Vijesti

Poštovani organizatori manifestacije Mak Dizdar, i članovi Bosanske Zajednice Kitchener, Waterloo, Guelph i Cambridge

22. 10. 2017.
Poštovani organizatori manifestacije Mak Dizdar, i članovi Bosanske Zajednice Kitchener, Waterloo, Guelph i Cambridge

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i u ime Instituta za istraživanje genocida, Kanada zahvaljujemo se Bosanskoj zajednici u kanadskom gradu Kičeneru na organizaciji kulturne manifestacije povodom 100 godina od roÄ‘enja jednog od največih bosanskih sinova, Mehmedalije Mak Dizdara. Vi ste organizator jedine manifestacije u Sjevernoj Americi povodom ovog velikog jubileja. Želimo vam iskazati našu punu podršku i zahvalnost na organizaciji.

Mak Dizdar je svojim cjelokupnim djelom dokazivao da je Bosna svoja zemlja sa svojim bosanskim jezikom, svojom kulturom, historijom, tradicijom. Mak Dizdar je to radio u trenutku kada se o tome nije smjelo ni šaptati, što je mnogima smetalo, pa su se pobrinuli da ga uklone. Upravo je on napisao je jednu od najljepših pjesama koju je posvetio svojoj domovini, „Zapis o zemlji“.

Mak Dizdar je otkrio kulturu srednjovjekovne Bosne ukazivanjem na estetske, dakle, univerzalne i vanvremenske kvalitete ove kulture. Možda je i to razlog zašto se zaboravljaju stari bosanski tekstovi. Zbog takvog odnosa prema Bosni Mak je bio na odreÄ‘eni način žrtva sva tri sistema u kojima je živio.

Makova rodna kuća, nažalost, već odavno nije u vlasništvu porodice Dizdar. MeÄ‘utim, 2007. godine, prilikom obilježavanja 90. godišnjice roÄ‘enja Maka Dizdara, rahmetli Enver Dizdar, jedan od Makovih sinova i osnivač Fondacije "Mak Dizdar", pokrenuo je inicijativu za uspostavljanje stalne izložbe rukopisa Maka Dizdara u njegovom rodnom gradu. Nakon nekoliko godina rada jedan stari, urušeni, tipično hercegovački stambeni kompleks pretvoren je u Makovu hižu, muzejsko-galerijski centar posvećen Maku, umjetnosti stećaka i hercegovačkom načinu života.  Ova plemenita ideja i dalje nastavlja da se razvija i raste, a Makova hiža u meÄ‘uvremenu je postala nezaobilazna stolačka kulturno-turistička destinacija.

Naše dvije institucije predlažu da jedan od zaključaka vaše velike manifestacije bude angažovanje sjevernoameričkih graÄ‘ana porijeklom iz BiH da se još više unaprijedi rad Makove hiže, te da u buduće imamo više kulturnih manifestacija posevećenih ovom velikanu.

S poštovanjem,

Dr. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada
Eldin Elezović
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Vijesti: