Vijesti

Kanadski grad Hamilton čestitao 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Kanadski grad Hamilton čestitao 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U godini kada obilježavamo 150 godina kanadske državnosti, 25 godina od prijema države Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije i 25 godina kd kanadskog priznanja države Bosne i Hercegovine, a u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, praznika koji je prelomni historijski trenutak bosanskohercegovačke države jer potvrÄ‘uje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje, na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika i članova Gradske skupštine je napisano:

“Sretan 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine”

Iz Hamiltona je još jednom u svijet poslana poruka: Bosna i Hercegovina, koja je ostala država kroz dugu svoju historiju, je povijesno-politička činjenica koja se ne može potisnuti iz državnog postojanja.To što grad Hamilton obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine je znak priznavanja bosanskohercegovačke države, ali i znak da poštuju aktivizam bosanskohercegovačke dijaspore, koja predstavlja realnu snagu i ključnu polugu bosanskohercegovačke stvarnosti i državnosti u ovome gradu. Bosna i Hercegovima ima svoj glas u Hamiltonu, naši prijatelji u Skupštini grada Hamiltona nas podržavaju, držimo svoju sudbinu u svojim rukama.

Kanada nizom odluka podržava državu Bosnu i Hercegovinu. Bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim dokumentima, genocid u Bosni i Hercegovini se izučava u školama u Kanadi, Kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovini, podržana inicijativa za osnivanje Klub Prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu, organizovana stalna izložbena postavka o genocidu u Bosni i Hercegovini u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku, genocid u Bosni i Hercegovini prezentiran KanaÄ‘anima i kanadskim univerzitetima, otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran projekat kojim je kanadska vlada podržala obilježavanje Svijetskog dana bijelih traka. Posebno je važno što kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, svjetski Dan bijelih traka i Dan genocida u Srebrenici.

Onima koji narušavaju samostalnost, nezavinost, teritorijalni integritet i slobodu države Bosne i Hercegovine, onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, onima koji za državu Bosnu i Hercegovinu govore da je vještačka tvorevina koja nema budućnosti, poručujemo iz Hamiltona: Bosna i Hercegovine je uvijek uspjevala probuditi zaključane potencijale. Danas, sa ponosom slavimo historijski dogaÄ‘aj za našu državu, prisjećajući se svih onih koji su dali svoje živote za njenu slobodu. Svima koji poštuju i vole Bosnu i Hercegovinu, te je doživljavaju svojom jedinstvenom, jedinom domovinom čestitam Dan državnosti. Nikad nismo i ne smijemo prestati raditi za Bosnu i Hercegovinu, to je naša istina i naša misija.


Institut za istraživanje genocida, Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, BIC Hamilton se zahvaljuju gradonačelniku Hamiltona i članovima gradske skupštine na stalnoj podršci državi Bosni i Hercegovini.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: