Vijesti

Saopcenje

18. 01. 2018.

 Saopćenje 

Najoštrije osuÄ‘ujemo skandalozne izjave predsjednice Udruženja "Majke enklave Srebrenice i Žepe", u daljem tekstu Udruženje Munire Subašić, date u medijima nakon razgovora s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

U svojoj izjavi predsjednica je ponizila žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, ponižavajući bošnjaške žrtve zločina u Ahmićima istakavši: " Da ne zna šta se tamo desilo".

GospoÄ‘o Subašić, na isti način kako su pripadnici vojske entiteta Republika Srpska uz pomoć paravojnih formacija iz Srbije i Crne Gore počinili genocid u Srebrenici, na isti takav način su i pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i paravojne formacije iz Republike Hrvatske počinile strašne zločine u Ahmićima, koje nauka o genocidu karakteriše kao genocid, gdje je ubijeno 115 civila bošnjačke nacionalnosti što je i dokazano presudom Haškog tribunala, hrvatskom generalu Kordiću i ostalima. Žrtve genocida u Srebrenici kao i samo Udruženje imaju veliku materjalnu i duhovnu podršku širom svijeta. Ovakve skandalozne izjave ne idu u prilog toj podršci.

Gospodjo Subašić, za mnogobrojne hrvatske logore u kojima su bili zatočeni bošnjački civili, kao i za mnoge zločine na području srednje Bosne i Hercegovine osuÄ‘eni su mnogi visoki hrvatski dužnosnici, a svima nama je jasno da su svi ti zločini planirani i rukovoÄ‘eni iz susjedne države Hrvatske i tadašnjeg njezinog predsjednika Franje TuÄ‘mana. Posljednja presuda Haškog tribunala hrvatskoj šestorki za udruženi zločinaćki poduhvat, u kojoj je rat u Bosni i Hercegovini okarakterisan kao meÄ‘udržavni sukob, odnosno da je Republika Hrvatska i njezino rukovodstvo aktivno učestvovali u sukobu u Bosni i Hercegovini na stvaranju teritorije na kojoj će isključivo živjeti bosanski Hrvati i taj dio pripojiti Republici Hrvatskoj, sasvim dovoljno i jasno su odredili karakter rata i ciljeve naših zapadnih susjeda.

Svim Hrvatima osuÄ‘enim za zločine nad Bošnjacima predsjendica Kolinda Grabar Kitarović je dala punu podršku. Taj nečastan čin je posebno iskazala podrškom osuÄ‘enim zločincima tzv. hrvatske šestoke. S druge strane, predsjednica Kitarović nikada nije niti jednom riječju osudila bilo koji zločin nad Bošnjacima počinjen od strane pripadnika Hrvatskog viječa odbrane, niti se poklonila žrtvama tih zločina. Dolaskom na vlast, predsjednica Kitarović je nastavila hrvatsku politiku 90-tih direktno se mješajući u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i rušeći njezin ustavni poredak. 

Umjesto da osudite takvu politiku i da iskoristite pruženu mogućnost da u ime žrtava genocida u Srebrenici i u ime svih bošnjačkih žrtava u Bosni i Hercegovini, u direktnom razgovoru s predsjednicom Kitarević izrazite svoje nezadovojstvo i tražite osudu tih zločina i nemješanja u unutrašnje stvari suverene države Bosne i Hercegovine, amnestirali ste njenu antibosansku politiku i dali joj epitet  "Kraljice Balkana". 

S obzirom da su vaše današnje izjave samo jedne u nizu skandaloznih izjava, zahtjevamo da se javno izvinite svim bošnjačkim žrtvama u Bosni i Hercegovini, posebno žrtvama u Ahmićima. Od članica Udruženja tražimo da se ograde od današnjih izjava predsjednice tog Udruženja i da pod hitno sagledaju sve činjenice i u skladu s tim donesu odreÄ‘ene odluke. 

Pozdravljamo to što je predsjednica Republike Hrvatske svratila u Ahmiće i poklonila se žrtvama. Žalosno je što je posjeta kao posljedica medijskog pritiska prošla mimo protokola, bez najave i prisutva porodica žrtava. Na primjeru zločina u Ahmićima Haški tribunal je utvrdio da je Republika Hrvatska izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, čime je sukob dobio karakter meÄ‘unarodnog oružanog sukoba i to zbog direktne umiješanosti Hrvatske vojske i zbog postojanja opće kontrole Hrvatske nad snagama i vlastima bosanskih Hrvata. Dolaskom u Ahmiće i odavanjem počasti žrtvama zločina u Ahmićima, predsjednica Republike Hrvatske i priznala pravosnažnu presudu Haškog tribunala.

 

Vijesti: