaloznih antibosanskih izjava Mladena Ivanića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, plačenog da brani interese države, a ne da vodi antibosansku kampanju, koji navedenu oslobaÄ‘ajuću prvostepenu presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću smatra velikim udarom na bosanskohercegovačku državnost. Izjavu Mladena Ivanića u emisiji Pošteno Federalne TV smatramo velikim udarom na istinu i pravdu, poniženjem žrtava agresije i genocida, još jednim u nizu negiranja bosanskohercegovačkih državnih institucija. Poručujemo Ivaniću i Dodiku da je MeÄ‘unarodni sud pravde dokazao, jedan od tri presuÄ‘ena slučaja genocida u svijetu, da je entitet Republika Srpska nastala na genocidu i da kao takva ne može da opstane. Apsurd je da u isto vreme tvorevina koja je to uradila i dalje postoji, da njen politički establišment više od dvadeset godina antibosanskom politikom i kampanjom pokušava srušiti državu na račun velikodržavnog projekta "Velika Srbija".

Mladenu Ivaniću koji izriče teške riječi i optužbe na račun institucija države Bosne i Hercegovine svrsishodnije bi bilo da iskreno prizna odluke internacionalnih i nacionalnih sudova, da prihvati naučne i sudski utvrÄ‘ene činjenice o agresiji i genocidu na Bosnu i Hercegovinu, da na bazi toga zatraži oprst od žrtava i izvine se žrtvama, da vodi bosansku, a ne antibosansku politiku i kampanju.

I na kraju gospodine Mladen Ivanić bosanskohercegovačka država vas uredno i vrlo visoko plaća da štitete njene interese. Prihvatanje odluka Suda Bosne i Hercegovine je jedan od najvažnijih zadata u odbrani države. Žrtve genocida imaju povijesnu dužnost pamćenja i podsjećanja na genocid, koji je nad njima počinjen. Nosioci ideologije i politike genocida, kao i izvršioci genocida, imaju historijsku odgovornost da osude ideologiju, politiku i praksu genocida i da zahtijevaju da se u tom procesu najodgovorniji primjereno kazne. Sadašnja civilizacija mora omogućiti žrtvama genocida da ostvare pravo na istinu i pravdu.

Institut  za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: