Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja odluku Vlade Kanade koja je odlučila oduzeti državljanstvo Boži Jozepoviću, koji je osumnjičen da je kao pripadnik HVO počinio ratni zločin nad Bošnjacima 1993. u Poljanima.

13. 12. 2017.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja odluku Vlade Kanade koja je odlučila oduzeti državljanstvo Boži Jozepoviću, koji je osumnjičen da je kao pripadnik HVO počinio ratni zločin nad Bošnjacima 1993. u Poljanima.

Devetog juna 1993. godine u Poljanima su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović. Zločin je počinjen nad sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u poodmaklom dobu. Prema podacima Saveza logoraša, navedene osobe su odvedene od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika vojne policije HVO-a Kakanj, osim Latifa Mehmedovića koji je zatečen na cesti u blizini Kraljeve Sutjeske. Njihova tijela su pronaÄ‘ena u masovnoj grobnici, u šumi Klašnica u blizini Poljana. Jozepović se tereti da je bošnjačke civile zarobio u podrumu škole i pucao po njima, od čega je nekoliko civila ubijeno.

U pismu ministru imigracije Kanade Ahmedu Hussenu, koji je Saveznom sudu Kanade podnio zahtjev da se oduzme Jozepoviću državljanstvo Kanade, jer je lagao zvaničnicima Ministarstva za imigracije Kanade o svojoj ratnoj prošlosti i to da je bio pripadnik HVO-a, IGK konstatuje da Kanada ovim postupkom pokazuje da je razvijena pravna država. IGK smatra da je ovaj postupak Vlade Kanade veliki korak ka istini o zločinima u BiH i pravdi za žrtve tih zločina. BiH je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i koja je zbog svoga insistiranja na odbrani ideja suživota i multikulturalnosti platila visoku cijenu agresije i genocida. Pravedni mir zasnovan na institucionalizaciji kulture pamćenja, istini i pravdi i insistiranje na njemu nema alternative. Zalaganje za mir, istinu, pravdu, ljudska prava i slobode ostaju naše aktivnosti. Mlade generacije čemo učiti o vrijednostima mira, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde. Posljednje inicijative Kanadske Vlade za Balkan, uključujući navedenu odluku i moguću Kanadsko evropsku alijansu za Balkan predstavljaju za nas veliko ohrabrenje i nadu za bolju BiH, kaže se na kraju pisma.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: