Vijesti

SAOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM ČOVIĆEVE IZJAVE O ISLAMSKOJ DRŽAVI BIH

09. 02. 2018


SAOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM ČOVIĆEVE IZJAVE O ISLAMSKOJ DRŽAVI BIH

Sa zabrinutošÄ‡u i temeljnom životnom tegobom smo primili ciničnu i antibosansku izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana ÄŒovića o graÄ‘anskoj državi koja bi prema njegovom razmišljanju mogla postati islamska. Izjava je teška, ali je ujedno zloupotreba odgovorne državne funkcije u cilju realizacije HDZ-ove antibosanske kampanje - formiranja trećeg entiteta. Mnogi subjekti u SAD i Kanadi sa kojima saraÄ‘ujemo su nam se obratili i tražili da se zaustavi opasno antidržavno djelovanje ÄŒovića.

Dragan ÄŒović će se u svom antibosanskom pohodu morati susresti s nama - bh patriotima u SAD i Kanadi koji se neće odreći njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, na kraju - njenih uspomena i njene patnje. Prošlo je vrijeme nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Sve je to hegemonijska naracija u sklopu projekta  “treći entitet”. Za taj antibosanski udruženi politički projekat formirana je antibosanska koalicija u dijaspori, posebno u Sjevernoj Americi.

Čovićeva uvreda bh držvljanima u Sjevernoj Americi zadala je bol, ali i svijest o temeljnoj zalutalosti HDZ politike i njihovih pristalica.

Predsjedvajući ÄŒović baštini tradicije NDH u svojoj zapadnoj Hercegovini. Ubistva, logore, protjerivanje, uništavanje svih kultura i tradicija koje ne pripadaju njegovom svjetonazoru. To je, dakle, treći entitet. Njegovo znakovlje, koketiranje sa ustaštvom, nazivlja ulica u Mostaru, jasno pokazuju da je na putu bez povratka. Treći enetitet je bomba unutar BiH. To je finalna destrukcija BiH. A da li nas destrukcija može uništiti? Može! Zato neće proći.  Predsjedvajući Predsjedništva BiH, pored svog cinizma i kontradiktornosti kojima zbunjuje običan svijet, zanemaruje ključnu činejnicu: Treći entitet može uništiti i Hrvatsku! I zato gospodin ÄŒović uživa neprikrivenu i direktnu podršku gospodina Dodika. Preko vrhuške HDZ-a BiH, Dodik, želi uništiti Hrvatsku. Neka je Bog na pomoći Zagrebu sa ovakvim saveznicima u BiH. Treći entitet bio bi odlučujući jezičak na ukupnoj hrvatskoj vagi koja se beskrajno dugo dvoumi izmeÄ‘u antifašista i ustaša. Trećim entitetom u BiH, to je valjda jasno, pobijedile bi ustaše u Hrvatskoj. Pa da li bi to bio kraj Hrvatske? Odgovor je jasan, dosljedna ustašizacija Hrvatske je kraj Hrvatske. Upitaćemo za mišljenje na ovu temu i cijenjenu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Dragan ÄŒović cinično se poigravao antiislamizmom, emigracijskim strahovima i destabiliziranom EU. Mi iz SAD i Kanade smo morali odgovoriti na američko - kanadski način, jasno i direktno.  BiH je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i koja je zbog toga platila visoku cijenu.  Zalaganje za mir, istinu, pravdu, ljudska prava i slobode ostaju naše aktivnosti u kojima definitivno nećemo računati na ÄŒovića i njemu slićne. Mlade generacije čemo učiti o vrijednostima BiH, ali i o kontinuiranoj antibosanskoj kampanji čiji je on oličenje.

Krajnje je vrijeme da najučeniji dio Hrvata u BiH shvati da je pet iza dvanaest. Katolička crkva i dobri hrvatski katolički umovi, prijatelji i susjedi, naši uglaÄ‘eni sugraÄ‘ani, preklinjemo vas, reagujte.
O grubom ataku na državu BiH objavjestićemo američke i kanadske subjekte, te partnerske organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu. Izražavajući mišljenje mnogih Amerikanaca i KanaÄ‘ana tražimo od gospodina ÄŒovića da se izvine državi BiH i njenim graÄ‘anima. TakoÄ‘e tražimo da se izvini i Evropskom parlamentu u kome je grubo ponizio svoju državu.  Ako to ne učini u saradnji sa subjektima u BiH zatražićemo da nadležni organi razmote mogućnost krivičnog progona zbog zloupotrebe položaja, ovlaštenja i iznošenja neistinitih podataka.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}

Vijesti: