Vijesti

Pismo - Gradonačelnik Prijedora Gospodin Milenko Đaković

13. 02. 2018.

Gradonačelnik Prijedora Gospodin Milenko Đaković

Poštovani gradonačelniće

Pišemo vam u ime prijedorskih organizacija i zajednica, te u ime više Prijedorčana koji trenutno žive u SAD i Kanadi. Smatrajući da je institucionalizovana kultura sjećanja najbolji vid suočavanja sa prošlošÄ‡u kao najbitnijem uvjetu za izgradnju stabilne zajedničke budućnosti svih graÄ‘ana grada Prijedora, upućujemo vam službeni zahtijev za izdavanje dozvole za izgradnju spomen-obilježja civilnim žrtvama nesrpske nacionalnosti.

Uvjereni smo da vi ne želite biti prepreka izgradnji odgovarajućeg spomen-obilježja civilnim žrtvama iz našeg grada, koje bi služilo za kulturu sjećanja i kulturu obrazovanja. Ovim činom grad Prijedor bi i praktično pokazao da se jednako odnosi prema svim svojim žrtvama iz proteklog rata. Obilježavanjem mjesta zločinačkih dešavanja iz 1992. godine je naš zajednički doprinos izgradnji povjerenja meÄ‘u svim graÄ‘anima Prijedora, gdje se i kroz ovaj projekat kaže da je zločin akt bez vjere, imena i nacije i da za isto treba biti kažnjen svaki zločinac, a ostali ljudi bez obzira na vjeru, ime i naciju će na taj način rasterećeni balasta prošlosti graditi neopterećeno zajedničku budućnost. Cilj i zadatak našeg spomen-obilježja nije samo da oda počast žrtvama već i da obrazuje, potiče saradnju i stimulira dijalog kako bi buduće generacije jačale kulturu ljudskih prava i sloboda i spriječile ponavljanja traumatične prošlosti.

Mi smo se  javno obavezali da ćemo financirati izgradnju spomen obilježja.

Nadamo se da će te vi prepoznati značaj naše akcije i konačno izdati  saglasnost za obilježavanje mjesta stradanja Prijedorskih civila, nesrba, tokom minulog rata. Dosadašnjim odbijanjem izdavanja dozvole za izgradnju spomen-obilježja vaši prethodnici su zapravo odbijali da na institucionalnom nivou priznaju zločine počinjene nad civilima, Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u Prijedoru.

Idejno rješenje spomenika  je uradio istaknuti sarajevski arhitekta Faruk Pirić. Već su ostvareni mnogobrojni razgovori sa predstavnicima političkog života ÄŒikaga i Toronta u kojima je izraženo pozitivno mišljenje o samoj ideji, tako da smo optimistični u smislu rješavanja odobrenja za izgradnju spomenika u ovim gradovima. Njima smo se obratili jer imamo namjeru spomenik graditi u ÄŒikagu i Toronto. Ova inicijativa pokušava kroz izgradnju spomenika ovjekovičiti kulturu sjećanja u ime bolje zajedničke ljudske budućnosti. Spomenik prijedorskim žrtvama je najbolji korak za jačanje zajedničkog života u Prijedorru. Prijedorske žrtve zaslužuju spomen obilježje kao opomenu da se više nikada i nikome ne ponovi strašni zločin.

Pozivamo vas da učinite dodatne napore u smislu izdavanja dozvole za izgradnju spomenika, tamo gdje mu je ustvari i mjesto, u gradu Prijedoru. Smatramo da je krajnije vrijeme da se nevino stradalim žrtvama Prijedora ukaže adekvatna počast, da se ovim spomenikom zabilježi zlo koje se dogodilo, da se obezbijedi mjesto gdje će se majke, sestre, sinovi, kćeri, ubijenih žrtava dostojanstveno sjećati i zauvijek njegovati kulturu sjećanja na svoje najmlije.

Ukoliko dobijemo od vas pozitivan odgovor  i ako doÄ‘e do toga da se izgradnja dozvoli u Prijedoru, mi ćemo u tom slučaju odustati od izgradnje spomenika u ÄŒikagu i Torontu i finansirati izgradnju spomen-obilježja u Prijedoru.

Idejno rješenje spomenika simbolizuje univerzalnost, svetost i vječnost. Simbolika kruga je višeznačna, a označava mjesto gdje nema početka i nema kraja. Bol koju su preživjele žrtve diže se na nivo univerzalne kosmičke boli, te opominje vječno na sva zla koja je ljudska ruka u stanju da napravi. Poruka spomenika je pored dokumentovanog izvještavanja o stvarnom zločinu koji se dogodio na području Prijedora, i opomena čovječanstvu da se takvo zlo više nikad ne dozvoli. Tri figure napravljene od pločastog čelika, materijala koji se (svjesno) mijenja kroz godine, razdvojene velikim zidom koji stremi prema nebu, simbolizuju jednu od mnogih ubijenih i razdvojenih prijedorskih porodica. Otac, bespomoćan klonule glave, sa jedne strane, i majka sa djetetom ispružene ruke prema ocu, osjete njegovu prisutnost i kroz zid koji ih dijeli od „zemlje do svemira“. Slika koja zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, te će potaknuti prolaznike da više saznaju o tom tužnom i mračnom trenutku ljudske historije. Obavezan dio spoem obilježija čini i sadnja čempresa u neposrednoj blizini spomenika. Osim što vizuelno čini pandan visokom zidu i upotpunjuje ga, takoÄ‘er je i izuzetno snažan i internacionalan simbol vječnog života (kao što mu i ime kaže). On je jedno od najstarijih stabala na svijetu koje simboliše vječni život i duše umrlih.

Idejno rješenje možete pogledati na sljedečem linku: https://www.youtube.com/watch?v=F_qX7P9vz2o&feature=share.

Molimo vas da nas u što kračem roku informišete o vašoj odluci. Ukoliko je potrebno mi smo spremni direktno razgovarati sa vama o našoj ideji.

S poštovanjem

Dr. Emir Ramić
U ime Udruženja Prijedročana Toronto, Kanada
Email: ramicemir123@gmail.com
Mirsad ÄŒaušević
U ime Udruženja Prijedorčana Čikago, SAD
Email:  causevic2002@yahoo.com

Vijesti: