Vijesti

Republika Srpska je dokaz da svijet nije prihvatio univerzalni, planetarni karakter pouka holokausta

09. 01. 2018.

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada na neustavnu, antibosansku i antiticivilizacijsku proslavu dana Republike Srpske

Republika Srpska je dokaz da svijet nije prihvatio univerzalni, planetarni karakter pouka holokausta


Promocija devetog januara 1992 godine u nacionalni praznik entiteta Republika Srpska ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svijetskog rata. Ideja velike Srbije kao udruženi poduhvat srbijanske akademske, političke, vojne i policijske vladajuče strukture je završni cilj imala agresiju na Reubliku Bosnu i Hercegovinu, što je dovelo do genocida nad graÄ‘anima Bosne i Hercegovine nesrpske nacionalnosti), posebno Bošnjacima.  Obilježavanja antiustavnog devetog januara, kao dana entiteta Republika Srpska predstavlja antibosanski, antidržavni, dehumanizirajuči poziv na rušenje ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine,  Äime se ruše temeljni principi vladavine prava. Obilježavanje devetog januara formalno je omogućeno dejtonskom legalizacijom Republike Srpske, stvorene na agresiji i genocidu na 49% teritorije Bosne i Hercegovine sa nezakonski ustanovljenim državnim nadležnostima i ogromnim antibosanskim ucjenjivačkim kapacitetom. Tako su kreatori Dejtonskog sporazuma  oportunim popuštanjem agresorima i izvršiocima genocida učinili  nepopravljivu štetu državi Bosni i Hercegovini kao suverenoj integralnoj državi i ogromnu nepravdu većinskom stanovništvu države Bosne i Hercegovine. Danas je u Bosni i Hercegovini mnogo protivnika poricatelja i negatora njene državnosti, historije, kulture, nezavisnosti, suverenosti. To je krajnji cilj i smisao strašnog antibosanskog projekta, projekta destrukcije države Bosne i Hercegovine, svega bosanskohercegovačkog. Ali prolazi vrijeme velikonacionalističkih nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Tek kada se zlobni faktori udruženog antibosanskog projekta objektivno suoče sa zločinima koje su počinili nad državom Bosnom i Hercegovinom i njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima, onda možemo pričati o mogućnostima saživota i otpočeti razgovor o budućnosti. A do tad sve je to velikosrpska nacionalistička, hegemonijska naracija u sklopu antibosanskog projekta. Branioci države Bosne i Hercegovine su uspjeli da se suprotstave nacionalističkom rušilačkom Levijatanu i zaustave ga na tlu Bosne i Hercegovine. Svi oni koji danas slave dan entiteta Republike Srpske, slave i agresiju i genocid. Entitet Republika Srpska nije nastalao na nelegitimnim odlukama nekakvih ultranacionalističkih skupština, nego na jasno definisanim odredbama Dejtonskog dogovora. Ono što oni danas slave je nastalo na kricima i vapajima stotina hiljada žrtava, na kostima ubijene djece, na silovanjima, na mučenjima u logorima, na progonima, egzodusu, agresiji i genocidu.

Zbog svega toga, zahtijevamo da slobodni, demokratski savremeni svijet odlučno reagira protiv ove antiustavne odluke i time spriječi jednom zauvijek prijetnju da se kobni zloduh holokausta povampiri i ponovo infiltrira nigdje u svijetu, pa tako ni na tlu države Bosne i Hercegovine, članice OUN, u srcu Evrope.  Vlada Kanade podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno saraÄ‘uje sa svojim susjedima i snažno podržava njen put ka evroatlanskim integracijama. Kanadska vlada je svjesna diskriminirajuće odluke entiteta Republike Srpske u vezi devetog januara uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu tog datuma neustavnom. Kanada je još jednom čvrsto ponovila da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i zatražili od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno sprovoÄ‘enje odluke Ustavnog suda.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: