Vijesti

Ne igrajte se genocidom

 

Ne igrajte se s genocidom

 

Dodik, radi lakse antibosanske prezentacije, smatra da Bosnjaci nacionalno trebaju biti Muslimani, religijski bi trebali biti muslimani ili muhamedanci, i govoriti - muslimanski. Ili bar turski onda bi prosjecan Evropljanin lakse razumio neciju potrebu za sveobuhvatnim politicko -ekonomskim blokiranjem Bosne i Hercegovine. Dodikova opsjednutost podrazumjeva da Bosnjaci do '93. nisu ni postojali, ne bi smjeli govoriti bosanski vec bosnjacki, i ispovijedaju, religiju u koju vjeruju. On izbjegava pojam Bosnjak i stalno upotrebljava pojam musliman. A pojam Bosnjak je ustavni pojam, kao i pojmovi Srbin i Hrvat. Socioloski gledano, to vec prerasta u ksenofobiju.

Otcjepljenje RS je rat. Profesionalci u nevladinim institutima koji se bave evropskom kolektivnom sigurnoscu uvjereni su u to. Ogromna vecina bh. Hrvata, Srba i Bosnjaka protiv je rata. 95 posto gradjana BiH je protiv rata.

"Srebrenizaciju" je prvi upotrijebio Dobrica Cosic. Medjutim, mislim da ce "kovac pojma", ali i oni koji ga sada spremno rabe vrlo brzo zazaliti. Uveli su novi termin, ali na svoju stetu. To je tehnicki i tehnoloski pojam koji govori o tehnici i tehnologiji jednog konkretnog genocida. Nema genocida bez organizacije, bez nemilosrdnosti tehnike i tehnologije i onih koji upravljaju njom. Tehnika - u smislu vjestine, ali i u smislu materijalnih sredstava, i tehnologija - kao znanje kako ga organizirano pociniti, organizacijski su uslovi za genocid.

"Srebrenizacija" se moze postaviti i kao opsti tehnicki uslov za neki, ukoliko ga bude, buduci genocid. "Da li je sve izvrseno u skladu sa srebrenizacijom?", ili "da li je mehanizacija spremna za srebrenizaciju?", mogla bi biti konkretna akcijska pitanja nekog novog generala Mladica. "Srebrenizacija" je tehnicko ime za genocid i nista drugo. Medjutim, katastroficno je to tehnolosko i naknadno ponizavanje i ponistavanje zrtava najtezeg zlocina, to "dopunjavanje" genocida. Ne igrajte se s genocidom.

 

Vijesti: